Propagandakriget och den ”nyttiga idioten”


Facebook påminner mig om tidigare blogginlägg. Lika aktuellt idag tycker i alla fall. Påminner därför om det.

Artikeln. Först publicerad 27/10 2015.
Sverige befinner sig i krig! I det av USA-eliten med stor framgång ledda propaganda- och desinformationskriget mot Ryssland, som försöker svara, men har inte alls samma möjligheter och genomslagskraft. Vi har här publicerat flera mycket faktarika artiklar i ämnet – se mot slutet av artikeln.

För den som försöka få en mer allsidig bild av världen är det nödvändigt att läsa även annat vid sidan av tidningar som DN (som idag åter utan varudeklaration har en artikel av Richard Haas, ordförande i USA:s mäktigaste tankekedja Council on Foreign Relations och en känd förespråkare för USA som imperium. I kapitel 10.2 i boken ”USA som världspolis”) kan man läsa ”Efter attacken på World Trade Center i september 2001 hörs frasen ”ett amerikanskt imperium både hövligt i akademiska sammanhang och i den vanliga offentliga debatten. Det slående var att inte alla de som nu öppet använda termen ”imperiet” gjorde det nedsättande. 11 november 2000 hölls ett föredrag i Atlanta av Richard Haas, medlem av nationella säkerhetsrådet under president George W Bush, och senare direktör för policy planning i utrikesdepartementet, med titeln ”Imperial America”. Han menade att det var nödvändigt att USA med sitt överskott av makt (”surplus of power”) omvärderar sin roll från en traditionell nationalstat till imperialistisk makt. Han använde termen ”imperial” i stället för ”imperialism”, kanske för att termen ”imperialism” upplevdes ge negativa associationer till exploatering och territoriell kontroll.”
DN påstår sig stå för en ”humanistisk upplysningstradition” och släpper fram en välkänd motståndare till reell demokrati och nationell självständighet – som Haas är.
Idag har DN över första sidan artikeln ”De ska avslöja ryska lögner” skriven av den prisbelönta journalisten Mattias Carlsson (mattias.carlsson@dn.se) och Josefin Sköld. Det handlar om den statliga myndigheten ”Myndigheten för samhällsskydd och beredskap”. Det handlar alltså inte om att söka ”avslöja lögner” även från annat håll, t.ex. USA. Humanistisk upplysningstradition!? Skrämmande – påminner om MacCarthy-tiden i USA.
Torbjörn Sassersson 151027
Ett uttryck för propagandakriget är försök att demonisera siten Newsvoice (http://newsvoice.se/2015/10/27/newsvoice-objekt-for-msbs-natostratcoms-infokrig/).

Där skriver redaktören Torbjörn Sassersson ”I förra veckan ringde en journalist från DN och ställde ledande frågor om jag som redaktör för NewsVoice är en nyttig idiot för rysk propaganda. Anledningen är att NewVoice ofta live-streamar ryska RT på entresidan. Jag svarade att både öst och väst har rätten att ge sina perspektiv och i synnerhet i en tid när svenska lydmedier bedriver en skrämselkampanj mot det svenska folket om det ryska folket, ett informationskrig som drivs på av USA. Manipulationen handlar om försöka skrämma svenskarna in i NATO och det kan gå eftersom svenskar lätt blir ängsliga.” Sassersson fortsätter (något avkortat av mig):

Mattias Carlsson på DN ringde
I denna vecka planerade den prisbelönte och undersökande journalisten Mattias Carlsson på DN att omnämna NewsVoice i en artikel och planen var att göra det på ett negativt sätt. Jag vet det med stor säkerhet eftersom frågorna hans ställde per telefon i förra veckan var ledande.

Frågorna löd ungefär så här (från minnet):
-Vad anser du om att RT är en propagandakanal för Ryssland?
”Är du inte en nyttig idiot” som låter NewsVoice streama RT och därmed destabilisera tex Sverige?
-Varför har du ett nyhetsflöde från Sputnik News?

