Igår var jag ute och åkte ångbåt i Mälaren, som jag också skrev om på bloggen. Med på båten var också cirka två hundra indier vilket begränsade min rörlighet. Jag funderar på att hoppa på en Vaxholmsbåt endera dagen så det kommer nog fler bilder.
Detta ”örnnäste” ligger nära Drottningholms slott, möjligen ett ställe dit kungen kan dra sig undan med en bunt kaffeflickor eller så, jag vet inte. Under alla omständigheter verkar huset vara rustat för att ha koll på omgivningen, och möjligen också de som färdas på vattnet. Eller så är det en fågelskådare som är allergisk mot myggor..
it Andra om: Mälaren, Drottningholm, Örnnäste, Miljö, Hus, Utsikt ab1 gp sr svt dn12 svd
6 svar till “Ett bra ställe för kaffeflickor?”
Möjligen både och?! Fin bild, och vilket plejs.
Jaha, tvåhundra indier… Indien är ju på väg att bli en ny supermakt, men till vilket pris?!
Den hinduistiska högerregeringen håller på att begå ett folkmord i stor skala mot ursprungsfolket adevasi i centrala indiens skogsområden. Varför? Jo, på grund av regeringens och allierade privata bolags stora profithunger/girighet när det gäller vinster från Bauxitbrytning (aluminium som kan utvinnas från adevasibefolkningens traditionella skogs och bergsområden.
Men adevasifolket vill inte flytta på sig så vad gör regeringen då? Jo, man har skapat speciella paramilitära miliser som trakasserar adevasibyarna, mördar, våldtar rånar och bränner ner byarna. Många adavasimän och kvinnor finner sig inte i detta utan har anslutit sig till naxalitguerillan som nu behärskar stora delar av de centrala skogsområdena.
När naxaliguerillan slår tillbaka och dödar ”poliser” ur milisen så kallas de terroster av den indiska regeringen. Det verkar som det indiska styret har lärt sig en del av George W Bush!
Nu har regeringen inlett en operation ”Green Hunt” där guerillan och deras adevasianhängare ska utplånas. Ett folkmord av hemska proportioner är på väg att begås.
Den största kritikern av den indiska högerregeringens vidrigheter är den indiska författarinnan Arundhati Roy som tidigare uppmärksammat förtrycket i Kashmir och nu besökt adevasifolket och skrivit boken: ”walking with comrades”.
Kapitalismens allra fulaste ansikte visar sig i Indien just nu!
Läs mer på: http://www.indiensolidaritet.org/
I medelinkomstlandet Indien, vanligen framställt som en nyliberal framgångssaga, är 42 % av invånarna (500 miljoner) extremt fattiga, medan 845 miljoner är fattiga enligt Världsbankens mått. Enligt en annan rapport har andelen som lever under svältgränsen ökat med 20 % på landsbygden sedan 15 år tillbaka. (.http://www.thehindu.com/opinion/columns/Chandrasekhar/article2910006.ece). Samtidigt har antalet dollarmiljardärer ökat snabbast i världen, från 27 år 2008 till nu 115 personer. De 8 200 (0,006 % av befolkningen) rikaste med en rikedom motsvarande 200 miljoner svenska kronor eller mer äger 70 % av landets tillgångar (http://www.etableringutomlands.se/indien/indien/item/rika-indier-aeger-945-miljarder-dollar). Indien är ett av flera länder där en (kraftig) ökning av BNP går hand i hand med oförändrad eller ökad fattigdom.
Sverige och USA är andra exempel, med andra fattigdomsmått, allt enligt officiell statistik.
Kan det rentav vara något fel på det ekonomiska systemet?
Det är absolut något fel på det ohämmade kapitalistiska systemet! En omdefinering av vad ordet ”progress” (positiv utveckling) behövs enligt den indiska författarinnan Arundhati Roy. Är det verkligen en positiv utveckling när gruvbolag vräker lokalbefolkningen från deras byar (så att de blir fattiga sluminnevånare i städerna) och sedan skövlar och förgiftar skogarna, bergen och floderna? Eller är det positivt att man bygger jättelika dammar som dränker stora landområden och tvångsförflyttar människor. Allt detta för att några redan extremt rika kapitalister ska öka sin profit ännu mer.
Nej, det är inte ”progress” menar Arundhati Roy. Man borde istället låta byarna få ökat självbestämmande över sin egen mer sunda och småskaliga utveckling som kan ske i harmoni med miljön.
Som det nu är sker en enorm omfördelning av resurser/naturtillgångar och inkomster från de fattiga landsbygdsbefolkningarna till de redan välbesuttna i städerna.
Det ser ut som Lyran. I så fall kan jag rekommendera ett besök och fika. Man brukar kunna gå upp i tornet om man vill. Fast jag har för mig det finns ett liknande hus närmare Drottningholm kanske är det detta du har på bild. Nåja, åk till Lyran landvägen ändå.
Det passar ju bra med kaffeflickor isf..
Men nej, tornet sitter på husets tak..