Hjorthagen och mystiskt lås – Bilder


Idag åkte jag ut till Hjorthagen för att hälsa på dottern, hennes man och två små illbattingar som råkar vara två av mina fyra barnbarn. Efter någon timme bestämde vi oss för att ta en promenad och gick via Lill-jansskogen förbi Allmänna BB och upp till Lidingövägen. Kortet/bilden nedan…
I bergväggen strax före Stadion sitter ett låt monterat i klippväggen. Nog för att jag har sett alla hänglås som sitter fastsatta i diverse broräcken i stan, men ett lås på en bergvägg verkar nog vara overkill. På hemvägen kom jag på att högerregeringen har tänkt sig att låsa in Juholt och eventuellt Sjöstedt, de vill väl inte ha dem springande lösa på stadens gator.

Skämt åsido så tror jag att det just är ett sådant, ett skämt alltså. Någon har upptäckt ett hål och har sedan gått hem och anpassat ett gammalt Assa-lås för montering, något annat kan jag inte tänka mig. Men man kliar sig lätt i huvudet när man ser det.
Innan vi hade kommit så långt passerade vi denna vackra gasklocka, jag minns inte vem som har ritat dem men de är mycket vackra. Vid tillfälle, och molnigt väder, så ska jag knalla runt för att ta fler bilder på platsen. Utbyggnaden av Hjorthagen är i full gång så man får hoppas att gasverksområdet är väldokumenterat redan..

it Andra om: , , , , , ,


9 svar till “Hjorthagen och mystiskt lås – Bilder”

  1. Finns ett av samma sort på min Söder-gata. Kan minnas fel, frågade någon som visste en gång, men undrar om det inte har med elsäkringar för gatubelysning att göra.

  2. Det är en nyckeltub avsedd för förvaring av servicenyklar (antagligen till fastigheten i fråga).

    Gasklockan är ritad av Ferdinand Boberg och restes 1890-93.

  3. Jag tror att det är en behållare med en annan nyckel i , att cylindern åker ut när man låser upp. Vi har liknande på våra dörrar. När Fastighets skötaren av någon anledning måste in i Lägenheterna så slipper man gå ner med nyckeln. man lägger den i stället i cylindern.

  4. När jag var ”liten” så plockade vi ur dessa behållare och slog hål på dem. Det var huvudnycklar till omkringliggande fastigheter.

  5. det finns nog en nyckel i en cylinder bakom låset. kan vara för åtkomst till ex hissbolag vid strömavbrott, räddningstjänst eller andra som snabbt behöver tillgång till låst utrymme, en huvudnyckel till många cylindrar mao

    cattis