Vintern här i Haninge


Nu på förmiddagen så genade jag genom den närbelägna skogen, det var enkelt för ett antal hade gjort samma sak tidigare så det fanns en fin liten stig upptrampad. Men spåren i snön gick jag bet på, det skulle kunna vara en hare men jag är usel på spårstämplar. Jag tror i alla fall inte att det handlar om en förrymd elefant.

I normala fall så är jag inte speciellt sugen på att fotografera under vintern, möjligen har det med snön att göra. Det är svårt att få till hyfsade bilder, och många av de bilder som visas på nätet på t.ex. bloggar har fått färgerna manipulerade till den grad att allt ser konstgjort ut. Men jag tror att jag kommer att ge mig ut ett antal gånger, framförallt om det blir snöstorm. Närmast på tur står en resa in till centrala delarna av Fjollträsk, jag tänker knalla runt en kväll och fotografera i befintligt ljus. Möjligen först nästa helg då man kan kombinera det med julmarknaden i Gamla Stan, eller den på Skansen.

Den undre av dessa bilder är en referensbild, tagen idag 11/12 -10. Jag har nämligen visat bilder på dessa bänkar varje år vid olika tillfällen, därför visar jag nu dagens variant. Möjligen borde jag knalla runt lite i kommundelarna och samla på mig bilder, de flesta bilder man ser är nämligen tagna under sommaren, så allt ser så varmt och gosigt ut så att man nästan blir på dåligt humör.

Haninge är en skärgårdskommun, och det märks rätt ofta ska ni veta. Allt från nordost ner till sydliga vindar ger vintertid både snö och förkylning, i alla fall då inte isarna ligger i hela skärgården. Just nu är det varning klass ett för nordostlig kuling. Det vore väl läge att placera ett klimatmöte här i Haninge någon vinter?

it , , , , , , , , ex gp1 abs vd dn svt


3 svar till “Vintern här i Haninge”

  1. Än så länge har det ramlat ner drygt 60cm snö här i Stavsnäs och det är 4 månader kvar av vintern :-)
    Förra vintern fick vi 250cm snö.

  2. Överexponera, snö är vitt och skall så vara, inte medelgrått som kameran tycker. Behandla inte heller histogrammet som på sommaren, såvida vi inte talar om glittrande vatten, spetsdagrarna (inte högdagrarna) skall bränna ut lite grann om det finns ljus som speglas i snö-kristallerna, annars får du grå snö. Men å andra sidan.. det beror ju också på vad du vill, är det gråväder så skall det ju synas, å då är det liksom lite gråtrist. Dimma eller snöomgivningar i gråväder brukar vara en liknande utmaning att fota. Fast å helt andra sidan, riktigt rejäla underexponeringar av snö, gärna i kombination av riktigt hårt ljus, kan ge mycket spännande konstnärliga bilder, i synnerhet i svartvitt (blir ju nästan s/v ändå).