Light Pillars igen – Nattens Bild


Light Pillars, Vertikalpelare
Den 30 december såg jag Light Pillars (Vertikalpelare) för första gången i mitt liv. Jag tog givetvis fram kameran och fotograferade fenomenet. För en timme sedan såg jag att ljus reflekterades märkligt, precis på samma sätt som den natten i december så klockan tre kollade jag igen. Men visst, bilden togs 03.10…

När SMHI skulle kolla på detta väderfenomen så var de tvungna att slå upp saken, så ovanligt är det. Fenomenet är ungefär samma sak som vädersolar, fast på natten. Det bildas iskristaller i luften när det är kallt, dessa kristaller reflekterar ljus rakt upp om det är absolut vindstilla som nu. Därför kan jag nu igen visa en busfärsk bild på dem från Haninge.
[column width=”49%” padding=”2%”]
light pillars
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Apropå Aftonbladets text så tror jag fortfarande att det är utomjordingar som beamar upp ”Liberaler” tillbaka till sina hemplaneter… :)

Zoran Cale/Mitt i Haninge 17/1: ”Fenomenet med vertikalpelare är ovanligt. När Jan-Inge Flücht sökte på nätet hittade han inga liknande bilexempel från Sverige. SMHI:s metrologer var tvungna att leta i litteraturen. – Det här var nytt för mig och mina kollegor också. Det är inte ofta vi får in den här typen av rapporter. Men fenomenet kan uppstå nu eftersom tempera-
turerna ligger under det normala, säger Alexandra Ohlsson (SMHI).”

Bilden i AB + Wiki + 30 dec + 17/1 DN om Vaken Medborgare :)

intressant Tags : , , , , , , , t
[/column]


28 svar till “Light Pillars igen – Nattens Bild”

 1. 2 gånger samma vinter, det var som fan.
  Ser ut att vara samma lampor som förra gången med?

  • Jepp, det är samma riktning oxo som synes. Det är lustigt, jag såg att det var på ”G” genom en vit lampa som jag inte ser genom mitt fönster i vanliga fall, men vid dimma och ibland annars oxo ser jag skenet runt den. Det var det som gjorde att jag kollade igen. F.ö. är det TRE gånger samma vinter. Några dagar efter 30/12 09 såg jag dessa Light Pillars igen, något svagare än första gången. Så nu är det tre gånger.

   Bilden kommer på Aftonbladet.se inom en timme från nu, jag sålde den till dem eftersom tidningen Mitt i Haninge knappast vill köpa en likadan bild till… :-)

   http://jinge.se/dagens-bild/liberaler-beamas-upp-till-rymdskeppen.htm

 2. ” Apropå Aftonbladets text så tror jag fortfarande att det är utomjordingar som beamar upp ”Liberaler” tillbaka till sina hemplaneter… :) ”

  Jag håller med ! Dem får gärna ta med sig några sionister även :)

 3. Sett detta fenomen förut, norrut märkligt nog. Har aldrig ringt in till SMHI eller nån tidning för det. Kul att du delar med dig, men hur ovanligt är det om det bara är så att folk inte hör av sig till SMHI?(inte en ifrågasättning utan en fundering) Tänkte då du sett det 3 gånger och jag har sett det, och säkerligen andra, utan att tänka på det?

  Fina bilder. Måste ha varit spännande att söka reda på svaret :)

 4. Det lär ju vara vänsterfolk som blir upp-beamade till sina hemplaneter och inte liberaler.
  Måste ha skrivit fel i ditt inlägg.

  • Det får man fråga. Och ja, jag fick betalt för den.

   Och tänker du kommentera igen så tänk på att man måste ha en mailadress som fungerar här..

 5. Märkligt. Radio Stockholm har sökt mig för att jag skulle delta i någon diskussion, antagligen om väder eller väderfenomen. Men att diskutera ljuspelare i radio skippar jag..

