Detta är högre än 2.42!

Det är starkt av Patrik Sjöberg att gå ut och berätta om de övergrepp han har varit utsatt för, det kan på sikt få stor betydelse för andra drabbade när en så framstående idrottsman klarar av att berätta.

AB: ”För snart tolv år sedan dog Viljo Nousiainen, 55 år gammal. Hela friidrotts-Sverige hyllade hans minne. Patrik Sjöberg, som hade känt honom sedan han var elva år, kunde inte visa sina riktiga känslor för någon. Han var lättad. Efter sin död har Viljo Nousiainen nått kultstatus. Han tränade inte bara världens näst bäste höjdhoppare genom tiderna, han la även grunden till Yannick Tregaros framgångar som friidrottstränare. Patrik Sjöberg, 46, har inte avslöjat den sanna historien om Viljo. Han har ställt upp på hyllningarna och förträngt minnena av sexövergreppen.

Tills nu. – När Viljo dog hoppades jag att det här skulle dö med honom. Jag ville inte att någon skulle få reda på det.”

Patrik Sjöberg har länge talat om sin kommande bok, han har då sagt att han ska berätta allt, något som säkerligen lett till att fler än undertecknad undrat vad det var som skulle komma fram. Och nej, jag blev överraskad av det Patrik hade att berätta. Viljo Nousiainen har funnits med på läktaren i många tävlingar där svenskar deltagit, det är inget konstigt med det, det märkliga är att det tydligen har pågått så länge och att ingen tidigare har larmat om saken.

Det här aktualiserar säkerligen förträngda eller bortträngda minnen för många människor, jag tror att mörkertalet när det gäller sexuella övergrepp av alla slag är betydligt större än vad de flesta kan ana. Att spekulera i procentsatser känns onödigt, alla förstår nog att många har råkat ut för händelser som de borde ha sluppit. Det gör givetvis att betydelsen av att ett av idrottens verkliga affischnamn går ut och berättar ännu större. Det är till och med högre än 2.42!

it Andra om: , , , dn123 svd1234 ex12345 ab123456 ekot1 svt1 gp123

  19 comments for “Detta är högre än 2.42!

 1. Sniff
  28 april, 2011 at 14:31

  ”det märkliga är att det tydligen har pågått så länge och att ingen tidigare har larmat om saken”
  Jag tycker inte det är så märkligt då barn och tonåringar i beroendeställning må det vara förälder, släkting, lärare, idrottsledare m.m. inte klarar av att prata om sitt trauma förrän de blir äldre. Särskilt om de är män/killar.
  En manlig släkting till mig, är lätt homofobisk och vi har starka misstankar att han är ett peddooffer och att han fortfarande efter 50 år inte kan prata om det!
  Har intim kunskap (vissa tycker inte man skall berätta men det känns viktigt om att det inte är ett litet problem) från fyra kvinnor som varit utsatta för peddosar, den yngsta som 5-åring! Två andra (de känner inte varandra inbördes) berättade att i deras gymnastikgrupp, fick nästan samtliga utföra små eller stora sexuella tjänster för att inte bli påsatta och även det var ingen garanti. Konstigt att två skilda individer inom gymnastik, även geografiskt, har så lika erfarenheter?!
  Många peddossar dras till att vara idrottsledare och assistenter. Därmed är det inte sagt att majoriteten av idrottsledare och assistenter är pedofiler, långtifrån, men jag känner personligen flera föräldrar som vägrar släppa sina barn på sena idrottsaktiviteter eller idrottsaktiviteter med övernattningar. Det florerar flera inte så fagra rykten om vissa ”duktiga ledare” tyvärr är det svårt att bevisa då offren inte vill tala och många gånger bara drar sig undan eller slutar med idrotten. Tyvärr är det precis så vill förövaren ha det.

 2. Ma
  28 april, 2011 at 15:42

  Jag ska snart åka på idrottskupp med min pojke (12). Han ska sova med kamraterna i en skolsal tillsammans med ledare och förälder. Jag och andra föräldrar ska bo på hotell. Det känns inte så värst muntert efter det här avsljandet. Som tur är såg han själv Patrik på tv imorse och vi diskuterade lite efteråt. Han vill till och med läsa boken.

  • Kamelsilaren
   28 april, 2011 at 17:48

   Beatrice Ask vill inte att idrottsföreningar ska kunna begära ut brottsregisterutdrag på blivande idrottsledare, med motiveringen att alla som avtjänat brott ska kunna få en ny chans. Så ansvarslöst tänkt! En idrottsförening ska naturligtvis kunna få ett utdrag på för den relevanta brott, de som har anslutning till arbete med barn. Övriga brott kan fortsatt få vara hemliga. Den dystra sanningen är att många pedofildömda återfaller. De ska efter avtjänat straff kunna få jobba som civilingenjörer, murare etc. , men inte i jobb där de har med barn att göra.

