Snö till jul?

Idag var det meningen att jag skulle besöka barn och barnbarn för att äta kalkon, de firar nämligen Thanksgiving och jag stod över igår eftersom utomhustemperaturen var närmare 16° grader minus. Därför beslöts det att jag skulle äta någon kalkonskiva idag istället, tillsammans med några andra amerikanska specialiteter.

Men guldet blev till sand, jag sov länge och det var märk-
värdigt tyst när jag vaknade, ja det var så tyst att det enda jag hörde var hur min lilla svans-försedda sambo klagade över att maten inte var tillräckligt ny-
upplagd för hennes del. I och för sig ett ljud som kan väcka döda, katter ÄR bra på att jama.

Orsaken till den tystnad jag upptäckt var förstås ett idogt snöande. Det hade uppen-
barligen snöat halva natten och här i Handen har det kommit mellan två och tre decimeter. Jag gick ut för att ta några bilder och ett par snödrivor var faktiskt svåra att forcera, svårt att uppskatta snödjupet, men minst 60-70 cm i alla fall. (Till och med småplogar har gett sig ut nu…)

Att åka kollektivt spolades direkt, hur kul kan det vara att bli sittande på ett pendeltåg i tio timmar? Risken är nämligen uppenbar, känner jag SL rätt så kommer det under förmiddagen bli rejäla problem både för bussar och för pendeltåg, har man då försatt sig i en sådan situation så får man faktiskt skylla sig själv. Nu, när det gått ett par timmar så hörs det traktorer utifrån, men eftersom kräksnögandet ska fortsätta så tarvas det termos och ett antal medhavda smörgåsar om man ska ge sig ut.

Själv fyller sextiofyra om någon vecka och jag kan inte minnas att det varit så här mycket snö i november en enda gång under alla år. Det vanliga är att spekulationerna tilltar framåt andra advent, får vi någon vit jul brukar man fråga. Enligt väder-
prognoserna kommer kylan att hålla i sig, dessutom lär det komma mer snö.

Det ska bli intressant att se vad kvällspressen gör av detta, hade det varit på landsbygden så hade man inte gjort något alls misstänker jag, men nu är det Fjollträsk det handlar om, klarar verkligen Wikileaks att tränga undan det?

it , , , , , , , , ab123456 ex123 dn1 svd1234 svt

  11 comments for “Snö till jul?

 1. Ken
  28 november, 2010 at 10:00

  De polska meteorologerna har ju varnat. :-)
  Vintern har knappt börjat.

 2. stigman
  28 november, 2010 at 10:01

  fyra kalvträskskidor under tillverkning inför ASAloppet 27 februari.
  att färdas ovanpå snömassorna sparar energi till skillnad från att försöka ta sig igenom med skyfflar, slungor och plogar

 3. 28 november, 2010 at 14:39

  Av bilderna att döma förefaller de stockholmska centimetrarna väldigt korta :-).

  • 28 november, 2010 at 14:42

   Inte då. På större platta ytor är det avblåst, på andra ställen går den upp till knäna nästan.

 4. Joakim
  28 november, 2010 at 14:57

  Här i norrland håller drivorna på att komma upp i fönsterhöjd, men eftersom det inte är i Huvudstaden eller i andra städer där eliten håller hus, så är det givetvis ingenting att snacka om. ”Snökaos” definition: situation då välavlönade personer måste plumsa i snö på väg till glidarjobbet i stor tätort.

  • Pia
   28 november, 2010 at 15:53

   Att det är snö och kallt är väl att förvänta sig om man bor i Norrland. Därför inget att skriva hem om. Här i Stockholm har det hittills varit väldigt ovanligt med vintrar som dessa. Här bor en stor del av Sveriges befolkning dessutom så det är väl inte mer än rätt att man rapporterar härifrån. En av nackdelarna med att bo i en avfolkningsbygd. Avslutningsvis: flytta hit då om du tror att du kommer att bli högavlönad. Haha. Skulle inte tro det.

   • Joakim
    28 november, 2010 at 23:07

    Om man ser nyheterna så får man intrycket att södra Sverige aldrig haft ett snöfall förut, EXTRA VÄDERKARTOR SOM SÄRSKILT GÅR IGENOM DEN SÖDRA LANDSÄNDAN! Många verkar väderkänsliga, kanske rent av kinkiga & överkänsliga? Lätt att tappa sugen av lite blåst & några snöflingor? Kanske krisgrupper istället för snöplogar vore mer lämpligt? Subventionerad ljusterapi & feel-good film?

 5. Ken
  28 november, 2010 at 16:08

  Järnvägens ”snögeneral” lyser med sin frånvaro, det är kaos i tågtrafiken redan nu när vintern knappt har börjat. Han kanske har långsemester på Bahamas nu?
  Tanken var att man skulle snacka bort snökaoset på järnvägen.
  Regeringen skall dessutom dra ner på anslagen för att få tågen att gå bättre.

  Här i Stockholms skärgård har det redan fallit cirka 50 cm snö under denna vintersäsong, sedan det började 22 oktober.
  Söder om Stockholm har man lagt ut snöröjningen på entreprenad, så därför står busstrafiken stilla där hela dagen.
  http://tekniken.se/misc/800-linjerna.png

 6. Just Another Crazy...
  28 november, 2010 at 19:52

  Det ser inte ut att vara såååå mycket snö där i alla fall? Här har det kommit 45 cm sen igår och det kom 40-50 cm redan innan helgen…. jag funderar på om man över huvud taget kan ta sig till skolorna och jobb imorgon? :D

 7. Viktor
  29 november, 2010 at 11:05

  Polskiftet och slutet på denna civilisation närmar sig.

  • 29 november, 2010 at 11:24

   Jaså minsann?

Comments are closed.