Se en skönhet! – Dagens bilder


Idag var jag ner en sväng till Nynäshamn eftersom pendel-
tågen går nu igen efter ett uppehåll på ett par månader på grund av banarbeten. Där hittade jag skönheten på bilden, det är yawlen s/y Bailante från Helsingfors, men det är egentligen bara ägarfamiljen som är från Finland.

Hon är ritad av de kända yacht-
konstruktörerna Sparkman & Stephens i New York och byggd på ett danskt varv 1975. Hon är byggd helt i trä, till och med kölen är av trä. De nuvarande ägarna köpte henne förra året och seglade hem henne från Medelhavet. De tog vägen via Biscaya. Nu hade de gått in i Nynäshamn på grund av låg-
trycket, de skulle hem för att arbeta ett tag för att sedan ta henne ner till Medelhavet och tillbringa vintern där.

Baliante är 52 fot enligt mät-
brevet, och ägarna berättade att hon har en bordläggning som är minst två tum tjock, bara masten väger över niohundra kilo. De har just renoverat fartyget på ett varv i Finland, och ja, hon är en av de vackraste segelbåtar jag sett.

Bild två är visar ett fartyg som jag ofta ser när jag är nere i Nynäshamn. Jag tror att fiskebåten ifråga fiskar lax med drivgarn, men jag är inte helt säker på det. Den skutan kanske inte har samma sinnliga skönhet som s/y Baliante, och skam att sägandes så hittar jag inte namnet på båten. Jag har nämligen fotograferat fiskebåten förut så jag glömde att ta en ny bild på namnskylten.

Jag tycker att den är vacker, det är en bruksbåt, en båt som man använder i arbetet. Vare sig samma linjer eller finish, men det vänder jag inte mot den. Nu var inte ägaren på plats så det blir ingen berättelse om vare sig konstruktör eller varv. Man skulle kunna sätta en rubrik på denna bloggpost som t.ex. ”Skönheten och Odjuret”, men det känns förmätet att behandla en båt på det sättet så jag avstår. Möjligen ska jag revanschera mig genom en mer ingående skildring av av en fiskebåt, vi får se.

Jag tror att båtarna som används för drivgarnsfiske ofta ligger kvar på platsen under åtskilliga timmar, i alla fall var det så förr. Möjligen går de in till närmaste hamn över natten, men jag vet väldigt lite om saken. Egentligen borde jag försöka komma med på en sådan fisketur för att berätta mer om det när jag vet fakta…

it , , , , , , , , , ,


6 svar till “Se en skönhet! – Dagens bilder”

 1. Ja det var en vacker segelbåt, mycket tjusig. Funderar på att dra ner till Nynäs för att titta närmare på den om den är kvar. Vad tror du den kostar Jinge?

  • Vad tror du den kostar Jinge?

   Det är svårt att säga, mellan 2-3 miljoner kanske?

   Men som sagt, utomordentligt svårbedömt.

 2. Köl i trä tycker jag låter lite speciellt. Hade den barlast istället?
  Den ser vacker ut men det är nog rätt mörkt i kajutan

  • Nej, ägaren berättade vad det var för träslag i kölen, och det var inte balsaträ. Men jag minns inte. Ja, hon ser ut att sakna ordentliga ljusinsläpp. I fortsättningen får jag se till att tacka ja till erbjudanden om att knalla ombord, för att se hur man har det där.. :-)

   Nu minns jag inte var uppåtriktade fönster kallas, men jag undrar om den inte hade ett eller två dylika som inte syns på bild? (Skylight)