En Djävul i Haninge – Dagens bild

På morgonpromenaden här i närheten av bostaden så gick jag den vanliga rundan, dels för att titta om jag kunde se var sparvhökarna har slagit ner sina bopålar men också för att det var tidigt, för tidigt för de flesta.

För ett par veckor sedan så konstaterade jag att ett par talgoxar hade tagit detta hål i besittning, och det verkade som om de redan hade ungar som var hungriga. En av dem flög fram och tillbaka som en liten skottspole, möjligen var det hanen som matade honan som låg på ägg. Man kan förstås se efter då hålet sitter bra till för människor, men de allra flesta låter bli att störa dem liksom undertecknad.

Nu gick jag förbi igen och fick syn på hur det ser ut idag. Något praktarsel hade stoppat ner en pinne och rört om. Hade jag sett det hända så hade jag tagit till våld, utan tvekan. Men nu är gärningsmannen okänd och det är antagligen tur för oss båda. Det kan givetvis vara en unge som ännu inte blivit gammal nog för att förstå vad han gör, men jag blir förbannad likafullt. Själv har jag klurat på att sätta på ett litet ”tak” över ingångshålet för att skydda det mot alltför häftigt regn, synd att jag inte hade gjort det eftersom det hade försvårat illgärningen.

Jodå, jag såg att Staren har kommit, men någon sparhök såg jag aldrig. Två hackspettar satt och hackade, det lät nästan som om de kommunicerade med varandra, men det var idogt hackande i en elstolpe respektive ett lövträd. Möjligen var de ett par… it , , , , , , , , , ,

  4 comments for “En Djävul i Haninge – Dagens bild

 1. 16 april, 2011 at 10:32

  Så sorgligt. Vad rör sig i huvudet på en människa som gör så. Enligt EU:s fågeldirektiv och jaktlagen är alla fåglar fredade under häckningsperioden och så länge ungarna finns kvar i boet. Fick styrelsen i min bostadsrättsförening att, efter hänvisning till direktivet, stoppa ”vän av ordning” som varje morgon stod och rörde om i granen med en lång krokförsedd käpp vid min balkong med syfte att riva ned påbörjat bobygge av ringduvor. Tyvärr för sent fåglarna gav upp.

 2. Kristina
  16 april, 2011 at 15:42

  Vilka idioter det finns! :-(

 3. Leif Kjellberg
  17 april, 2011 at 01:06

  Har sett fastighetspersonal i high-tech gettot i Kista, där jag jobbar, skaka ner fågelbon ur träden på innergården.

 4. Leif Kjellberg
  17 april, 2011 at 01:25

  Här sammanlever jag och min obevingade sambo med två par små papegojor. Två nymfparakiter, sällskapliga och snackiga och ett häckande par agapornis dvärgpapegojor. Möjligen utökas snart familjen eftersom fru Josefin Agapornis nu ligger på fyra ägg i holken. Farsan, Upphittade Orvar verkar bli en bra farsa. Han är heltidssysselsatt med att mata fjejen på äggen.
  Ja, Orvar är faktiskt upphittad. Han tillhörde en kull av unga agapornis som någon jävla idiot i Sollentuna oavsiktligt eller medvetet, släppt ut i naturen. Nu har han en flickvän här, och att de jobbar på att fortplanta sig bör, enligt expertisen, vara ett tecken på att de trivs.

Comments are closed.