Mattias Carlsson på DN hänvisade till svenska försvarsexperters negativa uttalanden om ett ryskt hybridkrig mot Sverige och Väst samt att de ryska kanalerna RT och Sputnik News minsann är statsfinansierade och skapade som en del av denna krigföring mot Sverige.
NATO - militärer
Vid samtalet 22 oktober hade inte mainstream-media ännu gått ut med nyheten 26/10 att Försvarsministern vill dra in Sverige i ett samarbete med NATO STRATCOM. Han hade förhandsinformation om att försvarsminister Peter Hultqvist skulle gå ut brett via media den 26 oktober om det föreslagna samarbetet med NATO STRATCOM som härstammar från ”United States Strategic Command dvs STRATCOM”.
Vad Mattias Carlsson inte var så intresserad av att diskutera under telefonsamtalet var de perspektiv som jag försökte framföra. Anledningen är att Mattias Carlsson dragits in som ett prisbelönt journalistverktyg av DN-ledningen. Jag är säker på att han förstår det.

NewsVoice perspektiv är följande, här i en mer utförlig form än vad jag hann förmedla under samtalet:
* NewsVoice streamar flera kanaler tex: RT, BBC, AP, France24, CCTV, EuroNews, AlJazeera mfl för ge läsarna variation. Sputnik News har f.n. endast ett diskret RSS-flöde på entresidan. En poäng med NewsVoice är att ge läsarna trovärdiga och nyanserade perspektiv. Jag litar i övrigt till besökarnas intelligens att avgöra vad som kan innehålla styrd info och här är Sputnik News en möjlig kandidat.
* Ryssland är ett suveränt land med full rätt att ge sina perspektiv på omvärlden. Ryssland är inte en fientlig armé, vilket verkar vara fallet när Ryssland omtalas i svenska medier. Ryssland består av ett folk. Nedskrivningen av Ryssland i svenska medier liknar antisemitismen mot det judiska folket.
RT
Genom RT.com och Sputnik News kan Ryssland besvara den ihållande negativa propaganda som landet utsätts för av västliga medier och försvarsexperter, vilka sedan barnsben är präglade av att betrakta ryssen som det stora hotet och USA som räddaren i nöden. Analyser av det geopolitiska läget visar att det snarare är tvärtom. USA destabiliserar just nu Mellanöstern, Afrika och Europa. USA bedriver hemliga krig i minst 70 länder, vilket rapporterades av bl.a. DN.
* I det svenska informationskriget mot Ryssland ingår att beskriva kanaler såsom RT så negativt sätt som möjligt och försöka ingjuta tvivel.
* I det kriget är DN, SvD, SVT och SR ledande aktörer och det betyder att dessa svenska kanaler destabiliserar relationen mellan Sverige och Ryssland. USA och NATO tjänar mest på det.
* RT (Russia Today) kan jämföras med svensk stats-TV, det statliga bolaget Svensk Television AB (SVT) som styrs av den statliga stiftelsen Förvaltningsstiftelsen för SR, SVT och UR (hemsida). SVT finansieras av staten via tittaravgifter och utöver det via annonsintäkter från näringslivet.
* Skillnaden mellan Russia Today och ”Sweden Today” (SVT) kanske inte är så stor. Båda kanalernas budskap måste granskas kritiskt av tittarna.
* Att det förekommit att enstaka reportrar hoppat av från RT på grund av påstådda problem med journalistisk neutralitet kan likställas med att reportrar hoppat av från SVT av precis samma skäl.
Propagana 1 untitled
* RT har lyckats slå in en kil i en skenhelig självuppfattning om Väst skapad av Väst, genom sin undersökande och pricksäkra journalistik. RT är ofta en förebild för bra journalistik. RT rapporterar generellt mer sakligt och korrekt än västmedier om viktiga händelser i världs- och geopolitiken, vilket naturligtvis sticker i ögonen på Västs självgodhet.
* NewsVoice får inget stöd från RT eller ryskt håll. Det är vanliga svenskar som stödjer NewsVoice.
* Gammelmedierna måste fundera på varför vanliga svenskar hellre vänder sig till NewsVoice och andra alternativa kanaler i Sverige och utlandet. Vilka fel gör ni? Varför tror inte längre svenskarna på er propaganda?
* NewsVoice står för en fri journalistik och undersökande journalistik samt att låta många perspektiv få utrymme. Dock vänder sig NewsVoice emot all form av extremism som tex: antisemitism, högerextremism, fascism, islamafobi och rasism.

