Varning för 100 procent romantik!

Gammal bloggpost med nytt datum, gamla kommentarer följer med…


Så här ombonat ser det ut inne i Per Sørflatens lilla välisolerade hytte vid ishavet…

En gammal ”datakompis” mailade mig i morse och berättade att han sett en film om den person som antagligen är bägges förebild. Jag talar om norrmannen Per Sørflaten som byggt sig ett hus av timmer och torv uppe vid kanten av Ishavet.

Tyvärr så visade det sig att SVT inte lagt ut programmet på webben men se NRK hade lagt ut en halvtimmesfilm med denne levnadskonstnär, en man med starka drag av eremit.

NRK: ”Her lever den tidlegare kraftverksmaskinisten utan innlagd straum eller innlagt vatn, og han prøver å leve lengst mogleg unna det ståk og stress han opplevde i det såkalla siviliserte samfunn.

Då han flytte, hadde han opparbeidd såpass mange pensjonspoeng at han greidde å halde liv i seg. Så mykje trong han ikkje heller, for målet er å vere mest mogleg sjølvhjelpt.


Så här ser det ut på utsidan

Maten er fisk han fangar i elva som renn like ved, eller i dei mange fjellvatna han har rundt seg, eller han feller eit dyr eller ein fugl med børsa si. I sommarhalvåret held han til ute i skog og mark og lèt naturen tale til seg, i mørketida kryp han saman i omnskroken og fordjupar seg i litteraturverda. Tolstoj og Dostojevskij er dei største.”

Jag har många gånger funderat på möjligheterna att bo långt uppåt norrland, gärna efter Kaitumälven vid dess källflöden nedanför Kebnekaise. Där är fisket utmärkt och man behöver vare sig frys eller kylskåp. 7-8 månader om året är det vinter. Bygger man ytterst välisolerat så kan man hålla en sådan stuga varm med en famn ved per dygn, och kniper det när den arktiska kylan blir för svår så kan man elda med fotogen.

Jag tycker att det finns något tilltalande i att isolera sig från omvärlden på det sättet. Det är så långt som man kan komma från vår idag så


Per Sørflaten

urbaniserade tillvaro, och behöver man egentligen Radio/TV och Internet? Nej givetvis så mår man bättre om man bor och lever riktigt riktigt nära naturen. Det är det som människan är skapt för, men att ta språnget och göra som Per Sørflaten? Jag är rädd för att jag är alldeles för feg för att göra det, men en film som denna gör givetvis att dagdrömmen dyker upp ordentligt.


Rökkåtan

Jag vet inte om denna film är densamma som TV2 visade igår, men jag har tittat på den på nätet och det tycker jag att även andra ska göra.

Se filmen på nätet hos NRK

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Per Sørflaten, Jordkoja, Hytte, Eremit, Ishavet, Laxfjord, Ensling, Natur, Hus, Energi, Växthuseffekten, Klimat[/tags]

  18 comments for “Varning för 100 procent romantik!

 1. 1 juli, 2007 at 12:11

  Men ett bra tips är det ju – för dem som i framtiden inte kommer att ha råd att bo i lägenhet.

 2. 1 juli, 2007 at 12:25

  Jag tänkte på det oxo Kerstin. Men jag ville inte skriva det på näsan på folk. Det är dithän samhället är på väg med nuvarande regering.

  Några fiskespön, ett par nät, en gummibåt och kanske något finkalibrigt vapen…

  Det är bara att blunda så är jag där… :-)

 3. Ken
  1 juli, 2007 at 12:42

  Jag såg filmen på SVT2 igår 18:15-18:45 och det är precis samma som finns via NRK:s sida. Det är precis så som jag skulle vilja bo. När Per Sørflaten räknar upp anledningarna till att han vill bo så här, så kände jag igen mig. Dagens onaturliga samhälle där man tvingas gå upp samma tid varje dag och göra sitt schemalagda arbete och försöka passa in i en speciell mall är minst sagt avskräckande och orsakar många sjukdomar.
  Själv blev jag utbränd för cirka 8 år sedan och är fortfarande skadad av det och ett sådant där liv är det som skulle kunna få mig frisk igen.
  Vinner jag 25 miljoner på LOTTO så skulle jag förverkliga det där.

 4. 1 juli, 2007 at 12:49

  Ja men då gör vi slag i saken. Kebne, here we comes… :-)

  Vi kan ju hjälpa varandra att bygga våra jordhus, det borde gå snabbare. Det enda vi egentligen behöver köpa är motorsåg, snöskoter och möjligen en crossbåge.

  Men vad tusan ska du med 25 mille till?

  Köper du sågat timmer, och bräder så räcker det med 20-25 loppor..?

