Vackra, men ätbara? Dagens bild


Jag tror att denna svamp heter Bläcksvamp, men jag är inte säker. Jag fotograferade den idag när jag promenerade upp till centrum i Haninge för att inhandla det nödvändiga. Den växer på kommunalhusets gräsmatta och den ser märklig ut, minst sagt.
Men den är inte ful, men formen är så speciell att jag inte kan passera den utan att ta en bild eller två. Jag har visat liknande bilder en höst för några år sedan och det är därifrån jag fått för mig att den heter Bläcksvamp. Det var någon som kommenterade som skrev att den hette så, och då får man väl tro på det. Samtidigt med att den här posten visas så kan jag berätta att jag testar att posta dessa rader med tidsinställning till klockan 12.15, jag vill veta att de finesser som finns i WordPress verkligen fungerar som de ska.

it Andra om: , , , , ,


8 svar till “Vackra, men ätbara? Dagens bild”

  1. Det ser ut som Bläcksvamp och ja de är delikata :) Det fungerade fint med att ställa in publiceringstiden, din post dök upp när den skulle.

      • Ja dessa kan man dem men det sägs att man skall äta de små enbart (innan de slagit ut) . Kan förväxlas med vit flugsvamp dock så det är inget för amatörer.

  2. Ja det är bläcksvampar du har på bilden. Just den här varianten tror jag heter fjällig bäcksvamp. Det finns också grå bläcksvamp och båda arterna är enligt de som vet ätbara. Dock innehåller åtminstone grå bläcksvamp ett antabusliknande ämne, att inta dem tillsammans med alkoholhaltiga drycker är alltså inte att rekommendera. Antabuseffekten kan f.ö. sitta i rätt många dagar efter förtärandet av svampen. Dessutom kan den skada testiklarna och därmed fortplantningsförmågan. Således inget att rekommendera för män som har planer på att reproducera sig.

  3. Vi plockar bara sopp. Säkrast så! Av skivlingar finns det avsevärt mera giftiga sorter.

  4. Fjällig bläcksvamp. God. (De i bakgrunden ser lite gråa ut, men det är kanske ljuset som gör det? Det ser inte ut som grå bläcksvamp.)