Vuvuzelan hjälpte inte

Nu närmar sig slutet av gruppspelet i VM och Sydafrika räckte inte ända fram till åttondelsfinalen. När de hade gjort 2-0 mot ett sorgligt Frankrike så fick de in ytterligare en boll, men det var offside. Jag hann dock skrämma grannarna och den gamla tant jag pratade med i telefon. Hon var inne och hejade på Victoria och Daniel berättade hon just vilket dövar mitt samvete en hel del.

Annars så har det blivit en hel del matcher trots det omänskliga oljud som publiken för med sina plastlurar, man får hoppas att FIFA beslutar sig för att förbjuda den sortens terror på internationella fotbollsmatcher framöver, och att Svenska fotbollsförbundet följer efter. Annars löper vi en uppenbar risk att den här sortens oljud börjar höras i Sverige också vilket skulle leda till ekonomisk kris för många föreningar. För vem kan ta med sig familjen på en match som domineras av vuvuzelor?

Själv såg jag inte matchen där Nordkorea förlorade med 0-7, däremot såg jag målen i efterhand. Det var ren förnedring för koreanerna och vi var nog många som tyckte synd om dem. Någon föreslog att de skulle censurera alla målen i hemlandets TV-sändning, något som var rätt elakt sagt. Kim Jong Il säger nog att det var synd att inte förbundskaptenen tog ut honom i laget så att han kunde spela center och samtidigt vara lagkapten. Jo jag vet, jag anspelar på den antipropaganda som landet utsätts för i tid och otid, men jag kunde inte låta bli.

Är man utsedd av George W Bush till en av ondskans axelmakter så kan det inte vara så lätt. Det finns andra länder som passar bättre för den sortens utmärkelser kan jag tycka.

Det är överraskande att Frankrike gjort bort sig så totalt, det är också överraskande att inte Sydafrika gick vidare ur gruppspelet, det som egentligen finns kvar i nuläget är Argentina och Brasilien, i alla fall av de länder som spelar vacker fotboll. Argentina har dessutom överraskat mig en del, jag hade trott att Maradona skulle misslyckas med sin uppgift, men det finns det ingenting som tyder på i nuläget. Dessutom är det kul att titta på gubben, han hoppar runt som en guttaperka om det blir mål, och jag hoppas nog egentligen på att det ska bli något av dessa två lag som åker hem med pokalen.

Mitt antilag är Tyskland, jag gillar inte deras fotboll även om den är effektiv. Men det finns kanske andra idéer om vilka som bör komma till final, vad vet jag?

i , , , , , , , , , ab ex123 svd dn1 t

  15 comments for “Vuvuzelan hjälpte inte

 1. Bosse B
  22 juni, 2010 at 18:54

  Jinge det är faktiskt inte överraskande att sydafrika inte gick vidare… dom hade på pappret det klart svagaste laget i gruppen … och dom har inte spelat bra inför vm heller värdnationerna går ofta bra i vm men som jag skrev innan vm började så är sydafrika den svagaste värdnationen genom tiderna i ett vm… jag är själv förvånad att dom tog hela 4 poäng.. och tycker att det är riktigt bra gjort av dom att dom fixade 4 poäng med det mediokra laget dom har…. frankrikes lag är dock en skam för fotbollen!

  • 22 juni, 2010 at 21:00

   Kanske inte, men jag gillar deras fotboll, liksom många afrikanska lags, och latinamerikanska. Det ÄR mera känsla till skillnad från Tysklands..

 2. Hassan
  22 juni, 2010 at 19:47

  Tycker du att Tyskland spelar antifotboll? Det var ju förvisso fallet för ett par år sedan, men i VM 2006, EM 2008 och i år tycker jag att de spelat härlig offensiv fotboll. Men du har rätt i att Argentina är kul att se på, hoppas det håller.

  • 22 juni, 2010 at 22:24

   Argentina var kul även ikväll…

   • Bosse B
    22 juni, 2010 at 22:36

    japp det var dom.. blir jäkligt glad när jag ser vilken glädje maradona visar när hans lag gör mål.. inte många andra tränare som reagerar så=) han verkar älska sitt jobb… drömfinalen skulle vara argentina-tyskland…vilken final… alternativt mina personliga favoriter uruguay

    • 22 juni, 2010 at 22:44

     Det var som de sa i TV4, han drömmer nog om att vara med på planen..

     Undrar vad svenska spelare skulle säga om Hamrén gav dem en puss på munnen när de gick av planen… :-P

 3. 22 juni, 2010 at 23:41

  Jag röstar på Argentina och Brasilien i final. Gärna att mitt nya favoritlag under detta VM, Uruguay går till semifinal. Sydamerika har spelat den roligaste fotbollen, hittills.

