Jag har vid några tillfällen kritiserat vänsterns tidning, Flamman, för att ha en lika tråkig layout som färglöst innehåll. En sak som jag irriterat mig speciellt på är tidningens egen variant på ”Bit för Bit”. Bit för bit är en sorts frågelek där man får fem ledtrådar för att på det sättet kunna klura ut resultatet. Det ideala med en sådan ska givetvis vara att man först kommer på svaret vid de sista ledtrådarna. Flammans variant är normalt så lätt att den är larvig. De gånger jag själv inte vet svaret redan efter första ledtråden kan jag räkna på ena handens fingrar, och då är jag definitivt ingen stjärna på att lista ut sådant. Gårdagens ämne var: En Överkastkvinna. Första ledtråden lyder: Född 1917 i Allahabad, dotter till en tidigare indisk premiärminister ((Indira Gandhi förstås!)). Det är så dumt att man baxnar. Man förleds att tro att vänstersympatisörer ska hållas på gott humör av tidningen, och dessutom fås att tro att de är alldeles särdeles listiga. Men i ärlighetens namn så har Flamman ryckt upp sig en aning. Layoutmässigt sett har den passerat stadiet från att vara ett grafiskt kräkmedel till att bara vara småful. Dessbättre innehåller tidningen ofta nog både vältänkta och välformulerade artiklar. Denna vecka är det America Vera-Zavala som pekar med hela handen, och hon gör det på ett sätt som gör att jag måste delge besökarna som inte har Flamman i brevlådan. America Vera-Zavala i Flamman: ”Kongressen i Göteborg 2006 ansåg många vara framgångsrik, för mig var det den sämsta jag har varit på. Alla samlades kring mitten, inga vilda debatter, inga förslag som gick utanför det planerade. Att ingen lade ett förslag om att vi borde kräva 500.000 nya jobb i offentlig sektor är för mig ett tecken på trötthet och försiktighet. Det ojämförligt bästa talet hölls av CH Hermansson. Som bekant tillhör han rent åldersmässigt inte dem som kommer ta över partiet i framtiden. Partiet är mindre, lättare att kontrollera, det går dåligt för oss opinionsmässigt – folk är mer försiktiga med att kritisera. Jag tycker stämningen är sämre och debattklimatet strängare… …Jag anser att v i alltför stor utsträckning har blivit mini-sossar och kopierat det stora partiet både i den interna kontrollen och visionslösheten. Därför är det också logiskt att v i valrörelsen 2006 inte lyckades entusiasmera, väcka intresse eller debatt… …Det räcker lång ifrån att byta regering eller sätta sig i regeringen i nästa val, för att saker ska bli bättre. Jag skulle vilja vara lika stolt över mitt nu och framtid som medlem i vänsterpartiet som jag är över historien. Många längtar efter en vänster som bejakar framtiden, är spännande, sanslöst radikal och visionär.” America Vera-Zavala belyser ett av partiets |
största problem, hon kallar partiet för mini-sossar. Och det är visst och sant. Lars Ohly har fått göra en dubbelpudel för att han kallat sig kommunist och de borgerliga partierna gör vad de kan för att påminna väljarna om ordet. Man har till och med en statlig myndighet vars uppdrag är att utreda kommunismens brott mot mänskligheten, Forum för Levande Historia, och tanken är att man ska skapa läromedel till skolbarnen så att de aldrig någonsin ska komma på tanken att som vuxna lägga sin röst till vänster om folkpartiet eller kristdemokraterna. Det är bara Nord-Korea och Sverige som har en myndighet som bestämmer vilken historia som skolbarnen ska tvingas att lära sig. Från slutet av 60-talet och tio år framåt så vibrerade Sverige av politik. Socialdemokraternas regeringsinnehav har inneburit en högervridning som är så omfattande att den inte låter sig beskrivas och tyvärr så har vänsterpartiet huvudsakligen följt med i denna kursändring. Nu är ”pragmatism” ett honnörsord och neokonservativa och nyliberaler verkar även inom socialdemokratin, det är bara att läsa några socialdemokratiska bloggare så förstår ni. Vänstern behöver rycka upp sig och det riktigt ordentligt. Kanske vore fyra år utanför Riksdagen den sorts vitamininjektion som partiet behöver? America Vera-Zavala i Flamman DN Andra om America Vera-Zavala, Vänsterpartiet, Flamman, Politik, Lars Ohly, Ideologi, Pragmatism, Socialism [tags]America Vera-Zavala, Vänsterpartiet, Flamman, Politik, Lars Ohly, Ideologi, Pragmatism, Socialism[/tags] |
