Sorunda Kyrka – Dagens bild

Jag har alltid fascinerats av kyrkor, inte nyare kyrkor uppförda på 1900-talet eller senare, enbart de äldre kyrkorna. På rak arm vet jag att jag visat bilder från Österhaninge kyrka och även från Ösmo kyrka. Dagens bild är från Sorunda kyrka, en kyrka med anor från sent 1100-tal.

Man säger att det kan ha funnits en tidigare träkyrka på platsen, och det är mycket troligt. Det finns bland annat en gravhög femtio meter söder om kyrkan, en gravhög som tillkommit strax före eller runt det vi kallar vikingatid. Tidsbestämningen i det här fallet beror på landhöjningen, runt år 1000 så gick sannolikt vattnet upp till bara någon meter under gravhögen som är något slags stormans-
grav.

Från den del som tornet reser sig ifrån så har kyrkan byggts till i omgångar. Då har det tillkom-
mit ett par gravkor efter den Flemingska familjen och familjen Bååt, tillika damer och herrar på Fituna och Fållnäs gårdar. Hela kyrkan är mycket sevärd och ett sällsynt gott exempel på historia mitt ibland oss. Kyrkan har också försetts med fyra små ”hängtorn” varav det ena syns i för-
grunden på bilden.

Den finns beskriven i Sörmlands museums skrift Sörmländska kyrkor 32, en skrift man kan köpa i kyrkan för tio kronor. Ett mycket trevligt utflyktsmål, och är kyrkan stängd en vardag så kan kyrkogårspersonalen öppna den om man ber snällt.

Idag var det högmässa klockan elva. Jag konstaterade att det kom elva personer förutom dem som representerade församling och präster-
skap vilket säger en del om kyrksamheten år 2010. Som kuriosa kan nämnas att journalisten och författaren Lars Widding har skrivit ett antal romaner som delvis berör Sorunda kyrka och prästgårdens folk. Gårdarna Fållnäs och Fituna finns också med i hans små berättelser.

Jag kommer att återkomma till Sorunda kyrka i höst då ljuset är lite mjukare, kyrkomålningarna är värda det. Ytterligare några bilder finns på Bilderblogg.se.

i , , , , , , , , , , t

  3 comments for “Sorunda Kyrka – Dagens bild

 1. Gösta Berling
  1 augusti, 2010 at 19:01

  Du har otur med den klena kyrkogången i de kyrkor du besöker … Visst, det kommer många gånger elva st, ibland betydligt färre, också till ”min” kyrka. Men idag var det långt över ett hundra, det inträffar också ! Men uppskattar mycket dina återkommande historiskt-kulturella kyrkkommentarer.

  • 1 augusti, 2010 at 19:17

   Ja det var en gubbe som påstod att den var fylld ibland oxo. Själv gick han ogärna in i den sa han, men frun hans var med i församlingen på nåt sätt. F.ö. pratade jag med två av de tre (!) närvarande prästerna. Sammanlagt med kyrkvärdar, organist och prällar var det säkert 16-17 pers. Varför det var tre präster frågade jag inte, de kanske oroade sig för att någon skulle falla ifrån och inse att han/hon var ateist och kuta iväg.

   Men som sagt, jag GILLAR verkligen gamla kyrkor. Det är som att gå på museum fast de är på alldeles riktigt, just Sorunda kyrka är dessutom både vacker utvändigt och invändigt. Ska göra ett återbesök i Österhaninge kyrka någon dag. Den gillar jag oxo skarpt.

   Men det stjäls så förbenat från kyrkorna, i Sorunda har man snott stuprännorna för de är av koppar. På vissa ställen är det dock inget problem, har varit i ett samiskt kapell i fjällvärden som står olåst dygnet runt. Kyrksilvret står framme och får vara ifred. Nu är det kanske inte antikt direkt, men ändå.. (vill du veta vilket så får du maila..)

  • 2 augusti, 2010 at 07:49

   Jag ska se till att bli insläppt i Riddarholmskyrkan vid tillfälle. Man behöver särskilt tillstånd för att fotografera där. Men det är en minst sagt märklig miljö med alla kungagravar. Inga kyrkbänkar, en lätt absurd miljö..

Comments are closed.