För några dagar sedan såg jag en trailer på SVT som handlade om när Vasa förliste, programmet som man gjorde reklam för skulle handla om den delen av rennässansen, då Vasa sjönk. Vi vet en del om Stockholm, men överraskande mycket information saknas. Själv bestämde jag mig för att se programmet.
SVT 1 20.00 27/12 ”Seriestart: Vasa 1628 – människorna, skeppet, tiden. Del 1 av 2. Anders Wahlgrens dramadokumentär i två delar ger en inblick i hur vanligt folk levde för fyra hundra år sedan, under den tid då Vasaskeppet byggdes. Vi får följa några människoöden i en hård tid, i skuggan av ett krig som kom att kallas trettioåriga kriget.”
Bilden ovan är tagen på Medeltidsmuseet och föreställer något slags kiosk där man tänkt sig att en brödförsäljare bjöd ut sina varor, jag tog bilden för några veckor sedan då jag besökte stället. Och precis som vanligt tror jag att andra är intresserade av sådant som jag själv intresserar mig för…
it Andra om: Medeltiden, Gamla stan, Dagens bild, SVT, Historia, Stockholm, Stockholmiana ex ab dn svd
Tweet
5 svar till “Medeltida brödförsäljare i Stockholm? – Dagens bild”
Jag undrar om 1600-talet brukar räknas till medeltiden. Om medeltiden är perioden mellan antiken och renässansen inträder 1600-talet med god marginal efter medeltiden. Men indelningar av det slaget kan ändras under historiens gång och utformas på olika sätt.
På 1600-talet, skulle jag gissa, kallades butiken på fotografiet troligen för en bod (vilket ännu i vår tid är det isländska ordet för affär). Ordet ”kiosk” misstänker jag är en 1700-talsimport från Turkiet.
Säkert, men den finns på medeltidsmuseet så även om renässansen kan sägas ha börjat så är det ett gränsfall. Att jag kallar den för ”kiosk” har med utseendet att göra oxo. Och förlagan till brödförsäljaren kommer säkerligen från sådant man har grävt fram, och Gamla stan var väl bebyggd redan i samband med Gråmunkarnas intåg..
Man brukar kalla tiden efter medeltiden för den tidigmoderna tiden. Medeltiden tog slut på 1520-talet i Sverige i och med Vasa och införandet av protestantismens. Vi var lite sena, precis som med allt annat. *historienörd* :)
Lite löjligt att anmärka på ordet kiosk kan jag tycka.
Hej, Micke F. Jag anmärkte inte på ordet ”kiosk”. Jag tyckte bara att jag ville göra en reflexion där.