Dagens bilder – Riddare o Norreport


För drygt en vecka sedan hittade jag till Stockholms Medeltidsmuseum för första gången, och jag har redan hotat med att återkomma med fler bilder därifrån så här kommer en till.

Gången till vänster i bilden, det är den gång kungen kunde använda om fientligt sinnade soldater anföll slottet, i våra dagar skulle den ha använts av kaffeflickor om jag har för-
stått saken rätt. Gången är autentisk, det är den faktiska gången som syns på bilden, tyvärr så ville jag inte fråga någon av de närvarande damerna om de kunde ställa upp och agera kaffeflickor, eller ska sanningen fram så vågade jag inte.

Den undre bilden före-
ställer Norreport som man har byggt upp den på museet. Det var stadsmurens port mot Norrmalm och den fanns ungefär där Västerlånggatan mynnar ut mot Helge-
andsholmen. På teckningar från tiden så framställs den med ståtliga tornspiror och med fönster, men jag antar att man inte har historiska belägg för att den såg ut så, därför tror jag att den på bilden är mer äkta.

it Andra om: , , , , , , dn svd ab ex


4 svar till “Dagens bilder – Riddare o Norreport”

  1. Fina bilder Jinge och det är intressant med historiens vingslag. Men det var fegt att inte fråga iaf:-)
    Betr norreport, som säkert kan ha sett ut på det sättet, undrar jag om nödutgångsskylten verkligen fanns då det begav sig. Om så skulle den väl ha suttit på andra sidan?!