Fejkade bilder (bildmanipulation)


Igår visade jag en bild som jag tagit i Italien. Dessvärre är inte bildkvaliteten bra, men den får duga som exempel, i alla fall tills jag lyckas bättre med konverteringen. Men den högra bilden är – manipulerad..

Bilden är ”Terjad” som det kallas idag efter att det visade sig att Terje Hellesø inte var en riktig naturfotograf utan endast en man som var duktig på Photoshop. Men han är inte ensam, det är många som ändrar i bilder vid behov, och detta är en sådan bild som blir bättre efter ett litet ingripande.

Tittar man på den vänstra bilden så ser man en parkerad bil, tittar man noga så ser man två bilar. Så kan vi ju inte ha det i en så inbjudande omgivning, eller hur. Det är tämligen enkelt att klippa bort bilarna och trolla fram bakgrun-
den med lite klipp och klistra, och framför allt – det är skojigt. Så här i efterhand kan jag tycka att färgkranarna är felställda, möjligen kan jag försvara mig med att den bild jag haft tillgång till har dålig upplösning.

Det kan vara värt att lägga på minnet, denna manipulation har varit enkel för mig att åstadkomma, tänk då vad ett proffs kan göra. Lita aldrig på bilder, de kanske säger mer än tusen ord, men alla kan vara lögn från början till slut.

it Andra om: , , , , , , , ,


5 svar till “Fejkade bilder (bildmanipulation)”

 1. Du har helt rätt, det är förbaskat roligt att ”fuska” med bilder! Jag är själv utbildad retuschör, på den gamla goda tiden. Är man noggran och har bra material att jobba med så finns det ingen gräns för vad man kan göra. Utan att det märks!
  Hoppas du ursäktar att jag själ ide´n , med nåt liknande i min blogg, så småningom?
  (kan ju länka till dig och nämna att du fick mig att ta upp denna syssla igen.)

 2. Att ta bort bilar tycker jag passar in i begreppet ”Terjad”
  men att ändra ljus, färg/temperatur och skärpa till vet jag inte om jag tycker faller in där. Inte heller om jag ens tycker att det är ”lurigt”. I vart fall är inte min kamera exakt när det kommer till ljus och färg och för att se samma sak på skärm (låg upplösning) som man gör på en pappersbild behövs det ofta lite extra skärpa. Eller ber jag nu bara för min sjuka mor?

  • Det tycker inte jag heller, och menade det inte. Ville bara berätta VAD jag gjort förutom tagit bort ett par motorfordon som störde mig.

 3. Fotosidan.se har en definition på ’manipulerad’ bild: http://www.fotosidan.se/cldoc/info-unmanipulated.htm?__style=help som jag försöker följa när det behövs men jag tycker nog också att det är syftet och budskapet som styr lite. I Terjes fall är det ju självklart manipulering som avser att luras. I ditt fall är det tveksamt om de borttagna bilarna är ’lur’ på det sättet, om man nu inte vill använda bilden som bevis för att gatan var tom eller liknande men det är ju naturligtvis alltid snyggast/ärligast att tala om vad man gjort…