Sassersson fortsätter under avsnittet ”Den svenska ankdammen är fylld med rädda ankor”. Läs det på Newsvoice!
Fundera på om det är Sassersson eller Carlsson som närmast kan betraktas som ”nyttig idiot”, och vem som främst arbetar i en ”humanistisk upplysningstradition
Granskningsnämnden myndigheten-logo-basic-sv
Artiklar på bloggen under oktober om massmedias information och dessinformation.

* Svartmålning av Rysslands insatser i Syrien (http://jinge.se/mediekritik/svartmalning-av-rysslands-insatser-i-syrien.htm) 1
* Rapporterar svenska media inkl. SVT allsidigt och opartiskt? (http://jinge.se/allmant/rapporterar-svenska-media-inkl-svt-allsidigt-och-opartiskt.htm) 2/10
* Försvarspropaganda – konsten att låtsas ”insatsförsvaret” (http://jinge.se/mediekritik/forsvarspropaganda-konsten-att-latsas-insatsforsvaret-bestar.htm) 4/10
* Granskningsnämnden: Har judarna något ansvar för den växande anti-semitismen (http://jinge.se/mediekritik/granskningsnamnden-har-judarna-nagot-ansvar-for-den-vaxande-anti-semitismen.htm) 5/10
* Aftonbladet desinformerar om Syrien diskussion. (http://jinge.se/mediekritik/aftonbladet-desinformerar-om-syrien-diskussion.htm) 7/10
* DN:s vilseledande rapportering om Mccains besök (http://jinge.se/mediekritik/dns-vilseledande-rapportering-om-mccains-besok.htm) 9/10
* Har Assad dödat 7 gånger fler civila än ISIS? (http://jinge.se/mediekritik/har-assad-dodat-7-ganger-fler-civila-an-isis-co.htm) 18/10
* Hets mot Ryssland och anslutning till NATO ( http://jinge.se/allmant/hets-mot-ryssland-och-anslutning-till-nato.htm) 18/10
* Rysk propaganda enligt Sveriges radio (http://jinge.se/mediekritik/rysk-propaganda-enligt-sveriges-radio.htm) 22/10
* Vad skriver ETC om Syrien (http://jinge.se/mediekritik/vad-skriver-etc-om-syrien.htm)

intressant.se , , ,
Ukraina, , , , , , , ,

Globalresearch 19/3 Operation Gladio Newsvoice 27/10 Lars Drakes artikel om Ryssland Professor’s Blog 29/7 SvD 17/7 CNN 16/7 Sputnik Professors blog


18 svar till “Propagandakriget och den ”nyttiga idioten””

 1. För att få lite historiskt perspektiv på propagandakrig;

  Edward Bernays
  ”In his 1965 autobiography, Bernays recalls a dinner at his home in 1933 where
  Karl von Wiegand, foreign correspondent of the Hearst newspapers, an old hand at interpreting Europe and just returned from Germany, was telling us about Goebbels and his propaganda plans to consolidate Nazi power. Goebbels had shown Wiegand his propaganda library, the best Wiegand had ever seen. Goebbels, said Wiegand, was using my book Crystalizing Public Opinion as a basis for his destructive campaign against the Jews of Germany. This shocked me.”

  Hitler’s Nazi Germany Used an American PR Agency
  ” I was shocked this week to learn via a recent book, Larry Roth’s The Nazi Account, that in 1933 Hitler hired a major NYC PR firm, Carl Byoir & Associates, to portray Nazi Germany in a positive light to an American audience. While the book is fiction, it’s based upon true facts. The Nation exposed Nazi propaganda in America, and revealed that the agency was paid $6,000 per month to favorably influence media and public perception of Nazi Germany.”

  Eller hur CNN bl a fungerar som PR agentur till gulfdiktaturer:
  Dictators Sponsor CNN | Interview with Amber Lyon

 2. Konstigt att det är propagandister själva som kritiserar den ”ryska propagandan” här är mer från Timbro, Svenskt Näringslivs propagandaorgan. (Svenskt Näringsliv ladda om: satsar 12 miljarder på att förändra samhällsklimatet)

  Han klagar på att ”rysk propaganda okritiskt återger information från de ryska propagandaorganen” frågan är bara var någonstans bland de större tidningarna återges okritisk rysk propaganda?

