Stockholm by Night – Dagens Bild

Gröna Lund

Igår kväll var jag ute en sväng med sonen och dennes vovve, Zeb, för att testa att ta några sena kvällsbilder i Stockholm. Det blev några stycken och ett par av dem visar jag här som synes.

Egentligen så är jag ute efter att lära mig mer om fotografering nattetid i befintligt ljus. Att göra det i Stockholm är perfekt eftersom där alltid finns något som lyser upp. Ändå är det lite knepigt eftersom slutartiderna blir väldigt långa, dessutom över-
kompenseras bilderna så att en i övrigt nästan svart himmel blir ljusblå. Slutaren hålls helt enkelt öppen för länge för att bilderna ska bli vettigt uttecknade.

Uppenbarligen pågår det något slags jippo i Stockholm för på många ställen var det konserter med olika band. Nu föreföll det dessutom vara juniorernas afton, medelåldern såg ut att vara under 18 år, något som jag kopplar samman med det jag läst om Ung 08, eller liknande, antagligen ett slags festival för återvändande sommarlovslediga skolungdomar. Troligen är det ett bra sätt att få en lugn skolstart, jag misstänker att den enda som jublar är ett litet virus vid namn H1N1.

Att köra bil i landets huvudstad nattetid är dock en prövning. Mycket folk på stan, och inte alla så nyktra som de kanske skulle ha önskat idag på morgonen. De har en tendens att inbilla sig att alla förare har reflexer som är snabbare än blixten, alternativt att de själva är odödliga och bilars bromsar absoluta. Ingen behövde i alla fall söka vård efteråt, men det kan också ha berott på att vi var två som körde.

Nu var stjärnhimlen synlig, men jag antar att det ser ungefär likadant ut när det är molnigt, då reflekteras ljuset i molnen istället. Många bilder blev oskarpa, något som oftast berodde på vinden. Det blåste helt enkelt för mycket, och jag använde inte extra tyngder för att stabilisera kamerastativet. Jag kanske ordnar det till nästa gång jag ska testa nattfotografering, innan dess kanske det kommer ytterligare en eller annan bild från fredagskvällen.

af chapman

i Andra om: , , , , , , , t

[tags]Gröna Lund, af Chapman, Stockholm, Foto, Dagens bild, Fotografering, Turistbilder, Jinge[/tags]

  5 comments for “Stockholm by Night – Dagens Bild

 1. 15 augusti, 2009 at 08:31

  Bilden på af Chapman blev superläcker. Kan inte jag få använda den som skrivbordsbakgrund? Snälla! Grönan är också häftig, men toppbilden på bloggen tycker jag är lite för grötig. Dessutom ser det ut som om kyrkan lutar!

  • 15 augusti, 2009 at 09:59

   Toppbilden tog jag väck. Det är riktigt, grötig sa Bull.

   Jodå, chapmanbilden ska jag ta om och göra horisontell. Då kan den nog passa.

 2. 15 augusti, 2009 at 13:55

  Jinge!

  Nu är jag i gång! Köpte Canon :-) Orginal pris 6 000 kr och jag köpte för 4000 ..!
  Tränar lite då och då när jag är ute på mina kolik-promenader! Mycket intressant.

  Snart kan vi sätta i gång en foto tävling i bloggvärlden, men vänta lite, tills jag lär mig grundläggande saker :-) …sen ska jag bli riktig hot.

  Annars, på första bilden är det mest intressant himmel. Nämligen, månen! Inte så intressant stadens panorama.
  Andra bilden är OTROLIGT häftig!

  Hur får man båten att lysa så..? :-(

 3. 15 augusti, 2009 at 20:48

  Bah, sådana bilder tar man lätt med handhållen kamera. Se exempelvis denna (1/25 s, ISO 100).

 4. palle
  17 augusti, 2009 at 02:16

  Lätthänt att automatiken överexponerar nattetid. Lösningen är att använda utsnittsmätning och ställa kameran manuellt alternativt gaffla.

  Min Canon prioriterar ljusmätningen kring punkten där skärpan sätts (vid evaluerande ljusmätning) och det är riktigt bekvämt.

Comments are closed.