Spårvagn – Dagens bild


Idag på morgonen var jag in en sväng till huvudstaden för att fika med en kompis och lämna tillbaka en lånad bok. Vi passade också på att åka en sväng med 7:ans spårvagn eftersom vi hamnade uppe vid Sergels Torg.

Jag kom på att det säkert var närmare femtio år sedan jag åktemed en riktig spårvagn i Stockholm sist, när jag gick i skolan så åkte jag varje dag till Engelbrektsskolan, i vart fall då inte jag och kamraterna hade väldigt gott om tid. Framförallt promenerade vi nog oftast hem från skolan och åkte spårvagn dit. På den tiden gick det ett antal ringlinjer och nätet med hållplatser var betydligt bättre än med dagens tunnelbana.

De tyska vagnarna som SL lånat är betydligt tystare än Stockholms gamla spårvagnar, det märktes dessutom att många åkte med enbart för att få en provtur liksom underteck-
nad med sällskap. Alla skyltar inne i vagnarna var på tyska, likaså viss reklam vilket gjorde ett märkligt intryck. Nu är det bara att hålla tummarna för att stans församlade politikergarde beslutar att ersätta de blå bussarna med diverse ringlinjer.

Nu har jag inte följt med i debatten särskilt noga, men mitt intryck av diverse borgarråds uttalanden är att man inte tänker sig ringlinjer i första hand, något som jag tycker är märkligt. T.ex. 4:an mellan Gullmarsplan och Radiohuset, den skulle med lätthet kunna köra vägen via Katarinavägen, Slussen, Skeppsbron och via Strandvägen och upp till Radiohuset för att sedan ta Valhallavägen bort till Odengatan för att sedan fortsätta den nuvarande fyrans linje till Gullmarsplan. Det är märkligt att man inte kommit med ett sådant förslag tycker jag. Det skulle bli en mycket attraktiv ringlinje.

it , , , , , , , ,


2 svar till “Spårvagn – Dagens bild”

  1. Jag kom just hem från Stockholm och var inne i City och handlade lite, sedan tog jag sjuans spårvagn till Gröna Lund och därifrån Djurgårdsfärjan till Slussen och sedan min buss hem till Stavsnäs :-) Inte såg jag dig. Våran spårvagn var hel fullproppad med folk och barnvagnar. De var min första test med 7:an.