Vad är detta för slags apparat? (Bild)
De senaste månaderna så har jag upptäckt små apparater fastskruvade på alla möjliga ställen här runt mitt hus. Det ser ut som något slags mätinstrument, och de är fastbultade i bergväggen som det på den här bilden.

Till höger sitter någon slags givare i något som ser ut som en aluminiumhållare, och mellan plastlådan och givaren så går det en koaxialkabel, med andra ord så ligger det nära till hands att tro att det rör sig om något som t.ex. mäter fältstyrka, en radiosändares faktiska effekt.

Det finns två faktorer som är intressanta, det ena är att det på taket på detta hus finns en mindre mobilmast, en antenn för sänd-
ning/mottagning av mobiltelefontrafik. En annan sak är att Tekniska Högskolan är närmaste granne, det står på någon skylt att de har ett fullskalelaboratorium här.

Men vad sjutton kan man mäta bortsett från styrkan på mobiltelefonin? Det hör till saken att just denna mätare sitter avskärmad mot Stockolm/Nacka och alla kommunikationsradioantenner som sitter på det gamla nämndhuset i Haninge Centrum. Är det någon som sett en dylik apparat förut och som kan komma med ett tips?

it Andra om: , , , , , , ,


27 svar till “Vad är detta för slags apparat? (Bild)”

 1. Det sitter såna där låder på en del hus häromkring Mariaberget. De mäter vibrationer vid sprängningar.

 2. Säker??
  Här håller de på och spränger för Citybanan, så lådorna är ett samtalsämne här i backarna. Men vad vet man. Hos dig kanske de har en helt annan funktion.

  • Nej men det är en bra förklaring, man håller på att bygga här och just nu (!) varnar man för en ny sprängning..

 3. Det ser ut som en vibrationsmätare iaf,skall dom spränga en tunnel/väg/järnväg i närheten?
  Det finns vissa lagar om hur skador på hus i området skall dokumenteras,detta är en av dom.

 4. Nej. Inte alls. Det har inte med sprängning eller jordbävning att göra. Det är en konsultfirma vid namn PU-Consulting som är i farten. De har monterat sådana här boxar runt hela landet. Uppdragsgivare är ”Rörelsen” som önskar uppmäta ”Juholt-effekten”.

  Teorin bakom mätningen är att om den nye partiledaren klarar av att skapa harmoni och framgångsanda inom ”Rörelsen” så kommer hela Sverige att drabbas av positiva vibrationer. Vibrationer som antas vara fullt mätbara om man har tillräckligt känsliga instrument. Ett sådant är din avbildade låda. Men dessa har monterats på särdeles känsliga platser över hela landet. De är anknutna till en riksomfattande ”PU-Central” som befinner sig på hemlig plats. Där en stab av experter tolkar de resultat som instrumenten visar.

  Undersökningen kostar enbart 448 millioner kronor och finansieras till 64% av LO genom medlemsavgifter. Resterande medel hämtas från Hyresgästföreningen, ABF och resten av ”Rörelsen”. Partiet självt är däremot inte inblandade annat än genom att ställa sin expertis till förfogande. Något som dock sker informellt och utan kostnad. De partitjänstemän som arbetar för projektet får ersättning i form av gratifikation och bonus som i fullt demokratisk ordning utbetalas i valfritt land.

  Undersökningen är en del av programmet: ”Makt till varje Pris” som ”Rörelsen” har genomfört efter det odemokratiska valresultatet år 2010.

  • Tänk, jag trodde att det var högerregeringen som vill mäta hur vindarna blåste i röda Haninge… :-P

 5. Japp. Har haft en sån där på huset när de sprängde häromkring…för att ingen skulle kunna kräva kompensation för skador som ”de” då hade bevis för inte berott på sprängningarna i alla fall…typ.

  • Kan oxo förklara varför de nu skjuter oftare och med svagare laddningar. Förra gången small det utav bara hel&#/te varje gång. Nu puffar det mest hela tiden men säger bara ”klonk”.

