Min farfar på en kolmila, Dagens bild

Jag har berättat några gånger att jag håller på att sortera bilder, det har jag gjort ett tag nu, dock inte varje dag. Idag har jag kikat lite på mina egna familjebilder från förr, bilder som förställer äldre släktingar.

Den här bilden föreställer min farfar på en kolmila i början av femtiotalet. Den är tagen av en av tidningen Året Runts fotografer i samband med att man berättade om honom och en historia som gått i släkten ett antal år. Hans bror hade nämligen ”försvunnit”. Det visade sig senare att han hade rest till Norge från Arvidsjaur där de bodde med sina föräldrar. Hur man letade rätt på honom betraktades tydligen som som läsvärt eftersom veckotidningen gjorde ett reportage om saken.

Min farfar var småbrukare, kronotorpare, och familjen livnärde sig på det de kunde få av djuren, åkrarna och skogen. En sak som bidrog till försörjningen var ett antal kolmilor som man gjorde regelbundet, men milorna skulle vaktas varför familjen fick hjälpas åt. Men det var ingen brist på barn, min far hade nio syskon. Jag vet inte om flickorna var delaktiga i vaktandet av den/de aktuella kolmilorna, men jag utgår ifrån det eftersom det var många munnar att mätta.

Det är rätt kul med gamla bilder, jag hittade en som förställer undertecknad vid 14 månaders ålder, efter att ha scannat in den så mejlade jag den direkt till mina egna barn. Tyvärr fick mina barn inte träffa sin farfars far, synd för det var en himla mysig gubbe. Jag visar bilden eftersom jag beskylldes för att sakna proletär bakgrund av en av mina läsare, och då passar den ju bra.. :-P

it Andra om: , , , , ,

  13 comments for “Min farfar på en kolmila, Dagens bild

Comments are closed.