Marit Björgen anklagas för – Doping


Nu anklagas Marit Björgen för doping, det är knappast speciellt överraskande om man ser till historien. När de finländska skidlöparna anklagades för doping så hade det föregåtts av exempellösa framgångar i skidspåren. Något som idag gäller de norska skidlöparna.

AB: ”Bilderna på Marit Björgens muskulösa armar har väckt stor uppmärksamhet.

Nu anklagar Finlands förre landslagstränare Kari-Pekka Kyrö den norska skidstjärnan för att vara dopad.

– Med rätt “cocktails” kan du få en sådan effekt, säger Kyrö till finska iltalehti.fi.

2001 ledde Kari-Pekka Kyrö det finska landslag som orsakade en av skidsportens största dopningsskandaler genom tiderna. Nu säger Kyrö, som själv blev avstängd för sin inblandning i fusket för tio år sedan, att norskan Marit Björgen måste vara dopad.”

När jag första gången såg bilderna på Björgens överarmar så var det också mina tankar, att någon inom skidvärlden påpekar det som många anar kommer givetvis att väcka en viss uppståndelse, och nu kan vi räkna med en uppsjö av arga förnekanden från Norges sida.

Själv har jag förvånats lite över att de svenska elitåkarna inte ens varit i närheten av de norska i år, undantaget då när Hellner tog andraplatsen i Tour de Ski. Men det ska bli intressant att följa diskussionen, möjligen så måste man ändra dopingreglerna så att medaljer och priser kan återkrävas ifall det visar sig att de vunnits genom doping. Nu är vi nog några stycken som undrar om det är något mer förutom astmamedicin?

it Andra om: , , , , , , ab ex dn svd


11 svar till “Marit Björgen anklagas för – Doping”

 1. Vi är nog många som misstänkt det länge. Petter Northug är en annan norsk som dopar sig, märkligt att inte dopingtester avslöjar dem, de måste använda något som inte är klassat ännu, eller något preparat som blockerar testerna. Titta bara på värdscupens resultatlistor, där syns det!

  • finns doping preparat som är framtagna för att vara svår upptäckta, lite dyrare än andra men på en viss nivå vill man inte bli upptäckt…

  • Hoppas verkligen att du har fel. Om PN är dopad så är sannolikt även Dario Cologna, Lebkhov och ett par andra åkare också dopade, troligen även Hellner. Du kanske inte har märkt det men det enormt jämnt i WC-tävlingarna trots extrema bansträckningar för att splittra upp åkarna. Den stora skillnaden mellan PN och de andra åkarna är hans spurt. Den är svår att dopa sig till.

 2. Han borde veta. :)

  Mina idrottande vänner förnekade doping till den dagen de slutade var ”elit”, nu kan de berätta en del. Iofs lite speciella manliga sporter, men de har iaf inblick som vi vanliga dödliga inte har. Bäst kemist vinner! Det tar mig en månad att ta fram ett nytt preparat efter det gamla blivit förbjudet, hur lång tid tar det folk att upptäcka det och förbjuda det? Längre… Är du villig att riskera din hälsa för feta sponsorkontrakt och en plats i rampljuset, så kan vi talas vid när jag är beredd att kompromissa min moral.

  Sen så kan man alltid ha semester. De muskler du bygger med vanliga förbjudna steroider, de får du behålla, långt efter steroiderna gått ur kroppen… Ingen utom en 17 årig idiot kör steroider hela tiden, man kör dem i cykler, oftast så kör man en 6 veckors cykel på off season sen är man ren lagom till säsongen. Sen kanske man skippar några mindre viktiga tävlingar under säsongen för en ”skada” och kör en cykel till och kommer igen på viktiga tävlingar i slutet av säsongen. Dopingreglerna och kontrollerna är antingen ett spel för gallerier eller utformade av folk som inte vet alls hur det funkar. De som verkar under tävling må man få bukt med, lätt att hitta en löpare på tjack, men inte de andra.

  • Ja,det är så det fungerar. Kunde inte säga det bättre själv.

