Panoramio, ett tips för Fotointresserade
Idag firar jag ett litet jubileum, jag har fått min hundrade bild antagen av Panoramio för inplacering i Google Earth. Det låter kanske underligt men det är den sajten Panoramio.com som väljer ut de bilder som senare kommer att visas i Google Earth, och just idag på morgonen så kom min hundrade in.

Den skarpögde kan se att de senaste bilderna har 0 views, men det beror på att de godkänts inatt och att de ännu inte syns i Google Earth, det dröjer ytterligare någon vecka innan Google har lagt in dem. De bilder som jag har laddat upp tidigare kan ofta ha hunnit få 3-400 betraktare, i något enstaka fall över 500. Som fotograf så är det dessutom mycket intressant att se vilka bilder som besökarna tittar närmare på, det är inte alltid de bilder som jag själv gillar mest som drar till sig stora betraktarskaror, något som tål att funderas på.

De bilder som är uppsända till Panoramio finns här, och en annan bra grej, förutom att de syns i Google Earth, är att de normalt är fria att använda på bloggar och andra hemsidor om man anger fotografen. Det kan skilja mellan olika fotografer men de allra flesta är flaggade som fria.

Själv tillhör jag dem som är roade av att använda Google Earth, det betyder också att jag ofta klickar på foto-
ikonerna, det är lite märkligt när man kollar t.ex. på ökenområden att det finns bilder även från dessa ställen, och det man inte ser på satellitfotot finns det ofta detaljerade bilder på taget från marken. (texten fortsätter under annonsen)


Jag tycker att alla som brukar fotografera sin omgivning borde skicka upp sina bilder dit, man behöver inte ha en kamera för tusentals kronor, och får man inte in dem så kan man alltid ta bort dem efteråt. Om inte annat så lär man sig vilka bilder som andra väljer att titta extra noga på, säkert tänkvärt för den fotointresserade…

it Andra om: , , , , , , , ,


7 svar till “Panoramio, ett tips för Fotointresserade”

  1. Det är verkligen något speciellt med dina bilder och det är mest därför jag gått in på den här bloggen hittills, men jag visste inte att du var fotograf också.

    Grattis till den hundrade bilden!

  2. det går alldeles utmärkt att själv lägga bilderna i direkt i Google Earth, alla mina bilder som jag laddat upp visas efter en eller två dagar :)

      • Jo, det är den säkert. Får ta bilder nästa gång jag är & hälsar på & inte har hunden med mig. Fanns en del bråte med uppstickande spikar & glassplitter när jag kikade in genom fönstren…