Gamla stan, en lördag i Augusti ?I min förra bloggning så påpekade jag lite försynt att David Cameron inte tycks ha alla korna i spiltan, men ska sanningen fram gå gäller det nog undertecknad också. Idag for jag nämligen in till Gamla stan för att ta ett par exteriörbilder på Oxenstiernska palatset i Storkyrkobrinken.

Jag tänkte inte på att det är lördag utan insåg det helt och fullt först när tunnelbanan landade i stadsdelen ifråga. Det var knökmycket folk, något som kanske syns på bilden norröver på Drottninggatan. Hela Gamla stan var full av folk och en kvinna i trettioårsåldern hotade undertecknad med stryk.

Jo det är sant, hon och hennes manliga vänner höll på att lura rumpan av turister genom att flytta tre askar runt på en filt, gissar man rätt på var den gömda kulan befinner sig så får man dubbelt av det man satsade. Egentligen handlar det om bedrägeri och bondfångeri, och det är ett helt gäng som spelar och vissa av dem ”vinner” också en femhundring, något som drar till sig turisternas intresse. Eftersom det handlar om bedrägeri så tänkte jag ta en bunt bilder, vilket jag också gjorde.

Då rusar damen ifråga fram och beordrar mig att sluta fotografera. Vilket jag givetvis nekar, varpå hon kom ännu närmare. Min räddning blev att en annan man började fotografera verksamheten också, så hon fick mycket att göra. Men jag fick mina bilder men är osäker på om jag ska visa dem, det kanske kommer andra bilder från stadsdelen istället, i så fall lite senare.

it Andra om: , , , , , , ab ex dn svd


6 svar till “Gamla stan, en lördag i Augusti ?”

  1. För några år sedan stod det i tidningarna ganska mycket om denna illegala verksamhet, som polisen inte har resurser att stoppa. Har själv plåtat dem, vilket inte alls gillades av spelarna.
    Ang. detta med att plåta gatubilder så händer det ofta att man skriker åt mig att det är förbjudet att plåta. Har haft många diskussioner med folk om detta och det har varit väldigt obehagliga diskussioner och jag har faktiskt haft fingret på 112 numret på mobilen.

    • En polis som rullade segway på Drottninggatan och en annan på Västerlånggatan skulle kunna störa de där bedragarna mycket. Men det är väl med polisen som med övriga offentliga sektorn, i ökad utsträckning läggs (de krympande) resurserna på pappersvänderi/tangentbordsduttande, på bekostnad av arbetsuppgifter som det är något bevänt med.

  2. Även jag blev påhoppad av ett gäng askflyttare. En kille beodrade mig att sluta fotografera så jag blev tvungen att upplysa vederbörande om vilka lagar som gäller i Sverige.