Idag har jag varit på Dårhuset – Dagens bild

Egentligen borde jag skriva ”i” dårhuset för det är precis där jag varit. Fast numera så är det renoverat och omgjort till bostadsrätter, men det finns saker som påminner om husets gamla anor, något som jag ska visa med bilder på Bilderblogg.se lite senare.

När det syns på denna text att det är en länk, ja då är Bilderblogg uppdaterad med ett par dårhusbilder. De som är geografiskt orienterade i Stockholm vet vad det är för område jag talar om, det är Danvikstull eller som man sa förr – Danviken. Det sägs ha sitt ursprung i betydelsen ”Danskarnas vik” men jag tror inte man har kunnat fastställa det med säkerhet. Danvikens hospital tillkom på initiativ av Gustav Vasa på 1500-talet, och den nuvarande sjukhusbyg-
gnaden byggdes på 1700-talet.

Den som har läst Per Anders Fogelströms böcker har kunnat bekanta sig med den bild han gav av det tidiga Stockholm, jag minns inte på rak arm men har för mig att en av huvudper-
sonerna hette Emilie och hamnade på dårhuset.

Bilden som jag visar här är Danvikshem, en mycket välkänd byggnad för dem som kommer till Stockholm sjövägen. Den som har mer faktauppgifter får gärna uppdatera oss andra.

it , , , , , , , ,

  3 comments for “Idag har jag varit på Dårhuset – Dagens bild

 1. Christer W
  11 augusti, 2010 at 19:47

  Vid något marinbesök lär franska flottan skjutit salut för det, de trodde att det var det kungliga slottet de saluterade. Och, visst påminner det om ett större slott.

 2. Claes
  16 augusti, 2010 at 15:50

  Du blandar ihop Danvikshem med Danvikens Hospital. Endast det senare har härbärgerat sinnesjuka.
  Se gärna http://sv.wikipedia.org/wiki/Danvikshem resp. http://sv.wikipedia.org/wiki/Danvikens_Hospital

  • 16 augusti, 2010 at 16:07

   Nope. Danvikshem är bilden här, Danvikens hospital är bilden på Bilderblogg. Hopspitalet hade ett ”dårhus” som oxo finns med på bilderblogg.

Comments are closed.