 4. Lars
  23 juni, 2010 at 04:02

  Tycker nog detta är ett av de tråkigaste VM-en jag sett på länge. Hade nog inte spelat någon roll vem som tränat Argentina, med den kvalitén som de har på spelare. Europeiska lagen ser trötta ut (visst Portugal och Spanien fick till det till sist) kanske för mycket fotboll i Europa, men så är det när FIFA vill mjölka så mycket pengar som möjligt ur sporten. Men, VM är VM och nu börjar finalerna, då kommer det bli andra bollar.

 5. Celsius
  23 juni, 2010 at 06:04

  Först Jinge, Nordkorea är inte precis något paradis. Förtrycket där kan man inte skämta bort eller rycka på axlarna åt.

  Sedan har jag gjort några observationer och dragit ett par slutsatser. Fotboll är som bekant ett lagspel och om man inte spelar som ett lag och med känsla för laget går det illa.

  Vilka lag har varit besvikelser i detta VM hittills? Just dom lag som har de mest pengastinna ligorna hemmavid! England, Frankrike, Italien, Spanien. Alla har vad jag skulle kalla ”papperslag”. Lag som är bra på papperet, med supertalanger, eller divor, som spelar mer för sig själva än för sitt land.

  Minns Sveriges -94 lag som kontrast. Det var talangfulla spelare men många hade inte riktigt slagit igenom ännu. Man var underdogs som var mer sugna på att vinna än rädda för att förlora. Dom kunde spela ut och vara kreativa och därför nå längre än dom borde gjort, ”på papperet”. Man hade chansen att få det där feta kontraktet, som många av årets VMs tilltänkta stjärnor redan har och som dom får behålla hur illa än VM går för deras lag. Nya Zealand påminner om den prestationen, även om man startat lägre och inte heller når lika långt. Men bra jobbat.

  I klubblagen hålls spelarna hårt och lyder order även om det går emot deras ego, annars får dom kicken från sitt välbetalda jobb. I nationslagen spelar dom inte för pengar utan enbart för äran, vilket många av dom vunnit mycket av redan. Alltså krävs det något extraordinärt från dem på planen för att öka sin ackumulerade ära. Då blir det svårt när alla dessa divor alla vill stå i centrum samtidigt. Finns bara en fixstjärna ett nationslag, som med Drogba, då går det fint, men är det späckat med dom blir det värre. Osämja och gnäll blir inte till storverk på planen, som mest tydligt bevisats av England och Frankrike.

  Jag tycker också att utvecklingen har gått mot att klubblagen, de bästa, med stålarna, med tiden har kommit till en nivå som få landslag kan matcha. VM har nedgraderats jämfört med proffsligorna. En ligaseger är större än VM för många, tror jag.

  Det skulle vara kul att ställa lite av toppen av klubblag mot topplagen i VM, säg ettan i ligorna i just dom fyra länder jag räknade upp ovan, mot ettan till fyran i VM. Åtta lag. Alla nationer får behålla alla sina proffs om dom också spelar i ligalagen. Det vore en turnering att beskåda det!

  • 23 juni, 2010 at 06:36

   Först Jinge, Nordkorea är inte precis något paradis.

   Har jag verkligen skrivit det?

   • Celsius
    23 juni, 2010 at 10:14

    Nä, jag skrev det. Därför passar man rätt bra som en ondskans axelmakt. Även om det uttrycket är lite korkat och sades i samband med Irak för att rättfärdiga kriget där, vilket var än mer korkat, så kan inte Nordkoreas förtryck på något sätt förringas. När det väl öppnas upp kanske vi får samma chock som när världen insåg vad som skett i Kambodja under Röda Khmererna. Eller för all del när koncentrationslägren öppnades i Tyskland och hela omfattningen stod klar. Är vi skapligt överens?

    Läste du resten av det jag skrev?

    • 23 juni, 2010 at 10:42

     Läste du resten av det jag skrev?

     Jodå, jag håller med. Inter eller FC Barcelona mot ett landslag skulle vara kul att se, och utgången klart oviss.

  • Martin Forsman
   25 juni, 2010 at 22:35

   @Celsius:
   Sverige hade år 1994 ett lag som bestod av etablerade utlandsproffs i de bästa europeiska ligorna. De enda undantagen jag kan komma på var Ravelli, Henke Larsson och Håkan Mild. Således haltar jämförelsen med Nya Zeeland ordentligt.

   Vad gäller Nordkorea så måste jag säga att jag imponerades av deras insats mot Brasilien där de varit värda ett bättre öde. Att deras spelare dessutom tillhör de fåtal som man kan säga spelar ärligt och inte filmar är helt klart ett jätteplus. Mot Portugal gjorde de misstaget att spela huvudlöst och försöka ’rulla boll’ mot motståndare som individuellt är överlägsna. När Portugal dessutom hade 200 % utdelning så blev resultatet därefter.

 6. Micke W
  23 juni, 2010 at 16:30

  Man skall nog inte underskatta den insats Kim Jong Il hade kunnat göra. Hans bollsinne är enormt elva hole in one på sin första golfrunda. Då inser man hans potential.

  • 23 juni, 2010 at 16:48

   Ja så var det. Elva, det är bra… :-)

Comments are closed.