Fotbolls-VM eller VM i Fusk?


Efter att ha sett ett stort antal fotbollsmatcher i VM så har jag mest imponerats av alla skådespelare som ränner runt och sparkar efter bollen.

Igår såg jag en stor man i ett landslag som sprang bredvid en motståndarspelare, denne viftade lite med armarna som de flesta andra som springer fort, men ingen arm träffade. Likafullt föll den store mannen som en fura och höll sig runt hakan som om han skulle ha fått en rejäl smäll på hakan. Domaren dömde frispark samtidigt som han såg strängt på den olycklige motspelaren. TV visade en repris från en annan kamera där man tydligt såg att den store mannen inte föll av något slag, inte heller av någon annan sorts kroppskontakt, han föll enbart eftersom han insåg att domaren hade en dålig vinkel och han själv var på väg att bli frånsprungen.

I samma match fick ena laget en frispark till höger om målet ett antal meter utanför straffområdet. Ett hårt vristskott med kraftig skriv mot bortre stolpen, men där det stod en försvarsspelare. Det såg ut som om han fick den i bröstet, men reprisen efteråt visade att han tog den med sin högra överarm. Domaren såg det inte och inte heller de svenska kommentatorerna trots att de såg reprisen. Det var ett medvetet regelbrott och det borde ha blivit straff.

Inne i straffområdet sker det ständiga tröjdragningar, ser man på olika händelser i slow motion så återkommer ständigt samma sak, spelarna håller i varandras tröjor, eller så lägger de armen runt motspelarna och låtsas som det är de själva som blir fällda. Men det som upprör mig mest är nog det uppenbara skådespeleriet. Situationer som spelas upp i slow motion visar ofta att det inte varit någon som helst kontakt, och ju mindre kontakt desto mer vrider sig skådespelaren i sina plågor.

Jag tror att dessa skådespelare på sikt kan förstöra för sporten, folk som har möjlighet att se händelserna i slow motion inser väldigt ofta att domsluten är fel, och att felen ofta beror på skådespelarinsatsen. Därför måste FIFA agera för ytterligare domare och TV-kameror i första hand på internationella matcher, men även lokalt i de högsta serierna måste TV-kameran in som hjälpmedel. Visst, det blir dyrare för de allsvenska klubbarna men något måste ske.

Blir en spelare utvisad när det visar sig att hans fall var skådespeleri så kommer otyget att upphöra tämligen omgående. I samband med varje tveksam eller svårbedömd händelse kan huvuddomaren be TV-domaren och dennes biträde titta på situationen och fälla utslaget. Jag är rätt övertygad om att det knappast kommer att gå åt mer tid, vet spelarna att deras insats kan bedömas i slow motion så försöker de säkert hålla sig från situationer som leder till sådan eftergranskning.

I alla händelser så behöver man ta tag i detta. När TV-publiken kan se fusket så kommer den att ledsna om man inte gör något för att stävja det. Och det är definitivt inte fotbollspropaganda.

———
F.ö. tycker jag att det är rätt att Italien får åka hem nu. Det räcker inte med att spela fotboll i en halvtimme i hela gruppspelet.

i , , , , , , , , svd1 dn12 ex1 ab123 t


11 svar till “Fotbolls-VM eller VM i Fusk?”

 1. Ja det är märkligt vilket dåligt balanssinne vissa elitidrottsmän har :-)

 2. Jag slutade se fotboll för många år sedan just pga sånt här. Det är världens största sport/evenemang och de kan inte ens hålla sig up-to-date med den teknologi som finns. I hockey införde man ju målkameror och domaren får använda sig av kamerorna i sina beslut. I fotboll räknar man fortfarande övertid baserat på vad huvuddomaren tycker känns vettigt. Det inte sport, det är bara hitte-på.

