Fredric ”Mållgan” Federley och FRA

Nu på morgonen så besökte jag Fredric Federleys blogg för första gången i år. Orsaken är förstås den omröstning om FRA som ska ske idag. Med tanke på Federleys höga profil i frågan så kändes det intressant, även om jag redan förstod hur han skulle rösta.

Federley: ”Det kommer emellanåt frågor om hur jag ska förhålla mig till den kommande omröstningen där uppgörelsen från juni förra året sluts. För mig är det självklart att rösta ja.”

Så var det med den saken. Inga tårar i talarstolen denna gång således utan nu gäller det att spika de spionlagar som han själv varit så kritisk mot. Solidariteten med dem som kryssade in honom i landets lagstiftande församling är som – bortblåst.

Samtidigt visar en undersökning som Svenska Dagbladet gjort att riksdagens ledamöter är dåligt pålästa när det gäller FRA, något som knappast är speciellt överraskande. Ska myndigheterna införa lagar som begränsar medborgarnas fri- och rättigheter så förutsätts uppenbarligen att ledamöterna i den lagstiftande församlingen kniper ihop ögonen och blundar inför fakta. Den enda trösten i bedrövelsen är väl att det kommer att distribueras listor över hur folk röstar så att partiernas väljare kan tänka till inför valet i september 2010.

För vissa är det uppenbarligen självklart att rösta ja till en integritetskränkande lag, något som borde ge god vägledning inför kommande val. Kan man verkligen bli inkryssad i riksdagen två gånger i rad genom att göra just det man lovat att inte göra? Och kommer socialdemokraterna att rösta för FRA? Det ska bli spännande att se faktiskt.

intressant Andra om: , , , , , , , , dn1234 svd1 ex ab1 t

  21 comments for “Fredric ”Mållgan” Federley och FRA

 1. Pingback: Erik
 2. alf
  14 oktober, 2009 at 08:57

  Freddy får nog ladda med nåt kilo lök i sitt bås, så kanske han lyckas se lite tårögd ut….
  Det kanske blev lite över från den där salladsbaren;)

 3. nature
  14 oktober, 2009 at 10:01

  Jag tror att Bonnier samt Schibsted (som tillsammans äger 95 % av medierna i Sverige) kommer att kidnappa valrörelsen, och därför tvinga politikerna och partierna att ta ställing i skitfrågor (smaskiga avslöjanden) kommer frågan om FRA att hamna i skymundan. Tyvärr.

  Jag kommer aldrig, aldrig rösta på ett konservativt parti eller för den delen ett borgerlig parti. Det utesluter alliansens alla partier samt Socialdemokraterna. Vem vet? Tänk om Piratpartiet kommer in i Sveriges riksdag vad klan hända? Kan Piratpartiet tillsammans med Miljöpartiet och Vänstern tvinga sossarna att riva upp FRA-lagarna? Men vem vet hur Piratpartiet kommer att gå till sängs med efter valet om de kommer in i riksdagen? Kan vi lite på att PP aldrig går till sängs med SD? Kommer alliansen att göra det?

  • Marcus R
   14 oktober, 2009 at 10:15

   ”Kan vi lite på att PP aldrig går till sängs med SD” – Inte när det gäller FRA-frågan iaf. De är emot både FRA och ipred, mest troligtvis för att det drar till sig unga väljare. Sen kommer ju knappast FRA att spana på fildelare utan de är efter nationella hot, och där är ju troligtvis SDs ursprungliga målgrupp ett större hot i SÄPOs ögon, än vad de autonoma anarkisterna är, så det är inte så konstigt att SD är emot signalspaning.

   • nature
    14 oktober, 2009 at 15:15

    Det har du i och för sig rätt i!

    Att SD inte älskar övervakning!