 6. Jag, med viss erfarenhet (40+ år)av elektronisk mätteknik är nog så säker på att det är ett seismiskt mätinstrument, används t ex vid just sprängjobb.

 7. Du har ingen bild på den där lilla dosan som sitter fast i berget. Alltså givaren om det nu är en sådan. Det står kanske något på den som kan googlas upp…

  • Det verkar klart att det är en seismisk mätare av något slag, och nej jag tog ingen närbild. Men är det tveksamt om det är ett sådant instrument så kan jag givetvis göra det, men de som har uttalat sig redan är normalt folk som har huvudet på skaft.

 8. På tal om seismiska händelser i Stockholm…
  Minnns någon det lilla jordskalvet för rätt många år sedan? Det var sent en fredagkväll. Plötsligt uppfattade jag en avlägsen dov smäll + att tavlor och speglar på väggarna här (vid Liljeholmen) skallrade. Tanke 1 var naturligtvis jätteexplosion, ringa polisen. tanke 2 var att säkert har polisen redan alla telefonlinjer fulla av folk som gjort just detta. tanke 3 var märkligt nog just jordskalv. Visade sig nästa dag att det var just så. Epicentrum något 1000-tal meter under Stadshagen. Enda kända skador några spräckta fönsterrutor + att SOS Alarm blev överbelastade.

  • Ett vagt minne, jag minns dock en sprängning för 15-20 år sedan av några gangstrar som väckte halva Södertörn…

   • Hade/har en kompis som på det glada 70-talet fått tillgång till en hel del dynamit, med därtill hörande tändmedel. Han knallade en natt upp på Skinnarviksberget, med tanken att skämta lite med stan. Ett par kilo dynamex på toppen av en bergsgsknalle vid 2-tiden på natten väckte säkert halva innerstan. Folk lär ha trattat på ändan av förskräckelse i Gamla Stan. Nästa dag uttalade sig polisen i tidningarna om den oerhörda explosionen som ingen visste var den hände eller varför.
    Vill tillägga att mannen var helt kompetent med sprängämnen och att risken för personskador var snäppet under noll.
    Dock, don´t try this at home, boys and girls!

    • det tilltalar min idé om humor att göra något liknande, Lämpligen bör jag inte ge några instruktioner om hur att tillverka du-vet-vad eller hur jag skulle göra för att åstadkomma en helt riskfri ohelvetes smäll.

     • Troligen och hoppeligen inte många, förmodligen inte ens någon.
      Den största paniken i Stockholms historia inträffade nog vid ett Thaländskt statsbesök för c:a 100 ar sedan då The Royal Thai Navy, under ledning av kung Choulalongkorn fick för sig att Danvikstulls sjukhus var det kungliga slottet och sköt stor kunlig salut. Halva söder trillade på ändan i tron att stan var under militärt anfall.

  • Förstår fortfarande inte hur jag snabbt kunde dra slutsatsen jordskalv. Aldrig under mina 62 år varit i närheten av något liknande förr. Kan handla om vetenskaplig intuition, vilket jag har ett anseende för, vet ej.

 9. Troligen menar du hur Militärligan jämnade ett helt vapenförråd med marken och troligen kom undan med en arsenal tillräcklig för en mindre armé, varav jag har för mig att en otäct stor del ännu inte återfunnits.

   • Tror att det var någonstans åt Sodertälje/Järna. Liksom kungen är jag inte helt 100.

    • Om jag inte minns fel var det på hösten 1991, jag hade i.a.f. flyttat söderut, som de tömde en vapenkassun i Borkyrka, närmare bestämt i ett område som kallas Getryggen.

 10. sedan nedisningen har sverige haft 59 kraftiga jordskalv berättade nils-axel mörner på grottkonferensen i helgen i nynäshamn

 11. Eftersom jag går förbi samma dosa varje dag, samt råkar veta att det byggs i närheten gissar jag på att de mäter buller och vibrationer. Men så kan det lika gärna vara en väl placerad bomb, vad vet jag.