Den där dj&%ra snön!

Igår fick jag ett e-postmeddelande från en av de regelbundna besökarna på denna sida, orsaken var det massiva snöandet och hon sade att hon var less på snön ute och hon ville inte läsa om den heller.

Inställningen förstår jag, Aftonbladets läsarundersökning för någon timme sedan visade att endast trettio procent av deras nätläsare gillade läget, över hälften var ”dödströtta” på snön. För ovanlighetens skull tror jag att den nätundersökningen kom sanningen rätt nära. Folk känner sig hindrade från att gå ut, idag när jag tog den större bilden så var det minus 12° och det blåste ett antal sekundmeter. Trots min vargskinnspäls så frös jag redan efter tio minuters utevistelse.

Och det var inte speciellt lätt att gå heller, mycket av omgivningen såg ut som på bilden vilket betyder att en majoritet av pensionärerna inte kan gå ut. Och – eftersom jag är i bildvisartagen så kan jag inte undandra er min grannes balkong, fast i ärlighetens namn så bor det ingen i lägenheten ifråga. Det är relativt nybyggt och HSB vill ha 2,5 miljoner för lägenheten så snön lär nog ligga kvar till nästa vinter.

Väderprognosen då? Jo tack, det har redan börjat snöa och blåsa igen och enligt väderprognosen ska det snöa i morgon också. Tidningarna skriver just nu att det ska komma ett snöfall på tisdag också.

intressant Tags : , , , , , , , , , , dn12 svd12 ab12 gp Lös oxo: hampus lasse annarkia k&å loke anders t

  22 comments for “Den där dj&%ra snön!

 1. Ken
  21 februari, 2010 at 17:04

  Mer snö tack! Det här är ju riktigt kul för en väderentusiast.

  • 21 februari, 2010 at 17:07

   Vad ska du med den till? Lagra?

   • Ken
    21 februari, 2010 at 18:43

    Njuta av.

 2. Torsten (orginalet)
  21 februari, 2010 at 17:33

  Det är väl så här inlandis bildas.

  Härligt! Jag njuter av varje flinga!

 3. Krille
  21 februari, 2010 at 17:59

  Imorgon ska jag åka tåg, det blir minst sagt spännande. ;)

  Köpte resan redan för en månad sen, då kunde jag ju omöjligen förutse hur vädret skulle bli en månad senare.
  Att det skulle vara så illa som det varit senaste dagarna kunde jag inte ens drömma om.

  Såvida inte mitt tåg är inställt imorgon så åker jag nog, fram kommer jag väl nån gång iaf.
  Såg gnället på aftonbladet om att folk varit tvingade att sitta utan mat och vatten i 10 timmar.
  I många länder är detta vardag.
  Blir jag sittande i 10 timmar lär jag försöka sova större delen av tiden, tjänar ju inget till att sitta och gnälla och irritera sig på en situation man ändå inte kan göra något åt.

  • Ken
   21 februari, 2010 at 18:46

   Ta med dig mat och dryck är mitt råd och använd varma kläder förstås.

  • Ess
   21 februari, 2010 at 20:34

   Mitt tåg satt fast i ungefär 11 timmar… Åkte från Gbg 14.00 var i Stockholm 6 på morgonen dan efter. Det enda jag kan rekommendera är att du ska ha med dig en rejäl matsäck! Fanns ju ingen mat att köpa på tåget, o eftersom värmen försvann lite då o då kan det vara bra med rejäla kläder också förstås.

  • Krille
   22 februari, 2010 at 19:34

   Det blev inställt, kanske var lika bra.
   Fick iaf tillbaka alla pengar av SJ som t.o.m. ringde upp mig och informerade om att tåget var inställt.
   Bra service trots belastningen SJ har nu!

 4. Leif
  21 februari, 2010 at 18:31

  Hade jag bott under den balkongen så hade jag polisanmält HSB.
  Undrar vad arkitekten sagt om de snömängderna.

 5. Patrik Johansson
  21 februari, 2010 at 18:35

  Jag bor i Norrbotten. Du vänjer dig Jinge. Jag har inte haft barmark sedan Oktober. Snön lär ligga in i Maj månad. Jag tycker det är bra att Stockholm får uppleva lite norrländsk väderlek för en gång skull.

  Ta det lugnt!

 6. Kenta
  21 februari, 2010 at 19:23

  Jag behöver inte någon ursäkt för att stanna inne och kolla på OS dessa dagar, det är lite mer krävande på jobbet, var för lite över en vecka sedan ute och skottade snö i -34 det var inte någon höjdare, fast man blir härdad..hehehehe.

 7. Christer W
  21 februari, 2010 at 22:05

  Tänk om all den här nederbörden hade kommit i flytande form här i Mälardalen, det hade nog varit en katastrof. Förhoppningsvis så smälter snön långsamt och höjer grundvattennivån. Det är ingen tjäle heller, under snön är marken mjuk, nästan blöt så det kan vara så att snön redan nu smälter underifrån och det är bra.