 4. Marcus R
  14 oktober, 2009 at 10:08

  Jag tänker inte argumentera för eller emot FRA nu på morgonkvisten (jag är inte så förtjust i FRA själv, kan sägas), men jag undrar varför ingen kritiserat FRA tidigare? Signalspaning i Sverige har pågått sedan mitten av 2a världskriget. Innan den nuvarande lagen har man ju haft rätt att spana på luftburen trafik, vilket borde inkludera t ex mobiltelefonsamtal, SMS, e-mail via satelit och mobilen, etc. Varför klagar man först nu?

  • nature
   14 oktober, 2009 at 10:15

   1.)
   ”Jag tänker inte argumentera för eller emot FRA nu på morgonkvisten”

   Nej men gör inte det då!

   2.)
   ”Signalspaning i Sverige har pågått sedan mitten av 2a världskriget.”

   Skilj på Signalspaning samt spaning i kabel.

   • 14 oktober, 2009 at 11:15

    1.) ”Jag tänker inte argumentera för eller emot FRA nu på morgonkvisten”

    Nej men gör inte det då!

    :-)

   • Marcus R
    14 oktober, 2009 at 11:54

    ”Nej men gör inte det då!” – Nature, det gjorde jag inte heller. Då hade jag ju sagt _varför_ jag inte gillar FRA, inte sant? Nu ställde jag bara en fråga.

    Jinge – Hur gör du en sån där citations-ruta med italic font?

    Scaber nestor – ”Kritik har funnits mot avlyssning tidigare, det är först nu FRA öppet vill ägna sig åt det och därigenom fick den allmänna skepsisen mot avlyssning och generell övervakning ett mål.” Så om man hade infört det i det tysta som man gjort i typ England och Tyskland, där de också spanar i kabel, så hade folk inte klagat? Sänder inte det lite fel signaler till de som styr egentligen? Nästa gång de vill införa något liknande så kanske de inte talar om det för folket alls…

    • 14 oktober, 2009 at 12:04

     Text bla bla bla

     *blockquote* */blockquote*

     Istf * ska det vara större än och mindre än…

     • Marcus R
      14 oktober, 2009 at 13:18

      *blockquote* */blockquote*

      Istf * ska det vara större än och mindre än…

      Heh, precis som tidigare då.. fast det brukade stå i en hjälptext när man skrev sina meddelanden och jag använde alltid det som påminnelse. Jag testade med [blockquote] innan och när det inte funkade trodde jag funktionen var borta. ;) Så är det när man är lite glömsk… (eller har noll koll på html).

 5. nature
  14 oktober, 2009 at 10:56

  FRA handlar dels om att Regeringskansliet kommer att bli uppdragsgivare åt FRA att spana på medborgarna i KABEL! Förstår man vad det innebär, så går det inte att sitta still i båten! För det är som jag har förstått det hela. Vi går nämligen då ett steg närmare det Orwellsks framtidsvision. För som det borde vara så det Polisen, efter att misstanke om brott eller att det finns ett åklagarbeslut, som spaning endast får ske mot mig.

  Det hela handlar om INFORMATION samt var jag finner den! Var tror ni informationen finns om t ex IT-säkerhet? Tror ni kompetensen finns på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap? Eller på Post- och telestyrelsen? Eller på Microsofts hemsida?

  NEJ

  Behöver jag information om bristerna i vår säkerhet runt t ex IT, så finns den i kriminella kretsar förstås. Många som hänger där jobbar med IT-säkerhet och är INTE kriminella! Vill jag veta hur något verkligen fungerar, inte, eller inte fungerar, så hittar jag alla väsentliga informationsbitar i kriminella kretsar; där man så att säga dagligdags pysslar med dessa frågor utan att respekt för regler eller för lagar. Som ett stort testnät, kan man säga. Därför måste det vara fritt fram att kunna surfa dit man behöver utan att bli övervakad! I annat fall så kan vi alla framstå (inför en allt mer paranoid regeringskansli) som ytterste samhällsfarliga. Sedan är steget via omvänd bevisförning inte långt borta: då är det plötsligen jag som ska bevisa att jag inte är farlig. När att jag ville var att skydda min egen integritet, genom att finna alla säkerhetsluckor i vår IT-infrastruktur!

