Tyresö FF värvade Marta Vieira da Silva


Tyresö FF har värvat Marta Vieira da Silva, ja just det, den världsberömda brasilianska fotbollsspelerskan. Idag blev jag glad när jag hörde att en lokal klubb hade värvat henne för säsongen 2012. Under VM 2011 så tittade jag på praktiskt taget alla matcher som visades, en bidragande orsak till det var förstås lands-
lagets framgångar.

Efter VM i somras bestämde jag mig för att åka till Tyresö för att kika på någon av lagets hemmamatcher, jag kom också iväg en gång men lyckades komma en halvtimme för sent, det var klart orutinerat. Men det är enkelt att åka till Tyresö från Handen. Tyresö FF har inte laget bara värvat Marta:

AB: Tyresö har tidigare värvat bland andra de svenska landslagsmittfältarna Caroline Seger och Lisa Dahlkvist samt den spanska anfallsstjärnan Veronica Boquete.

Förbundskapten Thomas Dennerby konstaterar att Marta kommer att betyda mycket inte bara för Tyresö utan för hela damallsvenskan.

– Hon är det enskilt största varumärket. Det är sådana här namn man vill ska komma. Det höjer attraktionskraften, säger han.”

Det betyder att guldmedaljen för säsongen 2012 redan är vikt för Tyresö FF, det finns ingen svensk klubb som kan konkurrera, Martas gamla klubb i Umeå får nöja sig med silver eller brons. Jag har alltid gillat fotboll, och kanske särskilt damfotboll. Jag vet inte riktigt varför, men jag tror att det kan vara det aningen långsammare spelet än herreliten, eller om det möjligen är det relativt sportsliga, tjejerna tacklas inte lika mycket eller lika hårt som herrlagen.

Den som händelsevis inte vet vem hon är kan titta här på hennes meriter, hämtade från Wikipedia.

• 2004 U-20 VM, Guldbollen
• 2004, 2005, 2006, 2008 Skytteligavinnare, Damallsvenskan
• 2005 och 2011 Utsedd till näst bästa fotbollsspelare i världen.
• 2006, 2007, 2008, 2009 och 2010 Utsedd till världens bästa fotbollsspelare.
• 2007 och 2008 Vald till årets forward vid Fotbollsgalan 2007
• 2007 Vinnare av Fotbollskanalens hederspris vid Fotbollsgalan 2007
• 2007 VM, Guldskon
• 2007 VM, Guldbollen
• 2009 och 2010, WPS, Bästa spelare
• 2009, 2010 och 2011, WPS, Guldskon
• 2010 Skytteligavinnare i Sydamerikanska dammästerskapet

Jag vet inte om jag kommer skaffa säsongsbiljett direkt, men nog sjutton kommer jag att gå på ett antal hemma-
matcher, kul!

it Andra om: , , , , , , svt sr ab dn svd gp


4 svar till “Tyresö FF värvade Marta Vieira da Silva”

 1. Som Linköpingsbo och damfotbollsfantast (Linköping FC då förstås) så blev jag förstås glad över denna nyhet då Marta är en PROFIL som kommer öka intresset för damfotbollen från framförallt medias sida.

  Jag tror nog dock att herr Jinge får uppdatera sig lite vad gäller övriga lags kvalitéer och chanser i 2012 års damallsvenska. Såväl mitt lag som LdB Malmö (jodå de sponsras av hudkrämsföretaget) har två mycket starka trupper som defenitivt kommer vara med och fajtas om guldet.

  Linköping har inför året b l a värvat: Nilla Fischer (Landslagets ’ryggrad’ på mittfältet), Lisa DeVanna (Australiens och en av världens bästa och snabbaste forwards som till skillnad mot Marta var riktigt bra i senaste VM-slutspelet i Tyskland), Manon Melis (Vinnaren av Damallsvenskans skytteliga tre av de fyra senaste säsongerna). Till detta ska läggas den ramstarka defensiv man förfogat över i flera säsonger genom framförallt Sverige bästa målvakt (Sofia Lundgren) och Sveriges bästa back (Charlotte Rohlin).

  Visst är Tyresö favorit i o m värvningen av Marta men att de bara skulle latja hem det hela lär inte hända. Varför jag hellre ser på dam- än herrfotboll är för att det är mindre filmningar och fula efterslängar samt att det något långsammare tempot ger mer utrymme för de konstruktiva och skickliga lirarna vilket höjer underhållningsvärdet avsevärt.

 2. Ja, bara att gratulera TyresöFF. Göteborg var tydligen med i budgivningen. Himla kul att ha henne här i damfotbollen igen. Det skall bli kul att se henne igen. Tyvärr i fel tröja…

  • Inte fel tröja för mig, det är en dryg kvarts bussresa. Kul att se några av hennes dragningar på SVT idag, jämrans vilken giftig dribbler hon är. Rätt hög gullighetsfaktor oxo när hon säger att detta är hennes andra hemland.. Jag tror dessutom att det är bra för damfotbollen överlag, Veronica Boquete är inte heller någon division 7-spelare..

   Kul kul!