Snörök dödar!


Någonstans under snön gömmer sig två bänkar och en papperskorg, oklart exakt var…
[column width=”49%” padding=”2%”]
Här i Haninge är det runt 14° kallt och snöfallet varierar i styrka. På gården ser det ut att ha kommit minst 15 cm snö, men den är verkligen fjäderlätt. Ute på de större gångvägarna plus lokalvägarna i kommunen så pågår snöröjning för fullt, man har också börjat inne i mitt bostadsområde och jag antar att de snart kommer ploga bort det som kommit inatt och nu på morgonen.

Jag har tidigare skrivit om ”mina bänkar” som verkligen inte är mina bänkar utan alla kommuninnevånares. Men jag har visat bilder på dem på vintrarna, bilder som fått illustrera snödjupet. Det är ett passerat stadium nu. Visserligen tror jag att de går att 1) Finna 2) Skotta fram, men nu är det nog närmast våren som kommer få dem att titta upp ur snön. Igår fick jag ett e-postmeddelande som berättade att snödjupet nere i Åva någonstans var drygt nittio centimeter. Idag finns det anledning att förmoda att det har passerat en meter.

Småfåglarna har nu fått mat för tredje gången idag. De flyttar sig bara ngn halvmeter när jag öppnar fönstret, och jordnötterna går år som smör i solsken. Min kattsambo är så trött på att titta på dem att hon nu somnat på fönsterbrädan…

Av det jag sett av trafiken så verkar det som om folk avstått från att ge sig ut på vägarna, och de som är ute tar det väldigt lugnt. Det hindrar givetvis inte att folk kommer att skadas i trafikolyckor, men just här och nu ser det tämligen lugnt ut. En besvärlig sak är annars att många nu slutar sitt sportlov och ska resa hem varifrån de nu varit. Det kan givetvis skapa rubriker i tidningarna senare under dagen.

Kommer den vind som SMHI lovat så kan det bli ordentligt besvärligt på vägarna. Framförallt så kan sikten bakom större fordon bli helt obefintlig. En gissning är att nätlöpsedlarna får mycket elände att rapportera.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]snöEn bild från gården, 15 cm nysnö?

intressant Tags : , , , , , , , , , , svd123 dn123 ab1234 gp1 t
[/column]


11 svar till “Snörök dödar!”

 1. Har inte kommit mer än 3-4 centimeter snö här i Nyköping/Oxelösund och temperaturen är ca 10 minus. En tragikomisk händelse är att en utställningshall med kaniner har rasat. Så nu röjer de upp bland bråten och jagar kaniner med håv. Jag ser räddningspersonalen framför mig när de springer runt och jagar kaniner. Klart omväxlande arbetsuppgifter…

 2. Det känns ganska märkligt att denna vinter vara bosatt i Thailand… Då jag kommer hem kommer snön vara borta och jag kommer aldrig någonsin att vara en del av samtalen då människor säger ”…Jag minns vintern 2010…” :( Jag kommer befinna mig i ett utanförskap… Undrar om nuvarande regeringen har tänkt sig att göra något åt detta :)

  Här i Thailand är det ca 30 grader trots att klockan snart är 9 på kvällen, det kan man glädjas åt dock :)

 3. Det började med klimatmötet i Köpenhamn, där alla var bekymrade över uppvärmning. Historien lär oss att perioder av varmare klimat är föregångare till större eller mindre istider. Och nu är vi där. Den som tror på högre makter kan tänka sig att Han däruppe tyckte att det var så mycket tjafs om värme i Köpenhamn, och därför tänkte: nu skall Ni få se. Och det får vi. Skotta på, och ha varmt på huvudet (80% av kroppens värmeförluster går genom huvudet).

  Glada hälsningar till alla

 4. Det ser ut att snöa alla dagar som är kvar på denna månad. Nu är vi uppe i 2 meter snö som kommit denna vinter i Stavsnäs och det blir nog en meter till, minst. :-)

 5. BengtS:
  Men nu kan de stora snömängderna mycket väl, och tom troligen, hänga ihop med den globala uppvärmningen. Forskare säger inte att vi plötsligt ska få saharaklimat här uppe i norden. Varierat har vintertemperaturerna alltid gjort och det kommer den att fortsätta att göra, men vi har fått mer nederbörd, vilket troligen hänger ihop med förändrade lågtrycksbanor förorsakade av den globala uppvärmningen, och då får vi mer regn när det är plusgrader och mer snö när det är minusgrader. I år är det en ovanligt lång kallperiod med ovanligt mycket nederbörd som förstås faller ner som snö. För inte så många månader sedan föll den som en väldig massa regn.

  • Visst kan det vara så Kerstin. Men det behöver inte vara så. Det har varit alldeles för mycket diskussioner och ”climategate” för att folk ska kunna känna förtroende för de resultat forskarna presenterar. Det råder knappast någon tvekan om att vi måste upphöra med fossila bränslen och sätta P för våra utsläpp, och när det blir en inflammerad debatt mellan olika forskare så är det forskarnas egen trovärdighet som naggas i kanten, minst sagt.

   Dessutom så talar kyla och snö ett annat språk även om man kan komma med en del plausibla svar om detta, jag såg ngn av tidningarna hade gjort en läsarundersökning som visade på ett trettioprocentigt tvivel satt i relation med nuvarande väderlek. Jag kan tycka att det är kul att raljera kring, framförallt sett till alla gråterskor som dyker upp. – Men Jinge, inte ska väl DU säga så… (typ).

   F.ö. kan man inte använda enskilda vädervariationer som argument för en klimatförändring heller, lika lite som man kan anföra det mot en förändring. Vill klimativrarna förmedla en intern diskussion bland väder- och klimatforskare så måste man nog utesluta ett antal filosofie doktorer, zoologer och andra som inte är direkt berörda av klimatforskning. Sedan kan man väl ordna en nationell klimatkonferens på ett lämpligt ställe och sända den på radio/TV.

   Själv har jag inte varit tvivlare innan, men efter att ha sett reaktionen från vissa – så har jag blivit tvivlare, inte så mycket tvivlare kanske, men ändå.. Och det har skett helt och enbart som ett resultat av den svenska delen av debatten.

 6. Snöröjarna har problem här i Stavsnäs. De har knappt någon plats att göra av snön. Bara den här helgen har vi fått en halvmeter. Jag har just varit ute och mätt. Nästan all tågtrafik är inställd i Sverige. Några tåg är över 15 timmar försenade.
  Snart kommer den riktiga snömånaden, mars.

 7. Någon gång i början på februari tyckte jag det var på tok för jobbigt att på kvällen börja pulsa genom snön bort till våran tobaksaffär och att jag skulle kunna hålla mig från rökandet tills det blev lite lugnare väder …

  Så mitt i snöröken har jag nu själv plötsligt börjat sluta röka :-D

  Abstinenserna kommer i vågor om några minuter åt gången – och då kan man känna sig lite svårmodig – men det går snabbt över, och sedan är man symptomfri igen någon timme då man kan gå runt och drömma om vad man ska göra med alla otroligt många pengarna man sparat!