 6. 14 oktober, 2009 at 11:22

  @Marcus.

  För att det inte gäller signalspaningen per se?

  Kritik har funnits mot avlyssning tidigare, det är först nu FRA öppet vill ägna sig åt det och därigenom fick den allmänna skepsisen mot avlyssning och generell övervakning ett mål.

 7. nature
  15 oktober, 2009 at 08:01

  Som sagt visst finns det information bland kriminella som är av yttersta vikt att veta för oss laglydiga medborgare. I dessa nätverk tar man sig in via anonyma proxys samt alltid över krypterade uppkopplingar. I riktigt farliga extrema religiösa/nationalistiska nätverk är nog säkerheten än högre och i stort sett omöjliga att penetrera eller avlyssna. De använder sig nog inte av publikatransmissions punkter alls. Så att spana på kreti och pleti höjer inte landets säkerhet ett dyft.

  Socialdemokraterna är väl allra väst vd gäller åsiktsregistrering och alla mins väl IB-affären. Vad är trovärdig i att Socialdemokraterna skall riva upp FRA och ersätta det med vadå? IB- light?

  Lästa i all hast att riksdagen har infört att ett påbud att: ”om ”själavårdande” samtal avlyssnas, så skall materialet omedelbart förstöras.”

  Hur vet FRA att det är själavårdande” samtal de avlyssnar?

  • 15 oktober, 2009 at 08:04

   I dessa nätverk tar man sig in via anonyma proxys samt alltid över krypterade uppkopplingar. I riktigt farliga extrema religiösa/nationalistiska nätverk är nog säkerheten än högre och i stort sett omöjliga att penetrera eller avlyssna. De använder sig nog inte av publikatransmissions punkter alls.

   Tveksamt…

   • nature
    15 oktober, 2009 at 08:11

    Vad menar du? Vad är tveksamt? Att ta dela av extrema religiösa/nationalistiska nätverk? Eller att FRA kan spana på uppkopplingar som inte använder publika transmissions punkter?

    • 15 oktober, 2009 at 08:43

     Att man kör via proxys och att man inte använder publika transmissionspunkter, dessutom att myndigheter som NSA inte kan dekrypteraden kommunikationen. Mao det mesta…

 8. nature
  15 oktober, 2009 at 09:28

  Men inte kan NSA dekryptera alla krypterade samt dolda forum? Bara i Sverige skulle det handla om åtskilliga. Ta flaschback som ett ex. Detta forum har 342 744 medlemmar samt över 18 226 267 inlägg. All kommunikation sker via https 256bitars kryptering. Många kör Anonyma proxys (läs baland annat TOR). Det är ETT forum som inte är dolt. På s.k. öppna forum finns det ungefär lika många dolda delar som hanterar kontroversiella ämnen. Lägg till alla andra forum i Norden! Då är då uppe i över 1000 forum till. De flesta som är intressanta för FRA är dolda samt okända.

  • 15 oktober, 2009 at 10:41

   Många kör Anonyma proxys (läs baland annat TOR).

   Du tror inte att myndigheterna (FRA/SÄPO) blir extra intresseradenärdu börjar köra krypterade anslutningar till anonymiseringsservers?

   • nature
    15 oktober, 2009 at 15:24

    Gör alla det så blir det svårt för dem. Vidare vill man inte bli övervaka så måste man ju skydda sig. Vill man bli övervakad så går ju det också bra!

 9. nature
  15 oktober, 2009 at 09:33

  Sverige Vet om detta problem och har förbjudit flaschback att agera i Sverige. Vilket inte stoppar flaschback.

  Sedan finns det ju ISP som tillhandahåller anonyma samt krypterad uppkoppling till nätet: https://xxxxxxxxxxxxx

  Kör du den uppkoppling via TOR s¨å!

Comments are closed.