  Det här måste förövrigt ha varit tidernas bästa (sämsta?) match: http://en.wikipedia.org/wiki/Shell_Caribbean_Cup_1994#Anomaly ;)
  Finns en video av den här: http://www.youtube.com/watch?v=ThpYsN-4p7w

 3. Visst är det tråkigt med filmningar, men det är knappast något nytt och jag tycker nog inte att det är värre nu än vad det varit förut. Sen är ju sporten av ett sådant slag att matchen lätt skulle behöva pågå i 3-4 timmar om domaren ska lägga ett antal minuter på att i efterhand granska varje fast situation på en tv-skärm. Snacka om att ta död på sporten. Bättre i så fall att ha ytterligare en ”huvuddomare” på plan, hur nu det skulle fungera.

  Själv tycker jag att domarinsatsen än så länge varit jättebra, ett flertal har ju redan blivit direktutvisade efter armbågar i ansiktet och dylikt vilket tidigare andast genererat ett gult kort.

  Att Marcus sen jämför med hockeyn, en sport där slagsmål och knytnävslag anses vara en naturlig del av sporten känns för övrigt bara dumt.

  • ”Att Marcus sen jämför med hockeyn, en sport där slagsmål och knytnävslag anses vara en naturlig del av sporten känns för övrigt bara dumt.” – Vad fanken har slagsmål och knytnävsslag att göra med domarinsatsen? Du kan ju inte förneka att införandet av tekniska hjälpmedel faktiskt förbättrat hockeyn. Varför ska världens sämsta sport vara sämre för?

   • sämsta skulle vara största… jag blev lite irriterad på inlägget där. ;)

  • HUR DU KAN FÅ DET TILL ATT DOMARNA VARIT BRA I VM ÄR FÖR MIG EN GÅTA… Dom röda korten har haglat och det har varit flertalet horribla utvisningar (klose.Gourcuff V. Behrami med flera) Nej något måste göras och videogranskning vid tex utvisningar och straffsituationer kan vara en lösning!

 4. Man kunde införa ett system där det går att straffa spelare i efterhand för efter granskning uppenbar filmning. Avstängning från någon kommande match och eller dryga böter. Hittas en grov filmning i en VM-final så kan spelaren stängas av helt från nästa VM, ett antal internationella matcher, eller liknande. Det går nog inte att få bort detta under matchens gång tyvärr.

  Annars, bort med straffområdet? Våga tänka förnyande.

  • Ja det är minst sagt knepiga frågor. Men klart är att man måste ta in tekniken även i fotboll. PUBLIKEN har tekniken i TV-sändningar, då måste oxo rättskipningen anpassas eftersom publiken sitter med facit.

 5. Problemet heter Sepp Blatter. Innan han ar borta blir det som det har varit.

 6. Joo, MM, Hm, oja….

  Jo, nog filmas det mycket under VM, men varförvarförvarför?? Jag förstår inte, är det verkligen så roligt att göra mål på en frispark man egentligen inte skulle ha fått? Nej, dessa spelare är rent av knääppa! Ibland förstår man det – förstör någon min perfekta målchans kanske jag slänger mig i backen för att domaren ska se detta, det gör bara det hela rättvist. Men annars… Ush och fy! Heja Fair play, säger jag.

  Allt detta skulle bli betydligt enklare med kameror – där skulle man kunna granska gula kort, röda kort, straffar, mål/inte mål och allting egentligen. Dock kan det, som sagts, ta tid för matcherna i så fall, men om ytterligare en domare sätter sig vid en tv-apparat så tar det väl ändå bara ett par sekunder innan domaren vet vad han ska döma??? Utmärkt, utmärkt!

  Sedan vill jag bara hylla Tyskarna som sköter sitt spel utmärkt, inte mycket fuskförsök där – förutom möjligen Neuer efter det där målet, lite besviken men hade han inte gjort som han gjorde hade det hela blivit än konstigare. Fy för italienare och andra som tycks falla helt utan beröring, och extra hyllningar till de schyssta lag jag inte lagt märket till!

  In med tekniken – nu går dette heere för långt!