Konstigt hus vid Waldemarsudde – Dagens bild


Igår fick jag en bild via e-post från en av bloggens besökare, den föreställde det hus som jag idag har kikat lite närmare på. Jag minns inte att jag har sett det tidigare, och jag blev inte ett dugg klokare av mitt besök. Fönstren är nämligen bara dekorationer, det ser ut som en kuliss utan funktion annat än att synas.På baksidan av huset finns det en bred trädörr, så möjligen är det ett förvuxet redskapsskjul eller något liknande, man kanske förvarar redskap som man sköter trädgårdarna med, vad vet jag. Jag frågade några arbetare på platsen, men de visste inte heller, och inte var något öppet på själva Waldemarsudde så gåtans lösning uteblev.

Men, som vanligt så finns det säkerligen välinformerade besökare här som kan tipsa om vad det är för något, inte ett enda riktigt fönster, men väl en dörr. Har jag rätt när jag tror att det handlar om förvaring av redskap? Här är en annan bild från Waldemarsudde.

it Andra om: , , , , ,


5 svar till “Konstigt hus vid Waldemarsudde – Dagens bild”

  1. Jag kan inte hjälpa till med vad just den här byggnaden har använts till, men eftersom vårt torp från 1890 har ett blindfönster så har jag forskat lite i varför man byggde på det viset.

    För att husen skulle vara symmetriska var det vanligt att man förr gjorde s k blindfönster i fasaden där man av någon anledning inte kunde eller ville ha ett riktigt fönster. Ett blindfönster kan vara utfört på lite olika sätt, det kan vara målat direkt på fasaden, det kan vara av träplank eller det kan bestå av riktiga fönsterbågar, men det sitter alltid bara i fasaden, dvs det finns inget hål genom väggen bakom fönstret.

    Vårt blindfönster har glasrutor och fönsterkarmar, identiska med torpets övriga fönster, men bakom glaset sitter det tjärpapp!

    Min gissning är att byggnaden på fotot har använts till förvaring av något som inte tålde ljusinsläpp, men att det stred mot byggherrens känsla för hur ett hus ska se ut att bygga fönsterlöst.

    Så långt blindfönstren, någon annan får hjälpa dig med byggnadens praktiska funktion.

  2. Det kan inte vara så att byggnaden döljer ett betongvärn från 2:a världskriget? Somliga av dessa värn var så anskrämligt fula att man var tvungen att kamouflera dessa med överbyggnader.