Dagens bild – Odenplan Stockholmiana


Jag skrev i en kommentar till bildgåtan att jag skulle återkomma med min bildkälla, det gör jag nu i samband med att jag publicerar en bild från Odenplan, där varuhuset hette EPA, ett namn som bara gamlingar kommer ihåg idag, EPA-varuhusen har försvunnit sedan lång tid tillbaka.

Bilden är tagen av en av Svenska Dagbladets fotografer 1952, det år jag fyllde sju år. Man ser spårvagnsrälsen på Odenplan, och så ser man två trådbussar, en sorts transportmedel som borde återinföras med det snaraste. Den kommer från Stockholmskällan, samma sak gäller dagens bildfråga. På den hemsidan kan man söka alla möjliga saker, både fotografier och dokument.

Bilden på Engelbrektsskolan finns med därför att jag gick där på femtiotalet, bilden visar hur skolan såg ut 1901, idag så tror jag att man ska göra en större ombyggnad av skolan. För ett par år sedan så var jag in i skolan och tittade, det såg likadant ut idag som det gjorde på femtiotalet, men träbänkarna som fanns då var utbytta mot modernare skolmöbler.

Efterlysning: Någon gång i början av femtiotalet så revs något av husen vid Observatorielunden, i korsningen någon-
stans på parksidan om Nortullsgatan och Odengatan. Under rivningen så rasade huset delvis och jag och en kamrat blev vittnen till raset. Men jag kan inte hitta information om händelsen på Google eller på Stockholms-
källan. Någon som vet?

it Andra om: , , , , , , , , , ab svd dn


4 svar till “Dagens bild – Odenplan Stockholmiana”

  1. Man blir så nostalgisk av en Stockholmsbild från 1952.
    Jag åkte med 4:ans spårvagn några år senare mellan Valhallavägen nära din skola och Odenplan under 4 års tid.

    Jag minns den ljuva tiden…