Spårvagnshallarna – Dagens bild


När jag var en liten knodd så minns jag att vi grabbar ibland smet in i Spårvagnshallarna för att titta på spårvagnarna. På femtiotalet var det ofta nog äldre modeller av spårvagnar, något som jag hoppas att snart få exemplifiera med en bild. Men jag vet att stockholmare minns dem och vet vad jag menar med äldre även utan att jag specificerar.Wikipedia: ”Kvarteret Spårvagnen är ett kvarter i sydöstra Vasastan i Stockholms innerstad som omges av Birger Jarlsgatan, Rådmansgatan, Tulegatan och Tegnérgatan. Kvarteret har fått sitt namn efter Spårvagnshallarna
spårvagnshallarna som upptar större delen av kvarteret (med undantag för den södra delen mot Tegnérgatan). Mot Tegnérgatan finns spårvägsbolagets palats. Samtliga av spårvägsbolagets byggnader i kvarteret ritades av arkitekt Adolf Emil Melander.”

På den tiden så hade Odenplans tunnelbanestation ett spårvagnsmuseum en trappa ner under tunnelbaneper-
rongen, uppe på själva perrongen stod en äldre spårvagn och på museet kunde man se mer, jag minns inte vad man kunde titta på, det enda jag kommer ihåg är att jag har varit där. (forts nedan..)

Personligen tycker jag att det är synd att de byggde kvarteret Spårvagnen bakom hallarna. När jag tänker på hur det såg ut på den tiden så undrar jag inte om det på den platsen låg hästspårvagnsgarage tidigare, med tillhörande stallar? Jag har i alla fall för mig att någon har sagt att det var så..

it Andra om: , , , , ,


10 svar till “Spårvagnshallarna – Dagens bild”

    • Jodå, inte så många i nuläget men det blir fler. Och förr, på 50 och 60-talet så fanns det många spårvagnslinjer…

  1. Snällt ljus! Man kanske skulle ge sig ut för att fota lite! Mäktig kåk förrexten!

  2. Kul att se sin gamla arbetsplats. Jag jobbade på SL 1972 till 1991, de sista 15 åren på huvudkontoret (Tegnérgatan).

    Vissa scener i filmen Strul, med Björn Skifs, spelades in i spårvagnshallarna. Det är de scener där de smiter ut/in från fängelsets tvättstuga (för de som har sett filmen).
    Jag har för mig att det stod någon gammal buss och spårvagn i hallarna annars var de till största delen tomma.

    Vad är det i hallarna idag, och vad är det i kontorshuset på Tegnérgatan, SL har väl flyttat sitt kontor till Globen området.