En o-sexig pensionsrapport om AP7 Såfa?


Många av oss har valt att avstå från att spela på börsen med pensionspengarna, trots att vi haft den rätten. Men idag berättar Svenska Dagbladets Andreas Cervenka att vi fråntagits den rätten i en artikel med rubriken Tvångsdeportering till Börskasinot”. Dessutom har vi helt ovetande tvingats låna hälften av de sparade medlen av – utländska finansbolag. Ja, du läste rätt. Man har skapat ett svåröverskådligt system som till del ska ersätta det som tidigare tillhörde PPM-fonden, dessutom utan att fråga oss som beslutat oss för att PPM-fonden ska förvalta slantarna.

Andreas Cervenka/SvD: ”Drygt 90 miljarder av våra pensionskronor flyttades i maj från Premiesparfonden till den splitter nya fonden AP7 Såfa – statens årskullsförvaltnings alternativ. Sedan några veckor tillbaka spekulerar 2,6 miljoner svenskar ofrivilligt på börsen med lånade pengar. På så sätt vill staten höja vår pension. Ett genidrag eller ett riskfyllt finansexperiment?

Det är skillnad på svenskar och svenskar. Somliga av oss är lite dummare än andra och behöver därför hjälp från pappa staten. Så skulle man kunna sammanfatta resonemanget bakom den stora pensionsreform som, i princip utan större debatt, genomfördes nyligen. Det handlar om premiepensionssystemet. Det är inte direkt ett ämne som man gör en snärtig nyårskabaré av. Kanske därför blir många av de orange kuverten oöppnade. 42 procent av alla pensionssparare, 2,6 miljoner, har gjort valet att inte göra ett val av PPM-fond.

Denna passivitet oroar statsmakterna. För att med regeringens egna ord ”minska risken för systematiskt dåliga utfall av placeringar till följd av okunskap” ska systemet göras om. Även de som inget begriper har rätt till en bra pension, enligt finansmarknadsminister Mats Odell.

Hur har det då gått för oss tröga finansanalfabeter som ministern värnar om? Jo, under de knappa tio år som vår icke-väljarplacering Premiesparfonden funnits har avkastningen faktiskt slagit den genomsnittliga aktivt valda fonden i PPM-systemet med 3 procent.”

Visst, det kan gå bra, men det kan också sluta med en ren katastrof. Då kommer man givetvis att skylla på medborgarna, för att någon politiker skulle få ta ansvar för denna tvångsåtgärd kommer man att motarbeta frenetiskt. Marsch iväg och läs artikeln nu!

i , , , , , , , , di1 hd t


12 svar till “En o-sexig pensionsrapport om AP7 Såfa?”

 1. Tja, vilka ska våga skapa statliga pensionsfonder? Statliga fonder vars syfte är att göra så att staten inte behöver låna pengar av mellanhänder, de privata bankerna.

   • I dag lånar staten, landstingen och kommunerna av bankerna i stället för att själva ha egen ”bankverksamhet” (det gäller nästan alla länder, utom delstaten North Dakota).
    I stället för att betala högre ränta till bankerna så kan de lika gärna betala lägre ränta t.ex. till pensionsfonder men ändå med en högre ränta än vad pensionsfonderna får av banker och kapitalförvaltare.
    Dessutom finns det ytterligare en fördel, dessa pengar undanhålls från finansbolagens spekulationer, det kommer helt enkelt finnas mindre andras pengar i omlopp.

       • Därför vore det bättre att det offentliga hade en egen ”bankverksamhet” för att finansiera egna projekt t.ex. skolor, sjukhus vägar etc. istället för att som nu låna upp pengarna av banker och finansbolag.
        Men varje gång frågan om t.ex. en gemensam kommunbak har kommit så har motståndet varit stort, både från höger och vänster, dock är skälen till motståndet olika.

        • Det intressanta är att delstatens ekonomi är i bättre skick än de resterande staterna. Motståndet mot att staterna själva ska kunna skapa pengar är givetvis massivt från dem som har monopol på ärendet idag. Enda hoppet är en ökad förståelse av systemet bland allmänheten.

 2. Förresten, det är en delstat i USA som inte har budgetunderskott. North Dakota, delstaten har tydligen eget bankväsende.

 3. Även vi ekonomiska analfabeter tvingas bli kapitalister mot vår vilja? Jag blir fysiskt illamående av att titta på PPM fonder!

 4. Exemplet Afrika visar tydligt på vad storbankernas avsikt är. Denna på naturresurser rika kontinent har en utfattig befolkning. Korrupta politiker lånar upp gigantiska belopp, som spenderas privat och lånen skall betalas med flytande räntor av den fattiga befolkningen. Går det för bra för en stat så fixas ett krig, som finansieras med lån till båda parter och befolkningen får slanta upp lite mer.
  Detta enorma bedrägeri, som snart gäller hela världen, berättas inget om i svenska media. Var det skall sluta nu när det inte finns någon myntfot utan all bankutlåning bara är elektroniska bokföringsposter, blir nog en rysare.