V-internetväder


Idag börjar det kännas som om det är något speciellt i luften, och då menar jag inte kylan. Så här dags på morg-
narna så brukar en del ljud tränga sig in utifrån, det är folk som åker hiss, bilar som brummar, men idag är det tyst. Även om det egentligen är en vanlig vardag så är många företag stängda idag, precis som kommunala förvaltningar och andra myndigheter. Många har påbörjat resor till andra delar av landet för att fira jul med sina släktingar. Ska man döma av tidningarnas rapporter så kommer en hel del att misslyckas i sin strävan att komma fram i den tid de hade hoppats.

Här i Haninge är det något mildare temperaturer för när-
varande, minus 11°, vilket är hela tio grader mindre kallt än det var igår vid den här tiden. Den snö som faller över landet hamnar för närvarande i Skåne och den ska under dagen breda ut sig norrut och drabba södra delarna av Småland och österut. Någon blå himmel som på bilden lär vi här i Haninge inte få se, men förhoppningsvis så slipper vi ett nytt snöoväder. Om någon funderar på vad det är för fågel som sitter i björken så kan jag berätta att det är en kråka.

Media koncentrerar sig på folks resande idag, rätt naturligt kan jag tycka. Morgonekot hade intervjuat några som fanns på Centralstationen i Stockholm, människor som väntat på sina försenade tågavgångar. En familj som intervjuades hade för-
berett sig för tågresan genom att ta med en stor termos te och ett antal smörgåsar, antagligen ska de åka med X 2000. De borde kanske ha haft med sig en egen potta också eftersom toaletterna lär sluta fungera när tåget blir stående efter banan någonstans. Extra varma kläder hade de i alla fall fått med sig.

Trafikverkets pressansvariga sade att metall blir skör i kylan, det var just det som hade hänt vid rälsbrottet igår. Det är ju ett märkligt uttalande kan jag tycka, man kan ju knappast förvånas över att det är minusgrader i Sverige i december månad. Och i själva huvudstaden finns det så mycket personal så att man inom en halvtimme borde ha klarat av att svetsa ihop rälsen så att tågen kunde ha fortsatt att gå, men inte det inte.

Vi som inte behöver resa land och rike runt kan lugnt av-
vakta med att klä julgranen, eller bege oss ut i skogen för att såga ner en lämplig kandidat. Min sedan många år bortgångne far hade en devis som han levde efter – Ingen jul utan stulen julgran. Eftersom jag var enda barnet och dessutom av manskön så blev det jag som fick såga medans han höll utkik. Den traditionen har jag försökt föra vidare, men resultatet haltar. Inget av mina barn beger sig så vitt jag vet ut i skogen och ser ut en lämplig kandidat, detta trots att deras far som har vanan inne gärna bistår dem med själva sågandet.

Om dessa rader väcker harm och indignation så ber jag läsarna att kräkas på toaletten och inte i kommentarer här. Var och en blir salig på sin fason och jag kan försäkra läsarna om att min husbehovsavverkning inte drabbat något fattig krake. Tvärtom så beskrivs vederbörande ofta som mångmiljardär, en man som i frånvaro av regeringar som vill beskatta sådana haft en nästan total skattebefrielse de senaste decennierna, oberoende om dessa regeringar har varit S-märkta eller borgerliga.

Annars så tycker jag att rubriken är lite smått fyndig. Många av oss kommer säkerligen att ägna tid åt Internet, matning av småfåglar och läsa alla dramatiska skildringar av de vedermödor som de resande drabbas av, människor som utsatt sig själva för olika strapatser som t.ex. att färdas med tåg genom landet. De må ha det, precis som alla som väljer att sätta sig i sina privata stinkande plåtlådor för att halka omkring på våra oplogade vägar.

Förhoppningsvis så kommer inga tvingas avsluta sina liv på grund av väder och väglag, men risken för att så ändå sker är förstås inte obetydlig. Bättre då att sitta inomhus och uggla och umgås via Vinternet? God Jul på er!

it , , , , , , , , , , ab1 ex12 svd dn1 svt


21 svar till “V-internetväder”

 1. Det finns en bana i Sverige som går felfritt hela vintern. En ganska tättrafikerad bana med tåg som sliter oehört på banan med 750m långa tåg med ett axeltryck på 30 ton och där tågen får väga max 8 600 ton och har 25% av godstrafiken i Sverige.

