Spökslottet – Dagens bild


Längst upp på Drottninggatan 116, nästan framme vid Observatorielunden, så ligger en liten inhägnad park som kallas ”Spökis”. Slottet byggdes i slutet av 1600-talet och har alltid haft en mängd mer eller mindre fantastiska historier knutna runt sig.

En av dessa gick ut på att det skulle finnas en stor silverskatt nedgrävd någonstans inne i slottsparken, en annan att vita damen brukade vandra runt där på kvällarna. Vid tillfälle så ska jag försöka ta reda på detaljer om spökerierna på platsen, inte för att jag tror på sådant, men det är alltid spännande att få veta mer om gamla platser.

Jag och mina kamrater började utforska parken i början av femtiotalet, och när man var i den åldern så var man inte så kaxig. Jag har för mig att dörrarna in till parken var låsta på kvällar och nätter, men sådana saker hindrar som bekant inte nyfikna ungar. Sett utifrån dagens situation så kanske man kan tycka att det är underligt att föräldrar tillät sex-sjuåringar att upptäcka stan på egen hand, men man måste komma ihåg att det fanns inte alls lika många bilar som idag. Då användes fortfarande häst och vagn…
Jag undrar om jag inte ska gå dit en regnig eftermiddag sent på hösten för att få stämningsfulla bilder, kan ju vara kul att ha när man berättar för barnbarnen. Läs mer på Wikipedia!

it Andra om: , , , , , ,