Vädret och uselt SMHI

Väder

De senaste dagarna har det visats upprepade exempel på SMHI:s tillkortakommanden att spå väder. För egen del märker jag det mest här lokalt, strax söder om Stockholm. Igår flaggade man för fyra millimeter regn, antagligen knutet till åska. Ingen åska dök upp, och givetvis inget regn.

Värst är väl diskrepansen bland uppgifterna på deras hemsida. Jag har i flera dagar slagits av det faktum att det lokala landvädret presenterats annorlunda än den nya flerdygnsprognosen som visas upp med en sinuskurva. Ett rimligt antagande hade väl varit att dessa prognoser byggde på data ur samma databas, men så tycks inte vara fallet.

Nu har vi återigen en farligt varm dag framför oss. En av prognoserna jag hört idag tyder på temperaturer upp till 33-34° vilket tyvärr tvingar mig att vara inomhus. Nu minns jag inte vilken av prognoserna, om det var en i radio eller om det var YR.NO, eller om jag såg den på webben. Antagligen är det redan lite för varmt.

Igår hävdade SMHI att det skulle bli åska någon gång mellan 12-18, idag påstår de att det ska bli regn mellan 18-24. Det blev ingen åska igår, och det blir det väl inte ikväll heller. Just nu saknas en segelbåt på västkusten, vi får hoppas att den och dess besättning återfinns välbehållen, möjligen (!) har de gett sig ut på segling efter att ha lyssnat på SMHI…

i , , , , , , , ab12 ex1 svd1 dn1 t

  11 comments for “Vädret och uselt SMHI

 1. Kurt
  13 juli, 2010 at 08:44

  När det gäller åskskurar så är det alltid bäst att kolla aktuell väderradar, då ser man hur vädret kommer att bli någon timmer framåt.

 2. 13 juli, 2010 at 10:08

  Var glad att du slapp åskvädret som drog över oss strax efter kl 22:00 i går kväll. Gluppö där det var som värst ligger strax utanför kusten där jag bor. I min trädgård var det ”hela havet stormar” under några timmar. Åskvädret syntes tydligt på SMHIs radarbild 22:08 pip!

 3. 13 juli, 2010 at 12:41

  SMHI använder nog en spåkula för sina väderprognoser. Litar mer på DMI:s prognoser.

  Lokalt just nu här i Kungsäter: Temp 22.6. Lätt regn utan inslag av åska. Rena himmelriket till skillnad från igår då det nästan var 35 grader.

 4. Oscar
  13 juli, 2010 at 12:44

  Ja det är varmt, men det fläktar i alla fall lite här i Sthlm.

  • 13 juli, 2010 at 12:53

   Jepp, jag satsade på att åka till stan och hälsa på de minsta barnbarnen. Vi satt ute vid en plaskdamm (i skugga) och det var riktigt behagligt. Men när man kommer in i lägenheten så är det kvalmigt. Tur att det finns ett par liter glass i frysen, och kallvatten i badkaret.. :-)

 5. Oscar
  13 juli, 2010 at 12:45

  Glömde säga det, häftig bild!

 6. Ola Inghe
  13 juli, 2010 at 23:14

  Finns ingen anledning att skälla speciellt på SMHI i detta fall, jämfört med andra vädertjänster. Att prognosticera åskskurars exakta uppträdanden är helt enkelt på gränsen för vad dagens datorkapacitet och vädermodelleringskompetens klarar av. Det är t.ex. betydligt enklare att modellera klimatet i åratal framåt, och även där finns som bekant osäkerheter och brister i modellerna.

  • 14 juli, 2010 at 04:01

   Men när samma vädertjänst samtidigt visar olika prognoser på olika sidor?

   • 16 juli, 2010 at 18:53

    Hej
    I detta fall kan jag komma med lite insideinfo. Nästa vecka ska jag lägga upp info om avveckling av gamla vädertjänsten.
    Håller med om att det är tveksamt att ha två parallella.

    Anledningen till detta är att vi inte fått in allt vi planerat i de nya tjänsterna. Vi saknar en engelsk version och vi har inte fått in en del saker som finns i den gamla, t ex molnsekvens, temperatursekvens mm. Nu ser det ut som det dröjer ett tag innan de kommer in tyvärr. Samtidigt så är det, som påpekats förvirrande med två tjänster som ser olika ut. De hämtar data från samma källa men det är olika uppdateringstider och de har olika tidssteg vilket gör att det kan se konstigt ut.

    I höst så kommer vi att plocka ner den gamla trots att allt inte är på plats och hoppas på raskare utvecklingstakt i de nya. Det drar lite resurser att hålla igång båda och risken för missförstånd gör att vi tar detta steg.

    Nu är jag ingen meteorolog men jag vet att sommaren är synnerligen svår att prognostisera när det kommer till åska och regnskurar. Åskan som var tidigare i veckan tog en annan bana, den drog upp i mitten av landet istället för mer västerut som modellerna visade på. Sen var nog prognosen i sig rätt, men den missade geografiskt.

    Regnskurar kan vara väldigt lokala. Härom dagen så sa prognosen regn i Norrköping och där jag satt (på en uteservering i centrala nkpg) kom regnet som det skulle men hos min fru som satt mindre än en km därifrån kom inget…. Lokala variationer får man räkna med, framförallt på sommaren. Ett tips är att kolla flera vädertjänster. Är dom någorlunda lika så är prognosen antagligen säker, diffar det så är den osäker. De nordiska instituten utgår från samma grunddata men har egna modeller. Jag skulle nog påstå att de är rätt likvärdiga i kvalitet.
    mvh Leif Stenbom/webbkoordinator på SMHI

 7. Ola Inghe
  14 juli, 2010 at 08:31

  Men om de olika prognoserna uppdateras vid olika tidpunkter (vilket framgår) är det väl inte konstigt om de skiljer sig år. Den som är senast producerad bygger ju på mera uppdaterade observationer från väderverkligheten – således inte på identisk databas. Att de sedan kör två flerdygnsprogoser parallellt kan ju alltid diskuteras. Troligtvis är den tätast uppdaterade och mest detaljerade (nya flerdygnsprognosen) mera helautomatisk i produktionen medan den andra mera sammafattande och populariserade prognosen (landväder) kräver viss manuell redigering innan den kan läggas ut. Men det är bara min gissning.

  • Ola Inghe
   14 juli, 2010 at 13:34

   Jag kan tillägga att jag annars håller med Kurt om att väderradar är bäst för korttidsprognoser av regnskurar, och där kan SMHI kritiseras för att de har en så liten kartbild. Flertalet andra internetvädertjänster är bättre på denna punkt: yr,no, klart.se m.fl.

Comments are closed.