Dagens Bild – en Stockholmsgåta


Själv ägnar jag rätt många timmar i veckan åt att promenera runt i den kungliga huvudkommunen. Det intresserar mig och jag kan inte undgå att lägga märke till skillnaden mot när jag själv växte upp. En stor skillnad mot idag är förstås trafiken, redan i samband med skolstarten fick jag min första cykel, man kunde nämligen cykla centralt inne i Stockholm på den tiden utan någon större risk att bli överkörd, i alla fall om man passade sig för spårvagnarna..

Bilden här tillhör de svårare, miljön finns inte kvar idag men inbitna fans av stockholmiana knäcker nog gåtan ändå, så därför vill jag veta exakt var bilden är tagen. Vilken gata togs den på? Jag tror att högst fem av bloggens regelbundna besökare kan gå iland med uppgiften, kanske färre än så. Fotografen heter Kasper Salin och han dog 1919, så bilden är äldre än så. Själv tippar jag att den är från år 1900 +/- tio år.

it Andra om: , , , , , ,


10 svar till “Dagens Bild – en Stockholmsgåta”

 1. Det där ser ut som observatorielunden, gissar att det är sveavägen på bild

 2. Tja, Eftersom man ser observatoriet i Observatorielunden så är bilden, tagen från Sveavägshållet. Kanske är det tagen från en plats där nuvarande Handelshögskolan ligger idag? Eller så är den tagen från ungefär där Kårhusockupationen pågick som bäst, eller, varför inte, från Spökparken eller alldeles i närheten.

 3. Bilden verkar vara tagen från nedre delen av Observatorielunden. Jag gissar på Kungstensgatan.

  • Kungstensgatan 32-34. Fotografiet är taget från korsningen med Lilla Badstugatan mot Saltmätargatan och Observatoriekullen. I fonden Observatoriet..

   Bra!

   Nature var oxo mycket nära, då han svarade Bastugatan, men så surrade han om Ladugårdsgärde, det ligger inte ens i samma stadsdel.. Lasse var oxo nära.

   Jag kommer återkomma med min bildkälla lite senare, kanske redan idag..

 4. Fasen. Den där knäckte jag också men alldeles för sent, öppnade bilden för bara några minuter sedan. Men det är kul med Stockholmiana för en gammal ”Ekenskis”.