  Skärp medvetenheten om Putins propaganda

  Tydligen är det bara det bara det faktum att RT kallas ”nyhetskanal” istället för ”rysk propagandakanal” han kritiserar. Timbro själva kanske då borde tydligöra att de är Svenskt Näringslivs propagandakanal och att detta tydligt visas i deras egna debattinlägg.

  • Det om något är bekräftelse på desperation. Det är fler och fler som genomskådat vad imperiets nyttiga idioter ljuger om och inte köper vad dessa ledarskribenter (prisbelönat eller ej) babblar om. Folket kan se vad Ryssland åstadkommit i Syrien på drygt en månad och folk gillar det. De säger på de Putin!

 3. Knut Lindelöf har idag åter en mycket läsvärd artikel ”Är Putin värre än DN?” (http://www.lindelof.nu/ar-putin-varre-an-dn/)
  ”I DN idag får vi veta att det riktigt fria ordet – det där friheten finns hos sändaren (mediet) att skicka ut sitt budskap utan förhandscensur (enlighet lagen alltså) – har passerat sitt bästföredatum. Medierna har nämligen blivit för fria och folk är (eller blir) för dumma av det som pågår. Man kan inte längre begära att folk ska kunna förstå och sortera i all den propaganda och alla motstridiga budskap som sköljs över dem via TV och sociala medier. Därför måste nu mått och steg vidtas för att styra upp och vägleda de godkänt fria tankarna av ansvariga myndigheter.

  Ett steg i denna riktning är att hindra ”tredje part [som] arbetar i det dolda för att underblåsa främlingsfientlig­heten i Europa”. Nato misstänker nämligen att så är fallet. Därför har man satt in ”informationskrigsexperter för att hitta dem som ligger bakom kampanjen”.

  En sådan expert är Janis Sarts, chefen för Natos strategiska kommunikationscentrum, Stratcom i Riga. Han säger till Dagens Nyheter:

  Vi ser specifika samband i en rad länder som pekar mot att någon försöker påverka. [Man har] upptäckt ett mönster i hur informationen sprids i hatkampanjerna. Å ena sidan är det svårt att utpeka någon främmande makt, men å andra sidan var Rysslands agerande på Krim ett tydligt exempel på vad man ”kan uppnå med den här metoden”. Ryssland utpekas alltså

 4. ”Ett steg i denna riktning är att hindra ”tredje part [som] arbetar i det dolda för att underblåsa främlingsfientlig­heten i Europa”. Nato misstänker nämligen att så är fallet. Därför har man satt in ”informationskrigsexperter för att hitta dem som ligger bakom kampanjen”.”

  Främlingsfientligheten kommer av att EU är tvungna att finansiera flyktingar från NATO krig och en hel del på högerkanten reagerar våldsamt mot detta. Så NATO kanske borde titta sig i spegeln för att hitta den skyldige.

 5. Mindre roligt är väl att USAs och dess allierades krig på läkare utan gränser tycks fortsätta i Jemen:

  Läkare utan gränsers sjukhus träffat i flyganfall
  Ett sjukhus, som drivs av hjälporganisationen Läkare utan gränser, i Saada i norra Jemen träffades under ett saudilett flyganfall. Byggnaden förstördes och flera personer skadades enligt sjukhusets direktör.

 6. Tycker det är anmärkningsvärt att Sverige har en statlig enhet som syftar till att berätta den ”sanna” sidan av utvecklingen i Ukraina, Syrien mm.
  http://marxism.se/2015/10/27/statlig-enhet-for-korrekta-nyheter/

  Att detta sker helt utan debatt är anmärkningsvärt. DN mfl har helt gett upp all form av kritisk journalistisk, allt som stämmer med vad de tycker/vill godtas. Men detta är ju något som även en ärlig liberal (om de finns) borde vara riktigt oroad över.