   Det enda som fungerar för att få bukt med Doping i Toppidrotten är regelbundna ganska ”täta” oanmälda Doping kontroller året runt på dom som ligger i topp, eller alla.
   Och dom Idrottsmän och Kvinnor som försöker att hålla sig undan Dopingkontrollanterna blir automatiskt avstängda ett år eller två.
   Det här är vanligt numera inom Proffs Cyklingen t.e.x.

   Min egen uppfattning är att alla som har möjlighet bland Toppidrotten dopar sig,och Sverige är inget undantag,så länge man inte åker fast så är man ”ren”, och blir hyllad som en hjälte.

   Vi har ett prakt ex Carl Lewis, sprintern, som nu efteråt erkänt att han dopat sig regelbundet under sin karriär som världens bland dom bästa genom tiderna!

  • ”Sen så kan man alltid ha semester.”
   Elitidrottare har aldrig semester från dopingkontroller. De måste en månad i förväg rapportera exakt var dom kommer befinna sig varje dag för att vara tillgängliga för dopingkontroll. Detta görs i ett system som heter ADAMS.

   När det gäller Norges överlägsenhet i längdskidåkning gäller det bara på damsidan. Om nu Norge hade uppfunnit något dopingpreparat som inte WADA kände till undrar man varför inte herrarna också använde sig av detta.

   • Fel av mig. Jag antydde kanske där att inga kontroller sker under semester. Men det är mycket lättare att applicera andra, mycket effektiva knep vid dopinkontroller som sker under perioden man går en cykel än de som sker på tävlingsdagar. Sker kontrollerna inte på en ”tulltoa” naken en hel dag, så skulle inte jag lita på dem, till och med den typen av kontroller kan manipuleras av provgivaren.

    Men det är sant, det uppfinns nog inte så många, få är villiga att ta sådana risker och betala så mycket som dessa preparat kostar, när det går utmärkt med välbeprövade preparat med kända biverkningar.

    Jag bör också klargöra att jag inte har någon information om hur det går till i uthållighetssporter som skidåkning. Det är svårare med sådan doping än om man bara behöver muskler, en ökad muskelmassa är inte självklart en fördel vid uthållighetstävingar. De sporter jag har talat med föredetta utövare är boxning, baseboll, styrkesport och bodybuilding, där den sista mer är en narcissistisk tvångshandling än en sport.

 3. Jag har, via digital-TV, tillgång till Norges största kanal NRK 1. Så här års har den en fascinerande, närmast absurt stark inriktning på vintersport. Under helgerna kan den visa vintersportsändningar hela dagarna, utan avbrott. Om det inte råkar finnas någon aktuell direktsändning att kabla ut visar de istället program om… vintersportens historia!

  Kulturen att klaga på för mycket TV-sport skulle vara helt omöjlig i Norge, åtminstone så länge det ligger snö i skidspåren. Det säger något om hur viktigt detta är i grannlandet. Vintertid sätter sig norrmännen för att se sina egna vinna, vinna, vinna och vinna. Jag misstänker att det här är något som faktiskt blir värre och värre för varje år.

  Detta apropå frågan om Norge skulle våga, alltså. Med den vintersportskult de har där kan man fråga sig om de skulle våga låta sina stjärnor förlora stort något år.

 4. Slutsatsen av allt detta bör väl vara; så länge pengar är inblandat i idrott blir det skit. Fast man kan ju dra sig till minnes den tid då sovjet var de enda som anklagades för doping. Tvivlar inte en sekund på att dopingen antagligen var mer utbredd i usa mfl…

 5. ”möjligen så måste man ändra dopingreglerna så att medaljer och priser kan återkrävas ifall det visar sig att de vunnits genom doping”

  Det fungerar redan så. En hel drös med finska åkare blev av med medaljer på hemma-VM 2001, Mühlegg blev av med alla medajer från OS 2002. Marion Jones blev av med åtta VM/OS-medaljer och fick betala tillbaka prispengar m.m.