32 svar till “America Vera-Zavala kritiserar Vänsterpartiet”
Vänstern har samma problem som kristendomen. Man kan aldrig samla kristendomen under samma tolkning av bibeln, och vilka böcker som ska vara med. Och precis som i vänstern så har ju också kristna en del extremister också. Ett exempel är jehovas vittnen som inte får kalla sig kristna, då dom inte tror på jesus som guds son. Vänstern har det stora problemet att det är fullt av teoretiker/teologer. Låt oss ta en sån sak som företagande. Det finns dom som hävdar att allt ska vara statligt, sedan finns det dom som hävdar att alla stora företag ska vara statliga, och så finns det dom som tycker att det grundläggande i samhället ska vara statligt. Likaså pengar. Det finns dom som tycker att samhället borde avskaffa pengar, och dom som ser det som skrattretande. Men v har förlorat sin ideologiska debatt, den är cementerad, konserverad. Vi har inga mål. Säger vi att vi har ett kommunistiskt mål så kan man fråga sig vad är ett kommunistiskt mål? Eller är det socialistiskt mål vi vill ha… inte gå ända ut… och vad betyder det i så fall? Jag vet inte vad v vill, och då har jag ändå varit med i 10 år.
Instämmer istort i din analys Daniel. Det gäller att tydligt formulera en NY teori och att skickligt argumentera för den nu när alla i stort sett tror att den enda framkomliga ekonomiska vägen är den nyliberala med en ren marknadsekonomi som mål. Och att avskaffa i stort sett ALLT som består av andra inslag. EU är en ren sådan organisation som ser ren frihandel ooh ren marknadsekonomi som den enda möjliga vägen.
Det NYA vänsterpartiet skulle formulera en ekonomisk teori som förespråkar en tydlig blandekonomisk modell med så många ÄGARformer som möjligt som grund och motivera varför. Om man lyckades med det skulle minst en fördubbling av röster vara möjlig eftersom s lämnat den modellen sedan länge men de flesta till antalet människor i ett samhället skulle gynnas av en sådan modell..
De flesta länder har någon form av blandekonomi och det är varje nyliberals mål att avskaffa dessa bland ekonomiska inslag helt eller att minimera dessa blandekonomisk inslag för att gynna det fåtal som har mycket kapital. En kapitalist kommer aldrig att tycka att han fått nog och att andra fått för liten del av vår gemensamma kaka..
(skulle han ”drabbas” av sådana dubier ett tag ”sponsrar” eller ”välgörenhets skänker bort” en litet spottstyver av sin förmögenhet ”till bättre behövande” lite då och då för att ”lätta påp detta tryck”)
http://susning.nu/Blandekonomi
Vänsterpartiet har fått en tråkstämpel på sig efter att Gudrun försvann. Det är trist, men det skulle definitivt lösas om både America och Josefin fick framträdande platser i partiet.
Med Josefin som partiledare skulle alla andra kvinnliga partiledare se ut och verka som de grå möss de är… :-)
Jag förstår inte att du kan tycka att de har bra artiklar eller hur du skrev. Jag tycker själv att flamman är tråkig som fasen. Jag har den inte själv men jag brukar läsa den när jag är hos syrran. Den handlar väldigt mycket om latinamerika och om mördandet som Israel håller på med nästan inget alls.
Jag tycker att du själv borde skriva en eller annan artikel till Flamman om t.ex. Israels agerande. Det är lätt att gnälla men svårare att göra något åt det, eller hur Jinge? :)
Leo skriver:”Det NYA vänsterpartiet skulle formulera en ekonomisk teori som förespråkar en tydlig blandekonomisk modell med så många ÄGARformer som möjligt som grund och motivera varför.”