 5. 1 juli, 2007 at 13:08

  Det är också min dröm att bo nära naturen, nära fjället och leva enkelt igen.
  Min barndoms somrar tillbringade vi i vår säterstuga utan elektricitet och rinnande vatten.
  På kvällen kom kor och getter ner från fjället och betade av lite mer gräs innan de fortsatte ner till lagårn i grannsätern.
  När vi blev alltför smutsiga skickade mamma oss till Näcksjön för att tvätta bort den värsta lorten.

  Det var ett enkelt sommarliv i stor frihet.

  Vi är inte skapta för att leva det här artificiella liv vi nu tvingats till.

 6. daho
  1 juli, 2007 at 13:47

  Mysigt, faktiskt. Jag gillar nog idén mer än själva verkligheteten. Efter två veckor vet jag att jag skulle sakna vänner, familj och kebabpizza (och jinge.se naturligtvis ;) )

  Tror att det finns många svenskar som lockas av detta, en anledning är att Sverige urbaniserades rätt sent, går exempelvis knappt att hitta en 08a som är stockholmare i andra eller tredje generation. En längtan tillbaka till ursprunget i glesbygden, typ.

 7. Ken
  1 juli, 2007 at 13:58

  Jag har alltid försökt vinna 25 miljoner på LOTTO men brukar vinna endast 25 spänn. Med 25 miljoner kan jag göra vad jag vill resten av livet.

 8. 1 juli, 2007 at 14:33

  Tänker du ha antika möbler inne i din jordkoja, eller svindyra specialgjorda italienska skinnmöbler?

  Betjänt/hushållerska? Trebilsgarage?

  Du! Den där kåken bygger jag själv utan att betala för mer än motorsåg, bensin och begagnade fönster från nån rivning. Sticker man upp en sväng nu i vinter och drar fram timmer så kan man börja arbetet i mars.

  Dessutom finns det säkert skog man kan hugga lite längre ner utan kostnad… :-)

  25 mille och du MÅSTE ha bredband så du kan sköta dina placeringar. Det är HELT fel. Du ska sälja allt som går att sälja, skänka bort resten, sen ska du sätta dig på tåget norröver..

 9. Ken
  1 juli, 2007 at 15:30

  25 mille var inte tänkt för det där, det är en gammal dröm, men det skulle vara startskottet för att jag verkligen snabbt skulle göra något radikalt av mitt fortsatta liv. Resa jorden runt och sedan bosätta mig precis så som jag vill i något liknande den där jordkojan. Internet skulle jag förstås ha i kojan för kontakt med omvärlden och en egen väderstation för hemsidan förstås.

 10. 1 juli, 2007 at 15:35

  Det låter som en himla massa förbehåll faktiskt. Du KAN bosätta dig sådär utan risk. Du behöver inte ens äga mark. Det finns ingen som upptäcker jordhålan om du inte VILL det… Ev snöskoter och liknande kan du oxo gömma under ett förment marklager.

  Men man kanske behöver en GPS till skotern om det börjar snöa när man är ute. Hmm..

 11. mL
  1 juli, 2007 at 16:13

  Samerna hade en form av underjordiska bostäder/gömslen för att undvika attacker från tjuder och andra fiender.

 12. 1 juli, 2007 at 16:18

  Tjuder ???

 13. Ken
  1 juli, 2007 at 16:33

  Jag hade inte tänkt bli totalisolerad i min koja och bli stenåldersmänniska. Endast bo skönt och stressfritt och ta dagen som den kommer. Med internet kan man hålla kontakt med släkt och vänner och beställa hem varor :-)

 14. K
  1 juli, 2007 at 17:15

  Det låter som att du skulle uppskatta tidningen Åter, Jinge.

 15. Christer W
  1 juli, 2007 at 17:27

  Den typen av kåta som visas på bilden var i allmänhet vinterbostad, den andra mobila användes mest på sommaren. För övrigt var de ej heller så stora, de var rent av trånga.
  Det var inte så vanligt med timrade kåtor långt norrut, virke var en bristvara. Ofta var det en stomme i form av ett fackverk och torv emellan. Ett trevligt konstruktion för möss och löss.
  Och Jinge, det dräller av turister på katiumälven, jag tror att bifurkation är mer ostört.

 16. 1 juli, 2007 at 17:57

  Vi hade en kåta, byggd av Jon Fjällgren, vid vår säterstuga där stommen var av timmer och isolerad med näver och grästorvor.
  Vid midsommartid kom ett gammalt samepar och risade kåtan. D.v.s de samlade ihop björkris när bladen var späda och flätade ihop riset till en fjädrande madrass som täckte hela golvert. Sedan var det bara att lägga renfällar över. Vi barn sov ofta där.

 17. fofo
  22 oktober, 2008 at 20:06

  Vackert, antagligen en lycklig gubbe.

  det där lät väldigt fint Sara G

 18. NuN
  23 oktober, 2008 at 10:13

  Ja det där var ju fint, annat än http://upperclasstwit.istheshit.net/

Comments are closed.