  Men anledningen till att man inte pratar så mycket om den är för att dels så har inte infrastrukturministern direkt hand om denna bana, och dels så åker det inte så mycket persontrafik på den. Hade regeringen fått bestämma så hade denna bana varit i lika dåligt skick som övriga Sverige. Kunskaperna finns i Sverige om att driva järnväg i tufft vinterklimat, det handlar egentligen bara om intresse och pengar. Att snåla på järnvägstrafiken som även dagens regering gör, är att spara sig fattig.

 2. Såga julgran? Vad är det för stenåldersmetod?

  Vi skjuter av granen med hagelbössa.
  Då kan man dessutom hävda att det var synd att lämna granen bara därför att man missade en hare om någon kommer och undrar.

  • Nej det är lite för indiskret för min smak, dessutom har jag sålt hagelkanonen liksom de andra jaktvapnen. Man skulle iofs kunna knäcka kräket med lite anpassad pyroteknik, men det är svårt att få en snygg snittyta om man spränger. Dessutom är den knallen ännu mindre diskret än en bössa. Man kan ju välja att rikta skottet BORT från närmaste bebyggelse så tar ljudet oxo samma väg i stort. F.ö. kanske man kan dämpa smällen med fallen snö, det borde göra sitt till.

   Brukar folk komma och undra när du drar omkring med en hagelpang i bebodda trakter?

   Annars så kan du väl sätta upp granen på väggen och skylla på dålig syn??

   • Nu i självmordsbombstider kanske man skall prata tyst om pyroteknik så att man inte får ”oväntat besök”. Jag som inte har kaffe hemma av ett visst märke vill helst slippa dylika gäster :D

    God Jul!

 3. Idag kändes minus 12 inte alls så farlig, då vi var nere på minus 27 igår.
  60 graders skillnad mellan sommar o vinter är ju bra fördelad. Tänk om det var 10 grader åt ena hållet?

  Önskar dig och dina läsare en härlig god jul.

 4. Harm och indignation? Knappast, men jag kan inte låta bli att reflektera och förvånas över din moral, som tydligen går ut på att det skulle vara OK att stjäla om offret är tillräckligt välbärgat i jämförelse med dig.

  Det innebär följaktligen att det är helt OK för t ex en fattig afrikan eller en hemlös svensk att stjäla från dig. Bra att veta.

 5. Jad har testat med pentylstubin och granen far iväg som en raket på esrange. Kul men granen blir ruffsig.

  • Pentylstubin? Det är ju en militär variant, det betyder häleri/stöld bortsett från diverse brott mot sprängmedelsförordingar av olika slag… :-I

   Varför inte en Morakniv och en grankvist?

 6. Det var längesedan vi tog in en gran till jul och då en köpegran förstås ;)
  Kan sakna doften och alla barren som katten åkte kana i .

  God Jul!

 7. Vi kör också med riktig gran men en köpes. 200 spänn till ortens scoutförening ger gran och god gärning i samma ’paket’. Att jag köper är nog lika delar bekvämlighet som moral (fel att stjäla).
  Att metall blir spröd vid kyla såg jag när jag gjorde lumpen. Vi skidtolkade i riktig svinkyla (runt -35) och en snubbe ramlade vilket resulterade i att hans AK4 gick i två delar (sprack rakt av). Räls däremot borde ju hålla lite bättre kan man tycka…
  God Jul!

 8. God Jul Jinge och hälsa dina barn och barnbarn. Här blir det en Skåne Akvavit (balkongkall), till Julbordets sill!

 9. Det där med att rälsen går av av kyla är ren och skär bullskit!

  Visserligen blir metall skört av kyla en inte av 20-,möjligen vid 45-…hur fasen gör Transsibiriska järnvägen då?

  Troligen materialfel från första början.

  ”Bara att svetsa ihop” eller?

  Visst, man får väl fasa av och komma med rätt utrustning mitt i kommande/gående tåg. Svetsa ihop det,slipa till det,kolla spårvidden, röntga resultatet etc vad mer?

  God Jul i övrigt. (Dubbelvaccinerad och på väg till Småland imorgon bittida)

  Lustigt nog går Sveriges mest belastade järnvägssträcka som klockan. Kiruna-Narvik.

  (Men vi får se nu när privata kapat en bit av det).