Dagens bild, Kungligt Lullull

Slottet Stockholm
Medan många politiskt intresserade lyssnar på diverse debatter och presskonferenser, eller läser sig skumögda på tidningarnas rapporter om den rödgröna skuggbudgeten eller på spinn från högern, så besökte undertecknad den Kungliga Hufvudstaden för att ta några bilder. Jag har nämligen upptäckt att bildarkivet börjar bli tomt, att dra upp ett antal svartvita bilder på kungen känns inte aktuellt, trots att jag gillar svartvitt.

Jag passade på att ta en bild från bron till Skeppsholmen, sedan promenerade jag iväg till slottet för att se om det fanns något att fotografera. Vakterna var stiliga och klädda i parad-
uniform så jag blev tvungen att fråga varför de var så snofsiga. Det visade sig att det var ett kompani från den beridna hög-
vakten, därför använde de till och med sporrar. Den soldat jag talade med sade att han tyckte att det var roligt när turisterna kom och fotograferade honom, och han såg uppriktigt glad ut. Möjligen kunde det ha ett samband med att en hel busslast med ryska flickor i 15-årsåldern just hade fotograferat honom.

Jag gick in i Storkyrkan också, det kommer bilder därifrån, kanske till och med under eftermiddagen. Jag kan konstatera att den renovering som fortfarande pågår verkar tämligen lyckad. Speciellt snyggt blev silvret som altartavlan är gjord av, och alla ädelmetaller har fått högglanspolering vilket givetvis är snyggt.

Mina tankar när jag fotograferar ståten är att vi givetvis ska behålla allt lullull när vi har infört demokrati i Sverige. Vi kan också låta tillverka vaxdockor föreställande alla kungar, drot-
tningar och deras avkomma, en sorts kungamuseum, ett vaxkabinett för turisterna som vi kan ha i det kombinerade Folkets hus, Hotell och museum som Stockholms Slott ska bli vid införandet av republik. Visst har jag rätt?

(Rapportera tveksamma annonser)

intressant Tags: , , , , , , , , , , , dn svd1 ex ab1

  8 comments for “Dagens bild, Kungligt Lullull

 1. Erik D
  3 maj, 2010 at 15:25

  Så rätt, så rätt.

  Men vad skall vi göra med alla kyrkor, den dagen kommer? Alla kan ju inte bli museer, och genomsnittsantalet kyrkobesökare per kyrka börjar väl närma sig ensiffrigt vid det här laget, så det är svårt att argumentera för att speciellt många av dem skulle behövas för sitt ursprungliga ändamål.

  • 3 maj, 2010 at 18:47

   Jag räknade besökarna vid en högmässa här i Handen och har för mig att det var 16 besökare, minns inte säkert. Har skrivit om det här..

   Man kan göra om kyrkor till allt möjligt, om inte annat så kan man sälja dem som bostäder?

 2. 3 maj, 2010 at 16:05

  Gillar iden med ett vaxkabinett Jinge. Helst liknande ett sådant som finns i London då. Madame Tussauds. Föredrog nog att placera de kunglige som vaxdockor i skräckkabinettet dock. Som avskräckande exempel på hur en icke demokrati ser ut.

  Och visst har du rätt som alltid Jinge!

 3. 3 maj, 2010 at 17:19

  Kan vi inte bara plundra kungahuset? Kronan på bilden skulle passa fint i min trädgård…

  • 3 maj, 2010 at 18:49

   Det sitter två stycken på bron, det ser ut som de sitter ovanpå räcket så det kanske funkar med en kofot?

 4. Martin Andreasson
  3 maj, 2010 at 20:46

  Fan vilka bilder du presenterar ibland. Kronan med slottet är nog den bästa bild jag sett på någon blog!

 5. Gustav
  4 maj, 2010 at 09:32

  Fin bild, men den är inte från bron till Kastellholmen utan från Skeppsholmsbron som går mellan Blasieholmen (där Grand ligger) och Skeppsholmen. Bron från Skepps- till Kastellholmen är ytterligt liten och tråkig, men med fin utsikt även den. :-)

  • 4 maj, 2010 at 09:33

   Det har du rätt i. Jämrans…

Comments are closed.