Dagens bild och Google Earth


Tidigare idag hade jag en liten mejlväx-
ling med en gammal bekant, jag rekom-
menderade vederbörande att lägga ut bilder på Google Earth, något som man gör med hjälp av Panoramio. Skälet är enkelt, gillar man att fotografera så vill man också visa sina bilder, och ett av de bästa ställen man kan göra det på är ju förstås Google Earth som har miljontals användare i hela världen.

När folk tittar på satellitbilden så visas den egna bilden som en liten ikon, klickar man på den så får man se fotografiet i sin helhet, ofta med hyfsad storlek och med bättre upplösning än vad man normalt visar i en blogg. Dessutom kan man få över-
raskande frågor från människor i andra länder eller världsdelar.

I förra veckan fick jag ett mejl från en kvinna i Chile som frågade mig på spanska hur det kom sig att motorvägsbilden är tom på bilar. Spanska är inte min starka sida även om jag känner igen några fraser och uttryck, så jag tvingades använda en översättningstjänst som tillhandahålls av en viss sökmotor. Jag svarade som det var, då bilden togs var inte vägen öppnad för bilar. Man kan givetvis ställa sig frågan, varför man sitter i Chile och tittar på Haninge i Google Earth, men antagligen så har hon släkt boende här, eller så hade hon läst något om Sverige.

En lustig sak med Google Earth är annars att det inte alltid är de bilder som man förväntar sig som drar till sig folks blickar. Jag tycker inte ens att man ser vad den föreställer i en tumnagelstorlek möjligen
bidrar det till att många tittar, jag vet inte.

Bilden till vänster är tagen på Stenstrand på Torö. Till vänster om de klippor som sticker upp ur havet finns Öja/Landsort.Motorvägs-
bilden
som jag berättade om inledningsvis till höger.


Om du själv tillhör dem som fotograferar så tycker jag att du ska titta på Panoramio. Det är den tjänsten som ser till att bilderna sedan presenteras i Google Earth och många bilder som jag har sett har på några år skrapat ihop tusentals betraktare.

En lämplig början kan ju vara att du skickar upp bilder från din egen bostads-
ort, vinterbilden högst upp är tagen hundra meter från min egen port. Bilden ovanför denna har du nog sett förr, jag använder den som vinjettbild till bloggen mellan varven. Vill de se fler av mina bilder på Google Earth så klickar du här.

it , , , , , , , ,


4 svar till “Dagens bild och Google Earth”

    • Tack, men nej. Här är det 2 1/2 bilder och ett par ”kort”. På Panoramio oxo, en del bilder och minst lika många ”kort”.