  • Märkligt :D Då det inte är en sådan speciellt ovanligt fenomen egetntligen, oavsett vad SMHI påstår. Det ser man ju bara i kommentarerna i aftonbladet. Däremot är det kanske ovanligt där i södra delarna, men verkar inte ens som så. Så Grattsi till uppmärksamheten iallafall! ^_^ Och ja…de fina bilderna såklart. Är ju säkert många där ute som precis som du aldrig sett sådant förut och om det inte vora ovanligt så skulle de inte bemöda sig att göra det till en nyhet, och då sprids ju inte fenomenet.

   • Nu litar jag inte speciellt mycket på kommentarerna i Aftonbladet om sanningen ska fram. Men visst, jag har sett fenomenet TRE gånger sedan 30/12 2009 så att det är knappast bara i Handen. Men det underlättar säkert att jag bor högt, har utsikt mot de ljusaste delarna på orten, men läser man SMHI:s kommentar så tycks det inte vara något som de hör talas om ofta. Jag litar mer på dem än alla norrlänningar som gnäller om 08… :-P

    • JAg bor i Linköping men är uppvuxen i Pite. Grejen är att jag sett detta fenomen många gånger, så många gånger så det inte är något man direkt lyfter ögonbrynen åt :) Är nog snarare det. Piteå har samma som Sthlm- Kusten- Fuktigt och sen blir det kallt :) Man kan lita på en Norrlänning ;) Bara att jag tror det ska va en speciell norrlänning innan han tar sig tid å lyfta på arslet och fråga SMHI om vad det är för något. Många har sett fenomenet- men få har undrat eller vetat vad det är antar jag- sådana som mig tex.

     ^_^ Ni har haft en ovanligt kall och snörik vinter. Som du säger- rätt omständigheter- då har du sett det vid flera tillfällen. Sen kan jag förstå att det är ens tor sak för de som aldrig fått uppleva fenomenet. Självklart. Jag tog aftonbladets kommentarer som exempel, men jag utgår från mig själv, som fd norrbottning ^_^ Utan hat mot 08:or då min egen mor faktiskt bor där ;)

     • Möjligt, men visst är det märkligt att SMHI säger att det är mycket ovanligt isf? Men de kanske sitter inne på kontoret jämt i Norrping…

      • Jag har inte en aning, visste inte ens om SMHI innan ajg började dejta en kille i Sthlm ;) Men det är mycket möjligt. Norrköping är ju söder om sthlm och de har säkert enstaka stationerade uppe i norra Sverige, eller maskiner som gör jobbet med inläsning och sådant. Kan abra be dig att lita på mitt ord :D Men det är ju ändå så, att många aldrig fått se det, precis som med norrsken. Jag har sett norrsken så många gånger uppe i Pite, men min mormor som bor nära stan- har aldrig sett norrskenet sen hon flyttade från Kiruna ;) Folk är olika uppmärksamma, eller benägna att fråga SMHI/ ta kontakt med väderleksmän eller vad de kallas.

       • Jodå, norrsken kan man se här oxo om man flyttar sig lite västerut så att inte Stockholms ljus tar bort allt. Jag har sett det en natt långt söder om Örebro, säkert 7-8 mil. Men mest har jag ägnat mig åt att reflektera radiovågor på norrsken. M.a.o. har jag mest ”hört” det…

        • PRecis. Men ändå kommer alla sörlänningar och säger ”Ååååååh norrrskeeeeeeeen msåt åka upp till norra sverige å se norrrakseeeeeen!” :D Fast de vackraste och mest praktiga norrskenen har jag sett jättelångt norrut, men norrsken som norrsken- fneomenet förekommer tydligen även utanför norrbotten.

       • Vad jag menar är; för oss som ser det så ofta så har det kanske aldrig slagit oss att det är ett fenomen? Är nog så jag ser på det. Eftersom jag själv vet vad jag sett :) Sen får SMHI säga vad de vill, uppenbarligen reagerar norrlänningarna som de gör för de blir upprörda, det blir ju en lögn, eller så tyder det på att SMHI helt dissat norra Sverige? Eller har väldigt lite koll på övriga Sverige än 08-området.

 6. Skulle det verkligen finnas så många liberaler därute ? En eller två strålar skulle ju kanske te sig rimligt, men tiotals på en rätt begränsad yta och dessutom en bra bit från Dalarö ? Näe …