Två bra matcher idag


Argentina-Tyskland känns som en för tidig VM-final faktiskt, framförallt idag när Brasilien inte längre är kvar i tävlingen. Visst, i match nummer två spelar Paraguay mot Spanien och spanjorerna har gällt som favoriter ett tag och det är ett rimligt antagande att de vinner sin match. Men vilket lag som vinner i matchen mellan Argentina och Tyskland törs jag inte ens tippa.

Visst, ska man se till publikfriande fotboll så är Argentina mitt favoritlag, men den tyska effektiviteten har vi alla sett prov på, dessutom så lär de inte besväras av några nerver. De är redan så meriterade att de knappast kan lida av speciellt hårt tryck hemifrån. Holland eller Uruguay är knappast något hot i en kommande VM-final så jag törs sätta en slant på att segraren i matchen mellan Argentina och Tyskland är de som kommer släpa hem den synnerligen anskrämliga pokal som är beviset på värdigheten de närmaste fyra åren.

Annars kan man väl nästan börja summera detta VM idag, det är en tävling som främst kommer att minnas för allt oväsen som vuvuzelorna frambringar. FIFA måste ta tag i den frågan innan det återigen blir aktuellt med en större turnering i Afrika. Dessutom behöver lurarna förbjudas på alla fotbollsarenor i Europa, hur man gör i resten av världen bryr jag mig inte om.

En annan sak som blivit alltför tydlig i detta VM är att sjuttiofem procent av alla frisparkar föregås av en medelmåttig skådespelarinsats från fotbollspelarnas sida. Det i kombination med ett flertal felaktiga domslut både när det gäller offside och fasthållningar och annat i straffområdet gör att man absolut måste införa något slags avancerad TV-bedömning precis som i ishockey. Nu sitter TV-publiken och ser vad som egentligen hände i super slow motion i högupplöst HD-TV, något som gör att de kan se domarnas alla tillkortakommanden.

Ser man en spelare utföra en trippel mollbergare med pik utan att ens vara vidrörd av motspelaren så ska det vara rött kort direkt. Likaså ska det vara med alla kamratliga ”omfamningar” och tröjdragningar. Händer det sådana saker i straffområdet så kan man gott backa bandet och underkänna ett mål i efterhand, eller godkänna om det varit över mållinjen, eller döma straff.

FIFA gnäller om att det blir dyrt med tekniken och den personal som ska sköta den, min uppfattning är att det blir extremt mycket dyrare att avstå. Hade publiken velat se teater så hade den köpt teaterbiljetter, att gå på fotboll för att se vuxna elitidrottsmän agera den döende svanen så fort domaren ser åt deras håll är ingen fotbollspropaganda.

Sverige lyckades inte kvala in till VM som bekant, efter att ha sett lagen spela så förstår jag varför. Det landslag som Lagerbäck förfogade över innan U21-folket började droppa in platsar inte helt enkelt. Allsvenskans spelare är professionella fotbollspelare, det är dags att klubbarna börjar kräva något av dem också samtidigt som man satsar mer på tränarsidan. Gör man ingenting så kommer Sverige att vara borta från fotbollens rankinglistor redan inom något år.

i , , , , , , , , ex1 svd dn ab t


5 svar till “Två bra matcher idag”

  1. Tyskland eller Argentina som världsmästare? Ja kanske det, jag sätter inte emot. Däremot är det inte alldeles givet att det blir så, Spanien t.ex. ska nog inte helt räknas bort trots att de inte riktigt nått upp till den kapacitet de visade i EM för två år sedan men de har ändå en riktig målskytt i David Villa och det kan vara guld värt i slutändan.

    Holland inget hot i en final? Nja det var väl nästan ingen som trodde att de skulle kunna hota Brasilien i kvarten heller, och Brasilien ser jag nog ändå som det lag som hade den högsta maxnivån av alla lag i det här VM:et. Klarar bara Holland av semin utan att stupa på näsan mot Uruguay så kommer de återigen att vara underdogs i finalen nästan alldeles oavsett vem de möter där (Paraguay möjligen undantaget men att de skulle gå ända till final ser jag som högst osannolikt). Jag har en känsla av att holländarna trivs alldeles förträffligt med att slå ur underläge så kommer de väl till final kan vad som helst hända.

    • Din kritik är riktig, men Holland köper jag inte. Spanien är förstås ett hot men jag framhärdar. Vinnaren i den match som börjar om nån timme är samma som får ta med sig fula bucklan hem. :-P

  2. Ett tips från en som är fullständigt ointresserad, men tvingas lyssna på s-ten eftersom det sänds på den enda radiokanal jag lyssnar på. Tyskland vs Holland med Holland som segrare

      • Det är nog det samma som ON-knappen, men då går jag miste om ev. trafikinfo. och missar att informera trafikanter om att det kan bli försening p.g.a avstängd väg lr att jag måste köra en annan väg.