Det är exakt det som vänsterpartiet inte gör, förespråkar en tydlig ekonomisk linje, bortom nyliberalismen…
Flamman är urtrist och Ohly har förbrukat sig själv, det är inte tu tal om den saken.
Men det finns flera bra kandidater till partiledarposten. Amerika är en, Ruzica en annan(jag har träffat dom flera gånger) – och naturligtvis Kalle.
Det behövs friskt nytt blod och en TYDLIG DEBATT!
Det bra med konkret kritik av Flamman – vi får inte så mycket spontan sådan.
När det gäller layout kan det ju vara svårt att sätta fingret på något konkret som man inte gillar, men vi tar gärna emot idéer om hur det borde se ut istället. (Utan att lova att vi kommer att hålla med!)
Jag misstänker också att det föreligger ett missförstånd om tidningens förhållande till
vänsterpartiet: Flamman ägs av en ekonomisk förening, Tidningsföreningen Norrskensflamman upa, där andelsägarna nästan uteslutande är enskilda läsare med ett extra starkt
engagemang för tidningen. Några formella band till vänsterpartiet existerar inte. En helt annan sak är att en vänstertidning med ambitioner att spegla svensk vänster måste förhålla sig till vänsterpartiet på något sätt. Man kan förneka partiets existens (modell Arbetaren, Proletären), eller man kan försöka ge det ett utrymme som motsvarar dess storlek och inflytande. Flamman är också
populär bland vänsterpartister, men det i sig gör oss såklart inte till en vänsterpartitidning. När vi kallar Flamman ”oberoende socialistisk” beror det på att det helt enkelt är det den är.
En betydligt bättre vänstertidning än urtrista Flamman är Internationalen som har MYCKET välskrivna artiklar och greppar stort över skilda ämnen.
Fastän lay-outen kanske inte heller är något att skryta med…
Fattar inte. Jinge skriver ”vänsterns tidning” och att han inte menar Vänsterpress är väl klart som korvspad?
Bortsett från det så är jag beredd att hålla med Jinge i hans rätt svepande formulering inledningsvis. Det är mycket latinamerika i den men inte lika mycket mellanöstern.
Jag tvivlar på att läsekretsen är så intresserade av Chavez och Venezuela som tidningens redaktion tycks tro.
Ett alternativ till ekonomisk politik kan man lära sig av historien.
Det finns en del projekt som vissa industrimän har drivit, t.ex. Robert Owen och william Gibson. Dessa misslyckades dock av div. anledningar. Jag har märkt att det ideologiska tänkandet är ganska annorlunda i västsverige än i östsverige när det gäller ekonomi. Det sociala omhändertagandet i västsverige är mycket mer tolerant än i stockholm, kanske för att om inte alla dessa gåvor hade getts till folket så hade t.ex. Göteborg varken haft universitet, parker, skolor, sjukhus, bibliotek, museer m.m. Därav problemet med vägval vänster. Den geografiska centrering som har varit (även i partiet) är skadlig både externt och internt. Förövrigt så skulle vi få problem med en partiledare som kallar sig kommunist… för hur mycket man än försöker framföra sina åsikter så kan alltid motståndaren skrika stalinist och överrösta en.
För övrigt håller jag med tidigare talare #4. Josefin skulle verkligen vara en färgklick, och hon är dessutom duktig som attan! En tjej som tar (v) över 10%-nivån på ett kick!
Ett problem vi har i Sverige är att vi har ett partikratiskt system, för att det ska få legitimitet måste fler än under 95% av partiernas väljarna vara aktiva på något sätt i partiet. Annars så ger man ju bara mandat till en härskande klass.
Vänsterpartiet har många problem, ett verkar vara att de är så pass oorganiserade. Det krävs även organisering utanför partiet, ska man ha ett samhälle där t ex fler produktionsmedel ägs av ekonomiska föreningar av olika slag måste man ju se till att starta (eller ombilda) sådana företag. Samma med boende, vill företaget bli av med hyreshuset du bor i så finns det alltid ett alternativ att bilda en kooperativ hyresrättsförening som alternativ till den kollektiva bostadsrättsföreningen med stora insatser.
