Dagens -tveksamma- Bild (en olycka)


Jag har tidigare berättat att jag ägnar en stund varje dag åt att sortera gamla bilder, nåja inte varje dag kanske, men jag har gått igenom några tusen bilder nu och slängt nästan hälften. Och idag slängde jag återigen en bunt. Men bilden här slängde jag inte, den är för otäck för det.

Den stora kvällstidningen ringde mig en tidig morgon och frågade om jag hade möjlighet att åka ner till Landfjärden och fotografera en olycka, det gjorde jag givetvis och den här rassliga kopian skannade jag just in.

Som ni ser ligger det en person mellan den lilla folkabussen och fotografen, den som är noga kan se röken från bilbranden som uppstod vid kollisionen. Inne i bilen ligger det ytterligare ett offer och i bilen uppe på landsvägen ytterligare ett. Summa summarum tre avlidna kvar på platsen, en man forslad till sjukhus eftersom han hade brutit benet.

Det märkliga var att en ambulans hade varit på platsen och kört iväg med en skadad person, inga ytter-
ligare fordon från räddnings-
tjänsten eller polisen var på plats. Jag var praktiskt taget ensam där, och det var en absurd känsla. Först efter tio minuter kom den första brandbilen från Nynäshamn, och ungefär samtidigt kom en civil polisbil från Handen. Med i den bilen var en ung polis som hade vad man kallade EPM-tjänst, en nybörjare med andra ord.

När han såg de döda och tittade in i folkabussen så kräktes han, det handlade om kaskadkräkningar. Jag fylls än idag av motvilja mot bilderna, idag så hade jag inte tagit dem. Jag kan inte heller förmå mig att slänga dem, då väljer jag hellre att visa verkligheten som den är. Och de värsta bilderna visar jag givetvis inte..

it Andra om: , , , , ab dn svd sr


9 svar till “Dagens -tveksamma- Bild (en olycka)”

  1. Inga trevliga att krocka i de där bussarna, om man nu ska göra det i något fordon. :(
    Ungefär hur länge sedan var det?

  2. Enligt min åsikt helt o.k att knäppa bilden. Det gör ju varken till eller från för stackarna som drabbades av olyckan.

    • Det är sant, men som sagt, idag hade jag avstått. Å andra sidan var det mitt yrke då, det är det inte idag. Dessutom är det så att man som pressfotograf tar ALLA bilder, även sådana som aldrig kan vissa upp. Det är bildredaktörerna som avgör vad som kommer in i tidningen.

  3. Kanske kan bilden ge övriga fordonsförare en tankeställare, göra dem försiktigare i trafiken!?

    • Ptja, jag vet inte, jag har inte ändrat mitt sätt att köra trots att jag har fotat många olyckor. Jag har klurat på att visa andra bilder, bilder som SER ruggiga ut men där det slutade bra trots dramatiken. Men jag har hittills tvekat, visserligen kan spektakulära bilder vara intressanta, men det är svårt att motivera publicering ändå.

  4. Skrämsel fungerar inte. Vid början av den s.k. motorväg som går från Montevideo till Punta del Este, förbi alla badorterna, hade man ställt upp ett bilvrak på en piedestal, för att skrämma bilförarna till försiktighet. Men inte fan funkade det, när jag var där 1990 dödades hundra människor på denna lilla, några mil långa vägstump.