   • Ma
    28 april, 2011 at 18:58

    Håller med. Men vänta nu! Var det inte Beatrice Ask som ville skicka kuvert i grälla färger till pedofilerna? Kan hon stava till lagom?

    • 28 april, 2011 at 19:29

     Nä, det var hem till män som köpt prostituerade, så att deras fruar skulle se brevet.

     • Sniff
      28 april, 2011 at 22:06

      Så att ha en frivillig penningtransaktion för sex = betala en prostituerad som ”väljer” det själv är anledning till att ruinera en familj mens att våldföra sig på en unge i beroendeställning är något som kan sekretessbeläggas om man ”avtjänat” sitt straff!?! Wow i lingonskogen! Fullständigt BS att man blir ”botad” av att ”avtjäna” straff som peddo. Etablissemanget skyddar bara sina gelikar. De sitter ofta på särskilda anstalter eftersom de riskerar livet med vanliga sunt tänkande fångar.
      Pedofili är ingen förkylning, det är lika ”botbart” som andra sexuella läggningar. Peddosarna återfaller i stor utsträckning och blir bara försiktigare nästa gång.

    • Ola Nilsson
     28 april, 2011 at 21:58

     Håller helt med. Här är det konstaterat en stor risk för barns/ungdomars utsatthet och ho hänvisar till ”ledarskapsutbildning” som om det vore en åtgärd för the perverts. Det finns väl ingen anledning att kontrollera de vuxna som arbetar med barn inom kultur-, fritids- idrottssektorn mindre än dem som arbetar med samma barn inom skolan.

   • Anders Sjölander
    28 april, 2011 at 22:03

    Det var inte så hon menade utan hon framhöll att de flesta pedofiler inte finns med i några register, alltså är det en felsatsning att ägna för mycket resurser på det. Visst, kan man stoppa några enstaka pedofiler som söker sig tillbaka på det viset är det väl bra men de allra flesta är inte straffade för sexbrott. Och det ÄR ett integritetsproblem – det finns risk för att folks kriminella förflutna blir allmängods och det kanske folk som ska jobba med barn få räkna med i forstättningen. Det måste likväl till mer, det går inte att luta sig mot registerutdrag och tro att man stoppar alla pedofiler, sanningen är att man bara stoppar ett fåtal.

    • Kamelsilaren
     28 april, 2011 at 23:53

     Ingen har sagt att ett selektivt registerutdrag stoppar alla pedofiler men stoppar det en enda är det värt besväret (vilket inte kan vara särskilt stort) tusen gånger om! Fast självklart behövs det många fler åtgärder. Men ett land där lagen medger att dömda pedofiler har rätt att surfa barnporr på behandlingsanstalterna har redan tydligt sagt sin mening: pedofilens integritet går före hans offers.

 3. sundin
  28 april, 2011 at 23:10

  Jag håller inte med om att det Sjöberg gjort är särskilt stort, tvärtom.
  Enligt vad han sade i en av intervjuerna så brydde sig inte Viljo om honom när han blivit 15 utan ”började med två yngre killar istället”.

  Själv ville Sjöberg bli världens störste hoppa över en stång-stjärna och höll därför käft, trots att han verkat högst medveten om att övergreppen fortgick. Idag berättade han i teve om hur han förstod att Viljo använde honom som ett exempel, för att komma innanför brallan på småkillar som också ville bli hoppstjärnor. Ändå höll han käft.

  Men NU elva år efter asets död, i en kampanj för att sälja sin bok då går det jävligt bra att öppna käften och bli hyllad som en hjälte. När man behöver stålar går det mesta tydligen.

  • 29 april, 2011 at 05:31

   Man måste inte hålla med om allt. Visst, det kan finnas ett samband mellan att historien kommer ut i samband med att han släpper sin bok, men du bortser ifrån möjligheten att dessa händelser är en av de viktigaste orsakerna till att boken blev skriven. Och vad skulle han gjort annars, tigit om sina erfarenheter då han skriver en memoarliknande bok?

   Jag tycker att din kommentar är smågin, om inte värre än så. För ingen kan förneka att det är bra att diskussionen kommer upp, den är viktig och genom att berätta detta, det är ju inte vilken idrottsman som helst som vi pratar om, så har han möjligtvis tjänat ett par spänn extra – men framförallt har han dragit täckelsen av något som är mycket viktigt.

   Men som sagt, läs reglerna för kommentarer noga innan du tänker svara på denna.

