Jag kom just in efter en kort och ansträngande promenad i min lilla skog nästgårds. Till min stora besvikelse syntes ingenting av de senaste dagarnas dagsmeja, dessutom var det klart ansträngande att gå även om det var upptrampade stigar. Man spänner sig när underlaget delvis består av is.
Jag hade dessutom väntat mig att få se några av skogens innevånare, kanske ett rådjur, men av det blev intet. Ett harspår var det närmaste jag kom, och visst jag såg några småfåglar också fast sådana behöver man inte gå ut i skogen för att se.
Tänkte återigen på de varningar som SMHI har bestått oss med, när snösmältningen startar på allvar så kommer det sannolikt att bli en hel massa vatten som måste ta vägen någonstans. Gamla stans tunnel-
banestation ligger i farozonen skriver tidningarna, men vad värre är, från Gamla Stan så går spåren ner i underjorden till T-centralen, och det är minst tre våningar med spår där så svämmar Mälaren över så kan det bli cirkus i kubik.
Det vore förstås ett intressant fotoobjekt så ju högre risken blir, desto större chans att jag sticker dit för att fotografera eländet. Hur lång tid tar det att tömma tunnlarna i Stockholm i händelse av att de skulle vattenfyllas? Tre månader? Ett halvår?
intressant Tags : Snösmältning, Vår, Vinter, Dagens bild, Harspår, Handen, Haninge, Väder, Miljö, Natur dn svd ex ab t
9 svar till “Våren i min skog”
Vårfloden kan bli en syndaflod i år, fast själva våren är väldigt efterlängtad.
Finns det inte pumpar på alla underjordiska stationer? Jag har för mig att jag hat läst någonstans att stannar pumparna på Odenplans tunnelbanestation så kommer vattnet att stå över perrongen.
/Micke W
Kanske, men kommer Mälaren in så hjälper inte det.
Sandsäckar. Svämmar Mälaren över är det inte så svårt att täppa till tunnelöppningarna. Tågen står naturligtvis still vilket är en mindre katastrof, men bättre än att vattenfylla hela tunnelbanan.
Man har öppnat slussarna och börjat tömma Mälaren för att ha lite marginal. Även om alla tycks tagna på sängen av att det kom så mycket snö den här vintern verkar ansvariga i alla fall förstått att denna snö också kommer att smälta.
Sandsäckar tror jag inte på. Jag har varit där ett par gånger och vet hur det ser ut. Är det sedan västlig vind som kan det gå riktigt illa.
Mycket snö, visst, men ingen tjäle att tala om här i Mälartrakten. Här i Sörmland har snötäcket skjunkit ca 30cm och ingen ökad fors i bäckarna att tala om.
Smälter det i den här takten är det bara bra för grundvattnet.
Att valla in tunnelöppningen under Söderledsbron i Gamla stan kan ju inte vara någon stor grej.
Snön har i första hand sjunkit ihop, inte smält. Snösmältningen i skogen är praktiskt taget obefintlig.
Det är ingen tjäle, snön tinar underifrån. Om du tar hål på den tjocka och hårda skaren så går det gräva i marken ,den är mjuk som smör.
Fortsätter det med att vara några plus på dagen och några kallt grader på natten som det har varit senaste veckan så blir det ingen häftig vårflod. Risken är att de tömmer så mycket att det blir vattenbrist i sommar.
Att vi numera har problem med vårflödena beror på att många små kraftstationer har lagts ner och att både dammarna och fångdammar har tagits bort. Dessa jämnade ut flödet under tidigare under åren.
Skulle alla nedlagda små kraftstationer byggas upp igen skulle det med dagens teknik kunna motsvara ca 3 kärnkraftverk. Det vore en synnerligen lönsam affär för oss medborgare, för det kostar runt 10 öre att producera 1 kilowatt el, i dag betalar flera gånger mer för 1 kilowatt
Nog har det börjat smälta en hel del alltid
– snön sjunker har ju sjunkit säkert 1-2 dm hittils här i Kungsängen där jag bor. Om man sparkar lite i snön så ser man att den ändå inte är så hårt packad (även om det är viss skare på den) – smältvattnet verkar rinna undan (stämmer kanske att det inte är nån tjäle).
På gräsmattor och andra ytor som inte leder värme så bra sjunker det långsammare och på stenar, berghällar betong och asfaltsytor etc (för att inte snacka om metallytor) så smälter det snabbare (på vägarna beror det dock också på att den skitiga snön tar upp betydligt mer solvärme än den vita som reflekterar bort det mesta).
I skogen så har man jo ofta isolerande material i form av gräs, mossa, ris samtidigt som träden skärmar av solen endel.
Dessutom har ju vinden gett endel drivbildning när snön kom (vilket gör att snödjupet är olika på olika ställen) och man ser tydligt att dom delarna med minst snödjup är dom som sjunker snabbast (tunnare lager gör ju att värmen överförs snabbare från luften och marken under) – om snön bara sjunker ihop så skulle ju istället dom delarna mest snödjup sjunka snabbast.
På min gård kommer snart marken fram, det är bara ca 10 cm nu på dom tunnaste ställena men den är dock byggd ovanpå en stor coop-butik så det kommer lite värme underifrån där också. Det är dock fortfarande drivor på ca 50-70 cm där snön blåst upp tidigare
Vad det gäller tunnelbanan så är jag nästan helt säker på att dom har dammluckor i tunnlarna som dom kan stänga och hindra vattnet från att rinna ner i tunnlarna om Gamla stan skulle översvämmas.
Troligen skulle det leda till att man inte kan trafikera Gamla stan tills vattnet sjunkit undan – samt vissa problem som uppstår av att tåg inte kan passera där (t ex vagnsbrist), men det skulle inte bli nån större katastrof.