Visa dina bilder i Google Earth, avd Internet-tips!


Många av er har Google Earth installerat på hemdatorn eller på den släpbara, och det gäller även undertecknad. Det kanske inte är varje dag jag kikar på Google Earth, men det sker minst ett par gånger i veckan. Ofta nog börjar det med någon händelse, något man rapporterade om i media. Nu senast var det en rapport om en flera tusen år gammal stad som man hade hittat i Taklamakan-öknen.

Har man kollat på Google Earth ett antal gånger så har man säkerligen också tittat på de klickbara fotografier som finns, något som ger en annan vy och som givetvis är extra intressant för mig som betraktare. I mitt fall har det inneburit att jag ofta lägger in egna bilder i systemet, bilder som på ett eller annat sätt anknyter till den geografiska position där de visas. Klickar man t.ex. på Handen och Haninge så hittar man några av de bilder jag själv tagit, klickar man på Värmdö kyrka så hittar man en del av de bilder som jag har visat här på Jinge.se och på Bilderblogg.se

Själv vill jag förstås att mina bilder ska användas, därför lägger jag allt oftare upp bilderna även på Google Earth. Och, man behöver inte ha en systemkamera som en Canon i tiotusenkronorsklassen, ofta nog räcker det med en hyfsad mobilkamera.

Alla minns den fruktansvärda jordbävningskatastrofen på Haiti i januari. Redan inom ett antal timmar så hade Google märkt ut exakt var den skett på Google Earth, och redan ett par timmar efter det så började fotografier dyka upp. Bilderna omfattas vanligen av Creative Commons, det är med andra ord oftast fria bilder, möjligen med samma sorts begränsningar som jag själv tillämpar. De får inte ändras eller användas i kommersiella syften och det ska stå vem som är upphovsman.

Sedan har man numera en statistikfunktion, man ser hur många gånger någon besökare har kikat på bilden och när den tittats på. Det enda man behöver göra är att skaffa sig ett konto på http://Panoramio.com och sedan kan man börja med att ladda upp sina egna bilder. Själv skickar jag upp bilder på max 999 pixlars höjd eller bredd, ofta runt 3-400 K i storlek, men man kan också skicka större om man nu vill det. Vill du se vilka bilder jag har sänt upp så kan du klicka här!.

Tänk bara på att bilden ska ha anknytning till den plats där bilden är tagen, och är du på en mindre ort på söndag så kan du gott fotografera skolan, kyrkan, folkets hus, statyn på torget eller huset du bor i. Ladda upp dem till Panoramio och efter att de godkänns, vilket kan ta några dagar, så dyker de upp på Google Earth efter ytterligare någon vecka.

Min mest klickade bild tror jag är en från gamla Hammersta Ruin, med 336 klick för närvarande. Skulle en större tidning eller ett TV-program berätta något om Hammersta så kommer det genast ett stort antal extra klick. Det är skojigt, jag lovar!

Mina bilder i Google Earth & mina bilder på Bilderblogg.se

it , , , , , , , ,


5 svar till “Visa dina bilder i Google Earth, avd Internet-tips!”

  1. ”Tänk bara på att bilden ska ha anknytning till den plats där bilden är tagen” … men om jag vill ta en bild som inte är anknuten till platsen där den är tagen, hur gör jag då? Tycker det låter knepigt på något sätt.

    • :-) Man kan inte få allt, ibland MÅSTE jag uttrycka mig kryptiskt… Jag minns inte hur jag tänkte, men antagligen – Fotograferar du resultatet av miljöförstöring på en plats så kan du placera bilden vid källan, det behöver ju inte vara samma ställe, men lite tyken är du tycker jag… :-)