 7. I boken ”Konsten att sälja krig” av Pierre Gilly, så är avsnittet om Ukraina fascinerande.

  Där beskrivs alla tvivlare som propagandaredskap, alla som ifrågasätter är propagandister för Ryssland. För Ryssland tydligen, så behöver de inte få sin propaganda spridd, det räcker med att folk tvivlar på den andra verklighetsbeskrivningen. Där har ni västs propaganda idag, du är inte bara fiende när du skriver för fienden, du är fiende redan när du tvivlar på västs propaganda. Det är en oerhört framskjuten position och syftat till att tysta alla former av kritik, alla andra frågeställningar alla andra verklighetsbeskrivningar.

  Jag använder här ordet fiende, för det är rakt och ärligt, men ord som ”nyttig idiot” osv är bara förskönande omskrivningar för fiende. Jag antar att det inte bara är privatpersoner och mindre skribenter som får förklarat för sig att om de inte återger världsbilden exakt som väst vill ha den, så är de fiender, säkerligen har de större dagstidningarna fått detta förklarat för sig.

 8. Hur går det med Rysslands kamp mot USA´s jihadist-kolonner i Syrien? MSM handlar uteslutande om västs kamp mot Daesh Mosul, men det är ju bara ett krig mellan olika imperialistlakejer. Det viktiga är att Syriens valde president sitter kvar.

 9. Garanterat att de nyttig idioterna Mattias Carlsson och Josefin Sköld skulle skriva något i stil med ”Avslöja Israels lögner.” Omvärldens kritik mot denna avskyvärda stat ökar, men det känner man inte av i västs fri att ljuga-media.

  http://en.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13950709000873

  Trots det har Israels fortsätt med sina brott mot mänskligheten och snart kommer den att inneha rekordet för att vara den enda stat om konsekvent bryter mot folkrätten i 70-år. Denna terroriststat har nu infört ”‘Two Hour Per Week’ Water Supply Limit On Palestinians”.

  http://www.globalresearch.ca/israel-impose-two-hour-per-week-water-supply-limit-on-palestinians-is-it-a-crime-against-humanity/5553405

 10. Den här bloggen har hindrat den påstådda ryska invasionen av exempelvis Ukraina.

  Man kan läsa bland de proryska rebellerna berättelser om striderna när de var som värst. De odlade ofta myten om 200 ryska spetsnaz med mera, detta påstås ha varit avgörande för att hindra Ukrainska militären och de nazistiska frivilligbataljonernas frammarsch mer än en gång.

  För att vara nyttig idiot, måste man faktiskt vara nyttig och idiot. Denna bloggen och många skribenter här må ha försvarat Ryssland från diverse påhopp, men detta har förmodligen inte varit till nytta alls för någon. Idiot kan man givetvis diskutera. Men skall vi snacka nyttiga idioter finns det inga som under konflikten varit nyttigare än de som spridit rykten om massiva ryska truppförflyttningar i östra Ukraina, de nyttiga idioterna fanns långt upp i den politiska ledningen i landet. De är både nyttiga, för de sabbade de egna truppernas stridsmoral och möjliggjorde för rebellerna att med en väldigt liten styrka stoppa betydligt starkare styrkor att avancera och gjorde den Ukrainska sidans framryckningar långsamma.

  En nyttig idiot är den som faktiskt är nyttig och idiot är den som tror att den motverkar fienden, men i själva verket gynnar hen.

 11. Idag kan man på SVT:s nyhetssida och på text-TV läsa att det varit anti-Putindemonstrationer i Moskva och att 380 människor gripits https://www.svt.se/nyheter/utrikes/over-200-demonstranter-gripna-i-moskva Från en annan källa får jag dock veta att demionstrationen var ultra-nationalistisk och höger-extremistisk. Denna källa var inte Russia Today eller Sputnik, utan BBC World News klockan 17 GMT.

  Att den svenska inställningen till Ryssland är att man nu också kan liera sig med fascister bekräftas återigen. På svenska Wikipedia sägs det inget om att ledaren Deslav Malcev är ultra-nationalist, populist och rasist (”Gula faran”) https://sv.wikipedia.org/wiki/Vja%C4%8Deslav_Malcev vilket däremot görs klart på den engelska https://en.wikipedia.org/wiki/Vyacheslav_Maltsev#Political_views