Det är klockrent! Josefin Brink borde bli ny v-ledare! Heja! Fler som tycker som jag!
Bra idé om Josefin. Hade Flamman en färgbild på henne på förstasidan så skulle de kunna sälja massor av tidningar. T.o.m. distribuera den via Pressbyrån. Hon är en verklig färgklick den tjejen!
Erik och Anders: Det finns alltid kritik mot utrikestäckningen. Tyvärr utgår den ofta lite smalt från att räkna länder i texter: variationer i teman och nyhetsperspektiv krävs också. Bevakningens första prioritet är heller inte lika mycket ljus på allting, utan nyhets- och läsvärde. I Latinamerika finns en hel del nyhetsvärde just nu, det är svårt att förneka.
2007 hade Flamman på 50 nummer 7 större artiklar om Palestina/Israel, varav 2 mittuppslag.
Jinge! Du som är så pigg på omröstningar! Förra omröstningen om partisympatier så svarade väl över 500 personer på mindre än en dag. Fråga besökarna vad de skulle tycka om Josefin som ny partiledare!
Micke! Jag gillar oxo Josefin men tycker du ändå inte att det är en sak för vänsterpartiets kongress?
:-)
Josefin är en mycket klok tjej och hon skulle säkerligen få många röster, men det är tveksamt om man ska ordna en BLOGGOMRÖSTNING om saken kan jag tycka. Och vilka skulle hon ställas emot?
Nää, alla som vill ha henne, betala medlemsavgiften så får ni ett direkt inflytande. Annars kan jag tycka att Lasse duger bra…
Det skulle självklart vända uppåt för V om Josefi valdes till partiordförande. Hon syns, det gör inte Ohly.
Josefin Josefin Josefin!!! :-)
Tycker nog att det skall få stå vem som helst fritt att tycka eller arrangera webbomröstningar om vem man skulle vilja se som V:s partiledare. Det är ju trots allt betydligt fler som röstar på partiet än som är medlemmar. Man behöver inte ställa upp några alternativ, det gåt väl bra att fråga om Josefin skulle kunna tänkas vara ett partiledareämne, Ja eller Nej och Vet ej. Det inverkar ju inte på partiets exklusiva rätt att utse sin ordförande som det passar partiet.
Om vill ha fler än de närmast sörjande som medlemmar och anhängare kan det kanske inte skada att lyssna på vad potentielle anhängare tycker om det ena och det andra.
Noterde en mening i Internationalens recension av Etzlers bok om Trondheim:
De lyssnar på sina medlemmar och prioriterar deras hjärtefrågor istället för att uppfinna projekt i det blå.
Det skiljer sig en aning från Vera-Zavala i Flamman:
Därför är det också logiskt att v i valrörelsen 2006 inte lyckades entusiasmera, väcka intresse eller debatt…
Det kanske beror på att man inte lyssnar och pratar om vad folk intresserade av utan istället pratar om vad man tycker folk borde vara intresserade av.
Ett intressant fenomen i USA-valet är ju att i praktiken kan vem som helst rösta om vem som skall bli partiets kandidat för att ev. bilda regering. Det skiljer en del mellan staterna men det verkar inte vara speciellt svårt att bli instant medlem där inte vem som helst får delta.
Ny ekonomisk politik, ja. Men då kan man väl inte gå udenom Marx. Till de s k utopisterna före som Robert Owen. All heder åt honom. Men att slåss mot kapitalismen med såna verktyg liknar att fälla en ek med pennkniv.
Backa för kommuniststämpeln är inte bra, nästa gång får man då också sluta kalla sig socialist osv. Motståndaren ska inte bestämma vad man kallar sig. Ta självständigt fram de förbrytelser som begåtts i kommunismens namn.
Läser nu Proletären. Bättre sting i den, som för övrigt fick bra recensioner i bloggen Onödiga samtiden.
Jag föredrar Internationalen – och det är många vänsterpartister jag känner som gör.
