Halo och Light Pillars

Halo

Idag vid lunchtid tog jag bussen upp till centrum här i Handen, då syntes en präktig halo som jag lyckades få en delbild av. Dessvärre så var det sista sucken på batteriet så det blev bara en. Nu ikväll syns s.k. light pillars från mitt fönster i vardags-
rummet, något som beror på samma sak, iskristaller som ligger hyfsat still i luften. Bilden under denna text har jag dock inte tagit ikväll, den tog jag förra vintern då det var så här kallt. (Temp vid bägge bilderna – 16-17° C)

Light pillars

it , , , , , , , , , , ab ex svd dn

  8 comments for “Halo och Light Pillars

 1. Micke
  1 december, 2010 at 21:45

  Cool i dubbel bemärkelse :-) Bra bilder!

 2. Haningebo
  1 december, 2010 at 21:54

  Jag var på tågstationen i Handen då och beundrade fenomenet länge. Trodde att det var en gammal hederlig regnbåge men det var det inte altså.

  • 1 december, 2010 at 22:01

   Nej. Det är iskristaller i luften, kristaller som ligger hyfsat stilla till skillnad från regndroppar. Annars är det ju samma fenomen egentligen, det är ljusbrytningen som skapar detta. Det jag kallar Halo kallar andra för ”tre solar” eller vädersolsfenomen. Tyvärr strulade mekanismen i kameran pga dåligt batteri, men det blir väl lika kallt i morgon på förmiddagen i morgon antar jag… :-I

 3. christian
  2 december, 2010 at 10:34

  ser ut som lightpillars på första kortet också men svaga, 2 st lr?

  • 2 december, 2010 at 10:40

   Både ja och nej, det är delar av Halon.

 4. Marcus R
  2 december, 2010 at 10:44

  Hur gör du för att ta en bild som halo-bilden? Hur undviker du att blända dig själv när du riktar kameran mot solen menar jag?

  • 2 december, 2010 at 10:56

   I det här fallet ingenting. Jag hann inte. Batteriet var för svagt för att sköta kameran, men hade det haft lite kraft kvar så hade jag exponerat så mycket av halon som möjligt med så liten bländaröppning som går. Nu fick jag lova att beskära för att få någon vettig information med i bilden som gör att man kan placera och relatera till den.

   Helst skulle jag komma upp högt och exponera efter ett värde under eller över solen, nu kör jag med slutartidsautomatik och styr alltid bländaren manuellt, men dessa funktioner tackade för sig i brist på ström… :-)

 5. Kurt
  9 december, 2010 at 17:50

  Juste bild!

Comments are closed.