På spaning efter Sparvhök – Dagens bild


Jag vet inte hur många som uppmärksammade DN:s fina bild på en sparvhök som åt en duva till frukost -inne- på Centralen i Stockholm i förra veckan. Först trodde de att det var en duvhök, men så fick de anledning att visa den fina bilden en gång till eftersom de insåg att det var lillebror, en sparvhök.

Det var Roger Turesson som tog DN-bilden och jag tror att han var lika häpen som alla andra som passerar förbi. Bilden är tagen på samma plats som min egen bild, fast något närmare Klarabergsviadukten och de övre ingångarna till Centralen. Gå till DN:s sida och titta närmare på bilden, den är helt enkelt suverän!

Visst kan sparvhökar vara tämligen oblyga ibland, men att fågeln följt efter duvan in på centralstationen och ogenerat smaskar i sig fångsten på ort och ställe, trots alla passerande människor och DN:s fotograf är nog tämligen unikt. En rutinerad naturfotograf kan få jobba i månader för en sådan bild, men här bjöds alla på en naturupplevelse mitt inne på Centralen. När jag passerade några dagar senare så kom jag in på stationen den vägen och jag kunde inte, mot bättre vetande, låta bli att kika runt på bjälkarna i centralhallen för att se om pippin hade insett att det var goda jaktmarker och stannat kvar. Men det hade den förstås inte, men det är skojigt att konstatera att rovfåglar ibland kan vara tämligen oblyga.

Och javisst, jag hade definitivt inte haft något emot att själv ha tagit bilden på sparvhöken inne på centralen. En given kandidat till Årets Bild 2011…

Bilden i DN dag ett och i DN dag två.

it , , , , , , , ,


8 svar till “På spaning efter Sparvhök – Dagens bild”

 1. Sparvhök jajamen! Bra situationsbild. Orädd o tuff dessutom. Härligt! Dessa äckliga duvor som förpestar staden borde decimeras. Fram för fler sparvhökar i centrum!
  Vår lokala DUVhök jagar bakom huset mot skogen då blir det ett jä–la liv när andra fåglar varnar fast då har han/hon hunnit klippa en fågel redan.

  • Vad vore Europas torg utan de fina duvorna och deras hemtrevliga kuttrande? Och vilken majestätisk syn när de kommer dalande på sina starka vingar och tar mark hur elegant som helst!

 2. Fotografen, Roger Turesson, berättar i ett mejl till mig: ”Jag var på sossarnas kongress i nya Waterfront och hade varit nere på centralen för att käka lunch. Det var en osannolik scen och jag var också förvånad över att jag kunde komma så nära. Jag satt säkert kvar en 5 – 10 minuter innan jag beslöt mig för att låta sparvhöken få käka vidare i fred.”

  Jag hoppas att bilden sänds in till Pressfotografernas Klubbs årliga tävling – Årets Bild !!

  Har du inte kollat redan så se här: http://www.dn.se/sthlm/en-sparvhok-ar-en-sparvhok-och-inget-annat

 3. En Canon 7D och ett objektiv med ungefär 24 mm brännvidd, 1/200-dels sekund, bländare ca 7 och ISO 400?

  • Huh?

   Nää, en Nikon D3 använde han säkert, möjligen en Canon EOS 5D Mark II, men jag skulle tro att det var Nikon, om nu fabrikatet på kameran spelar någon roll. Men annars tror jag att de värden du gissar kan stämma hyfsat väl. Vidvinkligt och en meter från pippin ser det iaf ut att vara, men som sagt en Nikon var det nog.. :-P

  • Tack. Jag undviker att använda olika filter och mekka med färger och kontraster, även om det kan vara skoj ibland..