Intressanta och välskrivna artiklar och kostar bara 44 kronor i månaden.
Att framgångsrikt driva ett vänsterparti med kommunistargument är ungefär lika framgångsrikt som att driva ett högerparti med Nazistteori..
Det går inte i sverige idag!
(att men sedan kan ta fram mycket i gammal kommunistisk teori som man kan tro på eller använda idag, det är liksom en annan sak. det går även hitta ett och annat som dom gamla tyska nazisterna drev som också var bra, men det hjälper liksom inte..)
Därför måste vänstern enas om en ny genomtänkt ekonomisk teori som utgår från dagens förutsättningar. En av dessa förutsättningar är att lämna kommunistbegreppet.
En bra start för det nya vänsterpartiet skulle vara just att enas om det blandekonomiska systemets ekonomi, som alla andra lämnat till förmån för det nyliberala och kapitalistiska systemet som bara gynnar ett fåtal där alla skall kämpa på myten om att alla kommer att gynnas, så småningom..
Jag håller med alla som säger: – Josefin!
Hon är dessutom rackarns så trevlig!
Det är märkligt den här fixeringen till en eller två personer. Vp kräftgång handlar om inte enbart om att Schyman försvann och Ohly tog över. Det som hände med att Schyman försvann var att en mängd andra verksamma och
drivande personer också lämnade vp eller tvingades bort.
När Ohly tillträdde så hade inte vp vare sig resurser och kraft kvar till sin egen utveckling.
När A V-Z säger; Partiet är mindre, lättare att kontrollera, det går dåligt för oss opinionsmässigt – folk är mer försiktiga med att kritisera. Jag tycker stämningen är sämre och debattklimatet strängare…, så pekar hon väldigt tydligt på vad det handlar om.
Det ger skäl att fundera om de namn som en del lägger som förslag här innebär någon större förändring eller om partiapparaten fortsätter leva sig eget liv , som den har gjort sen begynnelsen. För min del tror jag att ingen påtaglig förändring kommer ske.
När det gäller flamman så finns det alltför ofta en inställning, köp den för att stödja den. I verkligheten är det bortkastade pengar när syfte endast är att se till att den överlever.
Till Leo: menar inte att att ett vänsterparti måste kalla sig kommunistiskt – och så var ju inte frågan. Ohly fick inte anse sig kommunist för borgarna. Kommunism är ju historiskt enligt arbetarpartierna som ställde sig på Marxens teoretiska grund, det klasslösa samhället i en framtid som är värd att kämpa för. Det var de socialdemokratiska partiernas grundhållning. Ryska socialdemokratiska partiets majoritet (som blev minoritet och sen igen majoritet) tog sig namnet kommunistiskt under Lenin. Men kommunism är ett ideal som socialister länge har strävat efter. Staterna som senare i vår historia blev del av ett imperium – Sovjet, var officiellt inte kommunistiska utan socialistiska. Officiellt var de på väg mot kommunisnen. Vi vet nu sen länge bättre – vi är Besserwisser (:-)
överens.. och efter att ha tillbringat viss tid i det gamla sovjet på 70-talet så vet de fasen vart de var på väg EGENTLIGEN.. (pamparna rika som troll med ALLA rättigheter och folk i allmänhet rejält fattiga och med arbetstider(dom flesta hade faktiskt arbete) som gjorde att dom knappt var hemma överhuvudtaget..
Josefin!
Josefinfinfin, Josejosejosefin! Är inte det en låt eller något? Jag tror den handlade om en båt.
Jag tror oxo att det är en båt. Men jag är överraskad av hur många som talar för Josefin, en viss kritik av Ohly som jag ser saken.
Nej, jag gillar Ohly. Han är en bra talare och dessutom gillade jag hans recept på pannkakor som han gav i en Linda Skugge-intervju.
Josefin Brink hade jag nästan helt lyckats missa, var bara ytterligare en av alla bloggare för mig.
Men har Lars Ohly verkligen sagt att det inte är aktuellt att kräva Sverige ut ur EU, utan att det gäller vad vi ska göra av EU?