 8. C20
  22 februari, 2010 at 00:16

  Håller med nedanstående – snö är ju grymt härligt. Nu behöver man ju inte åka upp till Norrland för att få bra vinter.
  Det är skönt att bara slänga sig i snön – man landar riktigt mjukt utan att ens ta emot sig :-)
  Den där balkongen på bilden som fyllts av snö som rasat ner från taket såg ju bara för skön ut, haha. Kul vore det och gå ut och skotta där också – bara ta en stor skyffel och vräka över allt över räcket – hehe
  Coolt har det även blivit nu när det varit några soliga dagar och solen värmer ett tak så snön smälter, sen så rinner vattnet av och fryser igen när det rinner ner – har sett flera ställen med 1-1,5 m istappar och vid Bro centrum såg jag ett stuprör som var typ helt ”infruset” i typ 1 dm tjock is som var helt klar (som glas)

  Att sen SL och SJ är askassa på att hantera snön är ju inte lite irriterande (jag drabbas också av SLs föseningar
  – senast idag var det tåget jag skulle åka med inställt), men inget som gör att man är ”dödstrött” på vintern.

  ”Aftonbladets läsarundersökning för någon timme sedan visade att endast trettio procent av deras nätläsare gillade läget, över hälften var ”dödströtta” på snön.”
  Det beror ju på hur frågan är ställd också – skriver dom typ ”är du trött på snön?” så är det troligt att ”gnäll-månsarna” svarar medan övriga inte bryr sig.
  Iallafall dom flesta jag känner gillar snön mer eller mindre – ingen säger att dom är trötta på den iallafall.

 9. Bosse
  22 februari, 2010 at 00:16

  En ganska normal ”gammaldags vinter” tycker jag. När jag växte upp på 60- och 70-talet var vintrarna ungefär så här varje år. En del vintrar var väl lite mildare och snöfattigare men en del var också ändå kallare och snörikare, så inget nytt under solen. Förresten Jinge, gillar inte du detta som är ovädersfantast? En riktig busvinter borde väl passa dig som handsken.

  Men annars är det väl så att man blir bekvämare med åren. Bara tre tältdygn för mig efter nyår, jag börjar softa till mig. ;-)

 10. 22 februari, 2010 at 09:11

  Balkongen är säkert 1,75 meter djup och ca 6,0 meter bred.

  • C20
   22 februari, 2010 at 14:36

   Jo det där tänkte jag på också, det måste ju bli rätt mycket vikt.
   Även om balkongen byggs med rätt god marginal för normala laster, så är det ju inte säkert att den håller för många ton och dessutom rörelseenergin om mycket faller ner på en gång
   En vikt på 400 kg/m³ stämmer nog rätt bra (kanske är ännu mer t o m) eftersom snön packas ju rätt bra när den fallit en bit – solid is väger ca 920 kg/m³ iallfall, så mer än det kan det ju inte väga.

   Det märks att många hus här är designade efter våra vanliga piss-vintrar som vi brukar ha i södra halvan av landet (takets lutning ock placering gör ju att all snö som rasar av taket hamnar på balkongen under)
   – det har ju varit mycket takras på senare tid också.

 11. 22 februari, 2010 at 17:58

  Det där med vargskinnspäls var en elegant passning till Carlgren.
  Morgan

 12. blingbling
  23 februari, 2010 at 00:10

  Jinge,

  kolla avståndet mellan räcke och vägg på bilden upptill och nertill, den där balkongplattan sviktar en del.

  • 23 februari, 2010 at 07:16

   Nej det gör den inte. Att du inte ser räcket hela vägen till väggen beror på att det är snö på väggen.

  • 23 februari, 2010 at 11:47

   Ta-mig-fan! Kollade nu i bättre ljus och det verkar som om du har rätt. Ska försöka komma ihåg att kika mer noga när jag ska ut senare i eftermiddag.

  • Sniff
   23 februari, 2010 at 13:21

   Det är kan vara så att horisontaltrycket från snön mot glaset böjer/trycker ut räcket och stolparna åt höger i bild. Sedan kan det vara felmonterat, vg. jämför med balkongen under. Dessutom kan balkongen ha viss lutning för avrinning. Dock om det är en så stor nedböjning i plattan som räcket tycks visa är det en skandalkonstruktion. Håller själv på att räkna hur mycket mitt tak håller. Har 80 cm snö på den nu!

   • Torsten (orginalet)
    23 februari, 2010 at 14:42

    Om snön inte någon gång tinat torde den väga mellan 200 och 250 kg/kvm.
    Har du ett hus som är byggt innan slutet av 90-talet bör du skotta omedelbart. Har du ett nyare hus kan du kanske vänta något.

    Balkonger bör dock tåla betydligt mer. 5-6 pers som står och hoppar längst ut får inte äventyra stabiliteten, och den belastningen är betydligt värre än de 400 kg/kvm över hela plattan som nämnts ovan.

Comments are closed.