Turistinvasion och papperslösa korvhandlare?

Att resa in till Stockholms centrum varma sommardagar är en prövning, framförallt i slutet av juli månad, samtidigt så kan man få vara med om dråpliga händelser, en av dessa deltog jag i nu på förmiddagen.

Två unga tjejer frågade mig på en dialekt som jag tolkar som en blandning mellan halländska och skånska: – Var går bussen till Nynäshamn? Jag befann mig utanför Centralstationen varför svaret var givet, det går ingen buss men tåget där nere går om tio minuter, sa jag och pekade på ingången. Men nehej, de skulle byta från tåg till buss vid Centralen hävdade de. Jag försökte förklara för dem att om tåget inte går fram till Nynäshamn så ska de antagligen byta till buss i Västerhaninge.

De köpte givetvis inte min förklaring och antagligen missade de Gotlandsbåten, för när jag klev på tåget en timme senare såg jag bägge tjejerna kliva på samma tåg som jag.

Men i tunnelbanan är det nog värst. Folk begriper inte att de ska stå till höger i rulltrappan om de inte ska gå samtidigt. Vissa stockholmare har dessutom begränsat tålamod med dessa kollektivtrafiksabotörer. När en harkling inte hjälper så brukar folk säga till, och då har de redan hunnit bli irriterade. Inte så bra reklam för den kungliga huvudkommunen.

Ser ni korvhandlaren på bilden? Inte? Ja det beror på att han gömde sig när han såg att jag skulle ta en bild. Det är nämligen något lurt med många av dessa korvförsäljare. De behärskar svenska mycket bra så länge diskussionen rör sig om senap och ketchup, eller stekt lök och en dricka. Men frågar man efter vägen till tunnelbanan så begriper de ingenting och ler bara och rycker på axlarna. Dessutom är de ofta bevakade av några andra invandrare, tre fyra gånger så har jag sett folk sitta i skåpbilar på avstånd och kolla.

Jag tror att en hel del av dessa korvsäljare saknar både papper och uppehållstillstånd, att de utnyttjas av andra på något sätt. Jag vet givetvis inte om det är så, men jag befarar det. Frågar man om vägen till Stockholm Centralstation så beklagar de att de inte förstår och ser ursäktande ut trots att korvmacken finns på Klarabergsviadukten utanför centralen.

it Andra om: , , , , , , ab ex dn svd
5 svar till “Turistinvasion och papperslösa korvhandlare?”

 1. ”Folk begriper inte att de ska stå till höger i rulltrappan om de inte ska gå samtidigt”

  Jodå nog vet vi lantisar det men vi gör det för att retas lite med alla stressande fjollträskare.

  ;-)

 2. Det går visst buss från Stockholm till Nynäshamn, så här står det på Destination Gotlands hemsida
  ”Båtbussen – Stockholm-Nynäshamn

  I samarbete med Flygbussarna finns direktbuss mellan Cityterminalen i Stockholm och Nynäshamn i anslutning till färjans samtliga avgångar och ankomster.

  Stockholm-Nynäshamn: Direktbuss avgår från Cityterminalen 1 timme och 45 minuter före samtliga avgångstider för färjan från Nynäshamn.”

  Vad jag kan påminna mig så gick det buss redan när jag bodde i fjollträsk för 20 år sedan

 3. Gotlandstrafiken har egna bussar som går från Cityterminalen.

  Sade Malmöbon ;)

 4. Gotlandstrafiken har egna bussar som går från Cityterminalen.

  Stämmer det så är det förstås extra kul att tjejerna klev på tåget en timme senare, bussen hade kanske gått… Gotlandstrafiken kanske tycker att SL är opålitliga.

 5. Utnyttjade blir de nog, de där korvgubbarna; det är lite som diskarna på restauranger som ofta inte är anställda direkt av restaurangen.