Nu är den förb#%&ade sommaren här


Den här fulingen tror jag att jag visat förr här på hemsidan, jag är inte riktigt säker men jag tror så. Det är en Broms och jag valde mellan den och ett antal bilder på gaddsteklar där bromsen vann eftersom jag tycker att det är en av de elakaste insekter jag har kommit i direktkontakt med.

Visserligen trampade jag ner foten i ett jordgetingbo på Ornö någon gång i mitten av 50-talet och fick 14 (fjorton) getingstick. Dessutom hade jag ett antal urförbannade getingar i det ena byxbenet ett bra tag innan jag fick av mig byxorna, det var inte kul, om man säger så. Bildens broms var cirka tre-fyra centimeter lång med andra ord ett rejält exemplar, nu finns det säkerligen en hel bunt med underarter och vilken grupp denna tillhör vet jag inte.

Möjligen är rubriken lite väl spetsig, men det beror delvis på att jag nu har dragit på mig en sommarförkylning. Jag hostar och kraxar, det i kombination med ett väder som känns minst sagt tryckande får till resultat att det syns även i hemsidans rubriker. (Högerklicka för en större bild..)

it Andra om: , , , , , , , ab123 gp sr dn12 svd12


10 svar till “Nu är den förb#%&ade sommaren här”

 1. verkar kunna bli en bra sommar i år, SAAB är ju sålt nu med, så här skiner solen lite extra:)

 2. Å fy för fanen. Finns det något lebbigare än en stor dj*****a Broms. Skulle möjligen vara ett helt gäng med uppretade och fientliga Getingar eller en rent våldsam Lappländsk koncentration av Mygg och Knott.

  • Lappländska myggkoncentrationer i all ära…men ”världsrekordet” i mygg är noterat i Domta utanför Enköping med ohyggliga 89 500 st blodsugare i EN fälla. Och den som tillbringat en sommarkväll i Tärnsjö (västra Uppland) vet vad ”mycket mygg” innebär.

 3. Jag stannade på 90-talet bilen vid ett stort kalhygge i Värmland, nära sjön Stor-Ullen. Jag skulle kolla på vackra stenar man kunde ha på tomten eventuellt. Bromsarna utsåg mig till roten av det onda, attackerade mig i flock, några hann bita av mig på det ondaste sätt bara bromsar kan: litet Hitchkock-känsla, otäckt så det förslår!
  Härliga minnen man har bland alla möjliga, du verkar ju också ha några roliga!
  Enspaltigt, med härliga bilder, åhhhh! Krya på dig och hälsa till kurerande sambon;)

 4. Jordgetingar väcker minnen. Grävde ut ett sådant bo för hand, tror det var getingsommaren 1955. Var rätt rejält stucken efteråt. Och någon honung hittade vi inte!

  Håller inte med dig om att bromsen är elak. Den gör vad den måste. Är, vid närmare betraktelse, vacker. Å andra sidan tycker jag att fästingen är det också. Det innebär inte att jag tycker om att få fästingar eller bromsbett även om det brukar bli ett antal varje år.

  • Jordgetingar väcker minnen. Grävde ut ett sådant bo för hand, tror det var getingsommaren 1955. Var rätt rejält stucken efteråt. Och någon honung hittade vi inte!

   Honung?

   • Vi kallade dem för jordbin och trodde det skulle finnas honung. Man kan inte allt när man är åtta år. Med kortbyxor och kortärmad tröja blev det rätt många stick över hela kroppen.
    Var troligen ganska immun mot getingstick den sommaren för det var så gott om dem. När jag var ute och badade var det massor av getingar i saft och mackor. Det gällde att mosa dem lite försiktigt med handen så man inte sabbade matsäcken. Det blev många stick då också. Men getingar bodde ju i getingbon som vi visste hur de såg ut. De här såg annorlunda ut, mer bi-lika, och bodde i marken. ”Kakorna” vi grävde upp såg också ut som honungkakor. Där ser man faran i att döma folk och fä efter utseendet!

  • Det finns faktiskt inget som heter just jordgetingar, utan det här helt vanliga getingar som bygger sina bon under marken bara. Orsaken till att vi uppfattar de så kallade jordgetingarna mer aggressiva, är att boet skakar när vi går på det – jämför om du ruskar om ett getingbo som hänger i ett äppelträd.

   Myror kom ursprungligen från getingar, eller bin. De byggde bo under marken och senare tappade de sin flygförmåga – utan när de svärmar då. Rödmyror och Gulmyror har kvar sin gadd – ett arv från sin urmoder. De enda samhällsbyggande djur är människan och typ bin. Samhällsbyggande insekter är alla patriarkat. Det styrs av en drottning och soldater och arbetararea är alla lyda kvinnor, eller systrar rättare sagt. De har överlevt i över 50 000 000 år. Kanske vi människor går samma öde till mötes?