Nationalsången och fotbollslandskamperNu kommer jag få skäll igen, så blir det varje gång jag berättar att jag tycker att det är en självklarhet att fotbollslandslagets spelare ska sjunga med när nationalsången spelas innan en landskamp startar.

Det kan vara olika i olika sporter, men i de lagsporter som inleds med nationalsången så tycker jag att de uttagna ska sjunga med. Det ser mycket illa ut när enskilda spelare demonstrativt håller munnen stängd, det ser ut som någon slags protest, men när man representerar sitt hemland så ska man avstå den sortens protest, vill man inte låta bli att demonstrera sitt avståndstagande så ska man inte representera Sverige, det är min uppfattning.

DN: “Sjung, eller bli petad. Det tycker åtminstone Tysklands förre förbundsordförande i fotboll, Gerhard Mayer-Vorfelder. Han syftar på den tyska nationalsången, som han tycker ska vara ett krav att sjunga inför matcherna.

– I EM sjöng italienarna med sådan passion, och spelade likadant. Men vi? Man skämdes nästan, säger Mayer-Vorfelder.”

Alternativen är förstås fler, antigen så avstår man att spela de olika ländernas nationalsånger, eller så förbjuder man alla spelare att sjunga med. Som det nu är så är det en eller ett par spelare i fotbollslandslaget som inte ens rör på läpparna, något som jag, och säkerligen många med mig, upplever som en ren demonstration. Visserligen ska vi kanske vara glada för att slippa höra dem sjunga, men om de inte vill sjunga så kan de ju alltid låtsas. Så fort matcherna börjar så låtsas de, var och en av våra landslagsspelare är mästerlika på att spela den döende svanen så fort de blir tacklade, i alla fall då de tror att domaren ser på.

Att låtsas sjunga med i Du gamla du fria, är knappast någon större prestation, och varför det är lättare att sätta på sig de blågula landslagskläderna än att sjunga vår nationalsång förstår jag faktiskt inte. Är man för fin för att sjunga nationalsången så är man för fin för landslagsspel, Basta!


i Andra om: , , , , , dn123 svd123 sr gp ab12


7 svar till “Nationalsången och fotbollslandskamper”

 1. Men Jinge, alla kan inte sjunga och har sedan barnsben lärt sig att mima eller vara tysta för att inte störa med falsksång. Träning ger fäldighet så varför inte ha obligatorisk allsång inför varje träningspass. :)

 2. Hej! Om din å förre tyske förbundsordföranden propå skulle vinna ’laga kraft’, vore det en katastrof – för Spanien! Har du nånsin sett en spansk spelare sjunga nationalsången? Nix – för det finns ingen text till den! Den kallas allmänt ’nyssången’, för det är så den låter.
  I övrigt håller jag nog med din argumentation. Å varför inte lära fotbollsspelare att sjunga? Det skulle säkert göra dom till bättre yrkesmän!

  • Fast i fallet Spanien så är en lika viktig orsak till att vissa spelare inte ens ’nynnar’ med i nationalsången att de är katalaner och nationalsången är en symbol för centralmakten i Madrid.

   • Just det …precis som många svenskar kanske inte känner att just nationalsången är deras sång? Måste alla vilja leva och dö i norden för att få spela i landslaget? I landslaget är man för att spela fotboll, allt annat känns sekundärt.

 3. Jag håller med, det är dålig stil att inte sjunga nationalsången. Ogillar han Sverige så kan de väl sjunga en annan sång, bara de sjunger.

 4. Först och främst måste vi byta nationalsång. Den nuvarande är töntig och sövande. Det ska vara roligt att delta i nationalsången. Inte pinsamt.

  • Du skämtar va ? Du gamla, du fria är en riktigt fin nationalsång melodimässigt även om texten är lite ’tveksam’ av diverse anledningar.