Dagens bild – en Pendeltågsolycka


Idag fick jag en förfrågan om att sälja en bild från ambassaddramat i Stockholm på 70-talet, jag satte därför igång att leta, mina gamla bilder ligger i bildkartonger och det är ungefär hundra 18×24 i varje kartong, och det är över fyrtio kartonger.

Dessvärre så har jag aldrig haft någon direkt ordning på bilderna men den bild jag söker borde ligga i någon av dessa kartonger, därför har jag startat ett projekt, det går ut på att titta igenom 1-2 kartonger om dagen och slänga alla bilder som inte bör ligga i en kartong utan i soppåsen. Många många bilder kommer att få hjälp till den påsen, jag lovar. Bilden ovan kommer från pendeltågsolyckan i Farsta strand på sjuttiotalet, den har misshandlats i kopieringen och jag borde egentligen skanna in negativet, men jag ids inte.

Under alla omständigheter så ska jag reducera antalet bildkartonger till mindre än hälften, det kommer sannolikt betyda att jag kommer plåga besökarna här med en och annan bild dagligen i ett par veckor..

it Andra om: , , , , ,


11 svar till “Dagens bild – en Pendeltågsolycka”

  • Oj, vågar du verkligen rensa bland bilderna ? Tänk om du har nån bild som är värd massor – då kan du ju köpa din lilla stuga :-) Jag har mina negg i 4 pärmar och mina kontaktkartor i 4 pärmar och alla är numrerade, så det är ganska lätt att hitta, dock har jag rört om litet just nu pga att jag scannat in 60 o 70 tals neggen och och lagt ut bilder på min hemsida. Jag har eg. inte så där väldigt mycket färdiga bilder, men det behövs ju inte heller om man har scanner och kontaktkartor. Du har väl kvar neggen iaf? eller har dom också åkt? Ja, lägg ut bilder här:-))

 1. Du har varit produktiv! Jag har nog två pärmar med svart-vita negativ men knappt några bilder kvar alls. Det är lite tråkigt men dom flesta bilder som finns har gulnat eller blivit förstörda på annat sätt. Negativen är däremot rätt ok om än något ’mjukare’ (lite lägre kontrast). Jag hade ett nostalgiprojekt för något år sedan då jag skannade en hel del negativ från div rock-konserter och annat men det tar sån tid…

   • Minns inte just den olyckan, men det ser jävligt illa ut. Klockren nyhetsbild, ser fram emot att se fler av dina bilder.
    Har själv en pervers vana att alltid bära en kamera och tillbringade en stor del av 70-talets nätter i mörkrum.
    Vill inte gå in på hur, men hela mitt arkiv från den tiden är förlorat.
    Klassiska svart-vita papperskopior, om tillräckligt fixerade och sköljda, håller länge. Hittade just några från tidigt 70-tal som fortfarande är helt OK. Knappast lätt att hitta bland kommersiellt kopierade färgbilder från den tiden.
    Vad gäller mjuka negativ brukade jag i det längsta undvika blixt. Att pressa Tri-X var kul. Utspädd ljummen D-76, framkalla filmen under lång tid, en halvtimme eller så, undvik att somna sittande vaggande en framkallningsdosa. I bästa fall blev resultatet kornigt, kontrastrikt och ganska lyckat.

 2. Kasta inga bilder. Gör ett extrakt istället. Och en hög med slagg som Du stuvar i i ett förråd någonstans. Sen kan Du kanske fundera på om extraktet kanske kan bli en bok om en svunnen tid. Skriva kan Du ju. :-)

 3. ”det kommer sannolikt betyda att jag kommer plåga besökarna här med en och annan bild dagligen i ett par veckor”…

  -Det ser jag fram emot.