   • sundin
    29 april, 2011 at 07:55

    Det finns en poäng i att diskussionen kommer upp, onekligen.
    Men efter att Sjöberg vunnit sina guld till att Viljo avled hann det ju gå minst sagt några år; hur många hann utnyttjas under den tiden, medan det sippades drinkar på operakällaren och lekte i superstars?
    Det var ju inte så att det inte förekommit debatter om övergrepp inom idrottsrörelsen, scoutrörelsen eller liknande under åren.
    Du får gärna tycka jag är smågin,(ogin och småsint?) själv upplever jag det som cyniskt beräknande att träda fram i lanseringssammanhang.

    • 29 april, 2011 at 08:15

     Utan att känna Patrik personligen så kan jag inte dra den typen av slutsatser. Men det jag faktiskt har gjort är att arbeta med sexuellt utnyttjade ungdomar, jag VET inpå bara skinnet hur enormt skadade de har blivit, de flesta berättar ALDRIG vad de varit med om, att han gör det är mycket starkt gjort.

     Vad har du för kvalifikationer eftersom du anser dig kunna döma honom?

     • sundin
      29 april, 2011 at 08:25

      Även jag har arbetat med ungdomar, en del av dem utsatta, i över tio år. Räcker det som ”kvalifikation” eller måste jag ha något mer för att ha en motsatt åsikt än din?

      • 29 april, 2011 at 08:30

       Du får ha åsikten, men jag anser att du är ute och cyklar. Jag tänker inte dra mina akademiska meriter i ämnet, och inte heller min trettioåriga yrkesverksamhet, men jag tror att du skulle inse att jag har synpunkter och erfarenheter värda att lyssna till.. :-P Och precis som ”Ma” skriver så tar det tid att berätta sådant. Jag känner till folk som aldrig har berättat, men där det visat sig efteråt vad de varit med om. Vill du ha info om mina meriter så får du använda kontaktfunktionen (som jag tror följt med även i detta nya gränssnitt..)

  • Ma
   29 april, 2011 at 07:58

   Det tar tid att orka berätta sådant. Ett barn blev skändat, förväntas växa och bli hel men det går inte. Spåren gör det omöjligt att reagera som om man inte blivit skäntad och utnyttjad. Sen blir man tonåring och ska klara av den fasen, och sen ska man helst bli en man och så vidare och så vidare…

   Sjävl är jag imponerad av att killen berättar om det här över huvud taget eller att han berättar nu och inte väntar tills han bli 80 bast. Jag är övertygad att Patrik berättat nu när han blev tillräckligt mogen och stark för att göra det. Det är trots allt inte en cykelolycka han berättar om utan något fasansfullt och han med all säkerhet känt att han själv var skuld till och inte aset.

   • Kamelsilaren
    30 april, 2011 at 00:50

    Absolut rätt. Ett pedofiloffer har oftast sådana svåra, inlåsta skuld- och skamkänslor att han inte orkar ha det uppe i medvetandet. Tack och lov har de katolska pedofilprästernas svinerier (toppen av isberget åtminstone) kommit upp i dagsljuset, det kan också hjälpa sådana som Patrik att orka bearbeta det som hänt.

 4. 29 april, 2011 at 05:16

  Allra först: Starkt gjort av Patrik Sjöberg.

  Sedan det där med belastningsregister. Barnsexbrott borde finnas i egna register. Tyvärr skulle dessa register knappast visa hela sanningen. Mörkertalet är stort.
  Däremot borde ingen tränare eller ledare vara ensam med sina adepter. Tänker lite på det där som vaktmästare på Tuve Ishall kallar C40 föräldrar. Föräldrar som kommer i fin bil, släpper av barnet/barnen utan att gå ur annat än första träningsdagen och då för att få reda på när de kan tänkas vara tvungna att stå för kaffet eller kaffeförsäljningen samt att tala om för tränaren att tränaren minsann inte får skälla på deras barn….. Visst alla föräldrar är inte C40 föräldrar, alla föräldrar är inte heller själva lämpliga föräldar, men det viktigaste som förälder är att ta sig tid med sina barn. Barnen är det viktigaste vi har och vi har dem bara till låns under uppväxtåren. Det måste vara naturligt för ditt barn att våga prata om det som magkänslan säger är fel.

  • Ma
   29 april, 2011 at 08:07

   Håller helt med. Mitt barn har gått på idrottsträning i flera år. Två gånger av alla träningstillfällen var jag inte med men då vet jag att minst 7 andra föräldrar är där och att mitt barn dessutom får skjuts hem av en av föräldrarna. Visst, någon gång har jag känt mig töntig. Herregud hur länge ska jag hålla på och åka fram och tillbaka med pojken och han är så stor nu och så vidare… men nu inser jag varför jag åkt med på nästa träning och nästa och nästa… Jag kan väl vara en tönt av alla andra töntar till föräldrar som sitter där kväll efter kväll.

Comments are closed.